Moszkal: Kárpátalja felvette a harcot a csempészekkel

2015. július 22. 12:10

Megkezdődött a kárpátaljai csempészútvonalak és -lerakatok felszámolása – jelentette be szerdán Hennagyij Moszkal kormányzó. Az akciósorozat részeként megerősítették a határőrizetet, egy faluban pedig 1,5 millió eurós cigirakományt foglaltak le. Kárpátalja négy EU-s országgal határos.

2015. július 22. 12:10

A csempészet elleni küzdelem céljából határőrökkel, vámosokkal és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársaival erősítették meg a Kárpátaljára vezető négy hágón korábban felállított rendőri ellenőrző pontokat – írta szerdán Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója a Moskal.in.ua című hivatalos honlapján.

A négy európai uniós tagországgal határos ukrajnai megyébe Moszkal szerint az ellenőrző pontokon át nem juthat be kereskedelmi tételben szállított zárjegy nélküli cigaretta és alkoholos ital, míg Kárpátaljáról nem vihető ki rönkfa. Ezzel az intézkedéssel párhuzamosan zajlik az illegális dohányáru-lerakatok felkutatása, ahol a csempészésre szánt cigarettát tárolják – közölte. Megjegyezte, hogy a nyomozás adatainak összesítése még folyamatban van, de annyi már tudható, hogy a Kárpátaljáról a határokon túlra csempészett cigaretta fő szállítója a lembergi (Lviv) dohánygyár.

A kormányzó szerint fehérorosz gyártmányú cigarettát is találtak a múlt héten kezdődött akció során, ami azt jelenti, hogy az észak-ukrajnai, Fehéroroszországgal szomszédos Csernyihiv megyében is „rések” vannak a határon. A cigarettaraktárakon kívül folyik azoknak a helyeknek a felderítése, ahol az embercsempészek illegális migránsokat szállásolnak el.

Kárpátaljai hírportálok a hét végén arról számoltak be, hogy egy Munkácshoz közeli faluban rendőrök és a nemzetbiztonsági szolgálat emberei rekord mennyiségű, 1,5 millió eurót érő illegális cigarettarakományt találtak három kamionban. 

A hivatalába történő múlt heti beiktatásakor Hennagyij Moszkal közölte, találkozókat tervez a Kárpátaljával szomszédos uniós országok illetékeseivel, hogy a csempészet elleni közös fellépésről egyeztessen velük. Moszkalt július 15-én iktatta be hivatalába Petro Porosenko ukrán elnök, aki több személyi változást is bejelentett a kárpátaljai állami szervek élén és a csempészés elleni kemény fellépést helyezett kilátásba. Az intézkedést az váltotta ki, hogy július 11-én tűzharc tört ki Munkácson egy sportlétesítménynél a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet fegyveresei és az ukrán parlament egyik kárpátaljai képviselőjének emberei, valamint a helyszínre érkező rendőrök között, a lövöldözésben többen meghaltak, illetve megsebesültek. A konfliktus általános meggyőződés szerint a csempészpiac felosztása körüli vitára volt visszavezethető.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MOPO3OB
2015. július 22. 12:37
Szóval a magyar költségvetésben jelentős növekedés várható bevétel oldalon jövedéki adókból. Ez jó hír ... lenne ha igaz lenne. De csak újraosztják a csempészpiacot ukrán módra. Antall Józsefnek volt egy mondása: "A lengyel az egy nemzet, a magyar az egy nép, az ukrán pedig egy foglalkozás".
3M..
2015. július 22. 12:34
Kirakat hír. A csempészek most akkor egy-két hétig nyaralnak, van rá pénzük. Aztán megy minden a megszokott módon, jattot leosztva. Szebb Jövőt!
Crüwel
2015. július 22. 12:34
"Az intézkedést az váltotta ki, hogy július 11-én tűzharc tört ki Munkácson egy sportlétesítménynél a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet fegyveresei és az ukrán parlament egyik kárpátaljai képviselőjének emberei, valamint a helyszínre érkező rendőrök között, a lövöldözésben többen meghaltak" Ímádom a szavakkal való játszadozást. Ezek szerint pl.egy öngyilkos merénylő sem terrorista csak csempész és csak a testén lévő csempész árú robbant fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!