Süddeutsche: Bajorország a német Magyarország

2015. július 20. 13:36

A Wprost című jobbközép lengyel hetilap terjedelmes riportban foglalkozik a magyarországi menekülthelyzettel, a német Süddeutsche Zeitung című liberális lap pedig a Bajorországi helyzettel kapcsolatban beszélt az itteni eseményekről.

2015. július 20. 13:36

Giziński: Nem most lesz megoldva a magyar helyzet

A Wprost külpolitikai szerkesztője, Jarosław Giziński véleménye szerint a magyar hatóságok úgy érzik, hogy országukat - Olaszországhoz, Máltához vagy Ciprushoz - az Európai Unió magára hagyta a menekültproblémával. A szerző úgy véli, Magyarország nem tudja megállítani a menekültáradatot. A kerítéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a magyar hatóságok „lelkesedés nélkül” döntöttek a megépítéséről, hiszen a szögesdrót „jelképesen elválasztja Magyarországtól a magyar kisebbség által lakott szerbiai Vajdaságot”. Ez – folytatta Gizinski – ellentmond Magyarország hivatalos politikájának, a szomszédos országokban élő őshonos magyar kisebbség anyaországgal történő integrációjának. Giziński kiemelte: „a magyar kormány képviselői Orbán miniszterelnökkel az élen világos különbséget tesznek a menekültek és a megélhetési bevándorlók között”, ez utóbbiak beáramlásának gátat akarnak szabni.

Megjegyezte: sokszor nehéz meghúzni a két csoport közti határt,hiszen a háború elől menekülők gyakran nemcsak átmeneti segítséget keresnek, hanem le is akarnak telepedni Nyugat-Európában. A szakértő úgy véli, egyelőre nincs kilátás a magyarországi menekülthullám problémáinak megoldására.

Süddeutsche Zeitung: Bajorország, a német Magyarország

A Süddeutsche Zeitungban - Bajorország, a német Magyarország című írásában - Heribert Prantl kiemelte, hogy Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök, a konzervatív CSU elnöke számára láthatóan „Orbán Viktor utálatos menekültpolitikája a minta”, és ezzel „német Magyarországgá akarja tenni Bajorországot”. A bajor kormányfő bejelentette, hogy a tartomány csak a „minimális standardoknak” kíván megfelelni, ami azt jelenti, hogy „sanyargatják” majd a menekülteket - írta a Süddeutsche Zeitung szerzője, aki szerint a müncheni vezetésnek az a célja, hogy Bajorország ne legyen vonzó a menekültek számára, vagyis „annyira rosszul bánjanak velük, hogy nagy ívben kerüljék el a tartományt”.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. július 20. 19:54
Úgy látszik nagyon nehéz felfogni, hogy a határállomások a kerítés ellenére (sőt) működnek.
lajkakutyus
2015. július 20. 19:32
Mindig is a bajorok voltak a legjobb fej németek.
TAVIROZSA
2015. július 20. 17:04
Az új Északi-Áramlat 2. -vel is nagy terjedelemben foglalkoznak a német lapok ?
Magyar olimpia? Köszönjük, NEM!
2015. július 20. 16:50
"Nem most lesz megoldva a magyar helyzet" Milyen helyzet van? MENJETEL ANYÁTOK PICSÁJÁBA NEMZETKÖZI LIBSIK OTT KAPJÁTOK BE APÁTOK METSZETT FASZÁT!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!