LMP: A devizahitelesek finanszírozták a jegybank festményvásárlását

2015. július 17. 15:38

Az LMP szerint a Magyar Nemzeti Bank abból a több százmilliárdból költ műkincsekre, amit a devizahitelek piaci áron történő forintosításával, a károsultak helyett tesz zsebre. Bár szerintük ennek a pénznek az államkasszában lenne a helye, nem várják, hogy a fideszes többségű felügyelőbizottság az MNB körmére néz.

2015. július 17. 15:38

A Lehet Más a Politika szerint a Magyar Nemzeti Bank abból a pénzből vett Tiziano-festményt, amit a devizahitelek piaci áron végrehajtott forintosításán keresett, és amit a csődbe ment brókercégek ügyfeleinek kártalanítására is fordíthatna.

A párt pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az MNB elsősorban a forintgyengülésen elért profitból költekezik, amit szerintük a költségvetésbe kellene befizetnie a jegybanknak. Hozzátették: álláspontjuk szerint több mint százmilliárd forintot nyert az MNB „a devizahitel-károsultakon” a piaci áron végrehajtott forintosítással, amit a rászorulók megkárosításának neveztek. A Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő által jegyzett közleményben azt írták: a jegybank nem vállalja a felelősséget az alá tartozó pénzügyi felügyelet hibáiért, és „nem vesz részt a Quaestor, a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír meglopott ügyfeleinek kártalanításában”.

Az LMP szerint a jegybank vezetése az elmúlt években visszaélt a felügyelőbizottság hiányával. A közelmúltban „szabálytalanul megválasztott fideszes többségű” testülettől sem várják, hogy gátat vessen Matolcsy György jegybankelnök „gátlástalan költekezésének”. Így pedig közpénzek tíz- és százmilliárdjai folynak el, amelyekből fontos, hasznos célokat kellene támogatni – írták.

Az MNB megvásárolta a magyarországi piacon fellelhető egyetlen Tiziano-képet az Értéktár Program keretében. A jegybank holnapján csütörtökön megjelent közleményben azt írták: a Mária gyermekével és Szent Pállal című festményért 4,5 milliárd forintot fizettek.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
őshonos
2015. július 18. 10:31
Teljesen hülyeség az LMP részéről.Minden jegybank nemcsak a magyar vásárol műkincseket,vagy elősegíti,hogy külföldi kézben lévő,de a ország történelemhez köthető jelentős alkotások az országban maradjanak.Ezt minden normális államban így csinálják,hiszen ezek a dolgok a nemzeti vagyont növelik,annak részét képezik!!!Ezt nem támadni kell,hanem büszkének kell rá lenni.És biztos vagyok abban is,hogy a Golgota is itthon fog maradni,mert előbb-utóbb megveszi az MNB.Az LMP pedig menjen a francba egy normális gazdasági programja nem volt sohasem,csak felelőtlenül belepofázik mindenbe.Érdekes ezek mindenhez értenek...ha atomerőmű akkor ahhoz...ha menekültügy akkor ahhoz..most ez jött fel!!Uborka szezon van!!!
küllő
2015. július 18. 09:57
"....Ennyire tehetségtelen, alkalmatlan kormánya még nem volt az országnak. Ellenzékben elhitették, hogy készenlétben állnak a zsenik a tudatlan posztkomcsik helyett. Lebénították a kormányokat a lekicsinylő, becsmérlő és nagyképű szövegeikkel. Aztán kiderült, hogy a zsenik nem tudnak számolni, fogalmuk sincs, hogyan kell egy országot vezetni. Csak lopni tudnak és hazudni, rombolni és pusztítani, közben a saját zsebeiket megtömni. Lejáratnak bennünket, szégyen magyarnak lenni, lassan közmegvetés tárgyai leszünk miattuk. Ilyen gyalázatos híre még soha nem volt a magyaroknak, mert ezzel a sötét társasággal azonosítanak bennünket....."
illesl
2015. július 18. 08:58
A lemp még szadesz korában nem hörgött a devizahitelek ellen. Mekkora is a szadesz párvezetői által hátrahagyott adóság? Nem azt finanszírozza a sok devizahiteles?
tevevanegypupu
2015. július 18. 06:41
Ugyan nem voltam devizahiteles - azok a szerencsétlen, átvert emberek voltak - de örülök, hogy valahogy esetleg véletlenül én is segítettem a Tiziano megvásárlásában. Még sosem volt Tizianom.És ezennel felhatalmazom a jegybankot, hogy vegyen minél több műkincset.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!