Népszabadság: Földprivatizálásra készülhet a Fidesz

2015. július 13. 10:08

Az állami tulajdonú, jelenleg jobbára bérbeadással hasznosított földterületek kedvezményes értékesítését szorgalmazzák a Fideszben a Népszabadság szerint. Az ötletnek még a kormánypártban is vannak ellenzői.

2015. július 13. 10:08

„A cél nemcsak a használathoz való jutás, hanem arra kérjük a kormányt, hogy minél inkább abba az irányba haladjanak, hogy a gazdák ne csak használatot, hanem tartósan tulajdont is tudjanak szerezni” – mondta a parlament utolsó nyári ülésnapjai­nak egyikén napirend előtti felszólalásban Jakab István, aki a Magosz elnöki posztja mellett a Fidesz frakcióvezető-helyettesi pozícióját is betölti. 

A kormány nevében válaszoló Nagy István, a földművelésügyi minisztérium államtitkára egyetértőleg vette tudomásul az igényt, amely egyértelműen az utóbbi években bérbe adott állami földekre vonatkozik, és már az őszi ülésszak előtt döntés születhet róla, annak ellenére, hogy még a kormánypárton belül sem egységes a támogatása – írja a Népszabadság.  
 
A napokban az Élőlánc Magyarországért egy a közjogi méltóságoknak írt levélben tiltakozott az állami vagyon utolsó, még megmaradt értékes hányadának széthordása ellen. Az Élőlánc szerint az Orbán-kormány alatt bérbe adott földek kevesebb mint egyharmada jutott azokhoz a helyben lakó családi gazdálkodókhoz, akiknek a kedvéért az állami földprogramot meghirdették – és akik miatt a bérleti díjat a piaci árak töredékére szállították le –, a többség néhány nagyvállalkozónál landolt.
 
Az Élőlánc úgy tudja: „kormányközeli forrásból származó információk szerint a kormányzat arra készül, hogy az állami földeket eladja az érdekkörébe tartozó nyerteseknek. Nem zárható ki, hogy ez még ezen a nyáron, tehát alig néhány hét múlva megtörténik.”
 
Az ötletnek - mint a Népszabadság rámutat - a Fideszen belül is vannak ellenzői. A Turi-Kovács ­Béla fideszes képviselő által vezetett Kisgazda Polgári Egyesület múlt csütörtöki közleménye azt írja: „A kezdeményezés alapján több százezer hektár állami tulajdonú földbirtok kerülne néhány ezer gazdálkodó magántulajdonába. A Polgári Kisgazdák a kezdeményezést nem tudják támogatni. Álláspontunk szerint az állami tulajdonú földek tömeges értékesítésére ma senkinek nincs feljogosítottsága, ilyen jogosultságot csak a Parlament adhatna sarkalatos törvény elfogadásával.”

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. július 13. 15:22
Ez nyilván hazugság. Lapozzunk.
Tintamin
2015. július 13. 15:07
ÉLJEN A FIDESZES FÖLDMUTYI!!! Én is kérek egy legelôt, ahova a békemenetes birkákat kiterelhetem!!:))))))
csuka
2015. július 13. 11:33
CSAK A FIDESZ(DSZ) MAFFIA !
Laibach
2015. július 13. 11:06
A felcsúti király, hű alattvalóit földbirtokokkal jutalmazza, a közmunka program átszervezése révén a jobbágyok is biztosítva lesznek hozzájuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!