Munkács miatt veszélybe kerülhet az uniós vízummentesség

2015. július 15. 18:35

Az ukrán külügyminiszter veszélyben érzi az EU és Ukrajna közötti vízumliberalizációt a munkácsi események miatt. Pavlo Klimkin szerint magyar és szlovák politikusok fognak azok munkálkodni, hogy az EU hiányosságokat keressen Ukrajna felkészültségét illetően.

2015. július 15. 18:35

A munkácsi események miatt veszélybe kerülhet az Európai Unió és Ukrajna közötti vízumliberalizáció, vélekedett Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szerdán Kijevben, az ukrán parlament európai integrációs bizottságának ülésén. A külügyminiszter szerint „a szomszédos országokban sok olyan politikus van, aki igyekszik elferdíteni ezt a kérdést. Mindenekelőtt Magyarországon, de Szlovákiában is. Nézzék meg ezeknek az országoknak a sajtóját, és meglátják” – idézte őt a Pravda ukrán hírportál.

„Az EU-ban természetesen sok okos ember van, aki tisztában van a valósággal. De ezen okos emberek némelyikénél más van a napirenden” – jegyezte meg a külügyi tárca vezetője. Klimkin úgy vélte, nagy a veszélye annak, hogy ősszel nagy lesz a nyomás Ukrajnán a vízummentesség megadásával kapcsolatban, mert szerinte az EU bizonyos erői hiányosságokat fognak keresni Ukrajna felkészültségét illetően.

Mind Ukrajnában, mind külföldön nagy visszhangot váltott ki, hogy Munkácson a múlt hét végén három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés robbant ki a Jobb Szektor szélsőséges szervezet emberei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között, amibe beavatkozott rendőrség. A konfliktus hátterében sokan a csempészpiac felosztása körüli vitát sejtik. Arszenyij Jacenyuk kormányfő ezért hétfőn utasítást adott a kárpátaljai vámparancsnokság vezetőinek leváltására, Porosenko pedig elrendelte az Ukrajnában működő törvénytelen fegyveres szervezetek lefegyverzését.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magyar olimpia? Köszönjük, NEM!
2015. július 15. 19:55
össze kellene fogni a szlovákokkal és közösen, megosztva visszavenni kárpátalját legyen Ungvár a szlovákoké, Munkácsot meg osszuk meg velük a Latorca mentén onnan le Tisza nagyszőlős feletti kanyarulatáig onnan pedig a tisza mentén a román határig a többi legyen a szlovákoké, de cserében adják vissza a Tokaj maradékát és az Ungtól délre levő területeket valamint a Rozsnyó-Gúta vonaltól délre levő teületeket
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!