Varga: Lehetnek személyi változások a NAV-nál

2015. július 09. 08:58

Az amerikai kitiltási botrány meggyengítette a NAV-ba vetett bizalmat, ami miatt szükség lehet személyi változásokra – mondta el a Figyelőnek Varga Mihály. Hozzátette: Vida Ildikó addig marad NAV-elnök, ameddig megvan a kölcsönös bizalom közte és Orbán Viktor között.

2015. július 09. 08:58

Az amerikai kitiltási botrány kezelése gyengítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mostani vezetését, ezért szükség lehet személyi változásokra is – mondta a nemzetgazdasági miniszter a Figyelő gazdasági hetilap csütörtöki számában megjelent interjújában. Varga Mihály szerint meggyengült a közbizalom a szervezet iránt, „és ez mindenképpen lépéseket tesz szükségessé”. A NAV működését hatékonyabbá kell tenni, erre vannak elképzeléseik. Az átalakítás után szükség lehet személyi változásokra is, mert a kitiltási ügy kezelése gyengítette az adóhatóság mostani vezetését – mondta. A tárcavezető Vida Ildikóról, a NAV elnökéről azt mondta, hogy addig látja el feladatát, amíg a kinevező és kinevezett kölcsönös bizalma megvan. Hozzátette: „a kinevezés joga a miniszterelnök hatáskörébe tartozik”.

Személyi változások lesznek a nemzetgazdasági tárcánál is, mégpedig több poszton. Az biztos, hogy önálló államtitkársága lesz az adóügyeknek, amely terület jelenleg a pénzügyekkel együtt Orbán Gábor államtitkár alá tartozik. A Figyelőben megjelent interjúból az is kiderül, hogy a korábban tervezett három helyett egy éven belül értékesítenék az MKB és a Budapest Bank állami tulajdonrészét, lehetőleg magyar befektetői körnek. A vasárnapi zárva tartásról Varga Mihály elmondta: a kormányzati illetékesek figyelmét felkeltették azok a hírek, amelyek a boltok piaccá alakításáról szóltak. A miniszter szerint az illetékes kormányhivataloknak vizsgálniuk kellene, hogy a jegyzők döntése megalapozott volt-e, vagy kijátszottak egy szabályt.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Secnir
2015. július 09. 11:02
"Hozzátette: Vida Ildikó addig marad NAV-elnök, ameddig megvan a kölcsönös bizalom közte és Orbán Viktor között." itt szeretném megjegyezni, hogy a jelenlegi felállásban vida ildikónak semmilyen beszámolási vagy tájékoztatási kötelezettsége nincs orbán felé. ne nevesítsünk: a NAV vezetőjének nincs kapcsolata a mindenkori miniszterelnökkel, egyedül a kinevezését kapja. vida főnöke varga; ha nincs vele megelégedve, akkor varga fogja felmenteni, nem pedig a miniszterelnök barátságán fog múlni a dolog. továbbmegyek: egy egészséges demokráciában a NAV felé semmilyen politikai nyomást nem lehet tenni, ugyanis a NAV akár vizsgálhatja a miniszterelnök vagy bármely politikus vagyonosodását (is), és akár kezdeményezhet ellene eljárást is. jelen esetben, ahol a NAV-nál létezik a kiemelt ügyfelek osztálya (amelyik semmilyen nyilvánosságot nem kap, és kézivezérléssel működik, adhoc döntések alapján), sokkal nagyobb esély adódik a korrupcióra. lásd például romániát, mint jó példát (sajnos eljött az idő, hogy én, aki lelkesen lerománoztam mindenkit, és fullba nyomtam a románvicceket, a románokat kell felhoznom jó példának).
SLI0010
2015. július 09. 10:28
"egy éven belül értékesítenék az MKB és a Budapest Bank állami tulajdonrészét, lehetőleg magyar befektetői körnek" Magyar befektetői körnek lesz erre 300 milliárdja, vagy hitelbe kapják?
VakzKommondor
2015. július 09. 10:11
na az régi szobatárs teljesen ki lesz csinálva. A focista új, fiatalabb tolvajokra akadt!! ÉLJEN A NER!!! SOK SIKERT A KÖZGÉP PÁLYÁZATOKHOZ! FURCSA? HOGY ÍGY MEGCSAPPANTAK? BIZTOS KIRÚGTÁK A PÁLYÁZATÍRÓT!!!!
liberálzöld.
2015. július 09. 10:10
Elterelő manőver: NAV vezető csere. Valódi hír: még az idén a fidesz-maffiáé a 2 bank.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!