EBESZ: Többet kell tenni a romák fenntartható lakhatásáért Magyarországon

2015. július 01. 18:15

Jelentősebb erőfeszítésekre van szükség a magyarországi roma közösségek fenntartható és nem diszkriminatív lakhatásának előmozdítására – mondta az EBESZ emberi jogi intézményének igazgatója szerdán Budapesten. Michael George Link szerint be kell fejezni a romák kilakoltatására vonatkozó rendeletek kiadását.

2015. július 01. 18:15

Jelentősebb erőfeszítésekre van szükség a magyarországi roma közösségek fenntartható és nem diszkriminatív lakhatásának előmozdítására – mondta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) igazgatója szerdán Budapesten.

Michael George Link kétnapos magyarországi látogatása végén tartott sajtótájékoztatóján kiemelte a helyi hatóságok felelősségét és szerepét a nem diszkriminatív lakhatási politika kialakításában és végrehajtásában.
 
„A hatóságoknak be kell tartaniuk az EBESZ-nek a diszkriminációt tiltó rendelkezéseit, valamint a megfelelő lakhatásra vonatkozó nemzetközi emberi jogi normákat” – jelentette ki.
 
Michael George Link azt mondta, hogy Magyarország egyes részein aggodalmat keltő intézkedéseket vezettek be. Be kell fejezni a romák kilakoltatására vonatkozó rendeletek kiadását, és a roma közösség képviselőivel szorosan együttműködve kell megtalálni a megfelelő, fenntartható és diszkriminációmentes megoldásokat – hangsúlyozta.
 
Az ODIHR igazgatója üdvözölte a miskolci romák lakhatásával kapcsolatos bírósági döntést, valamint az alapvető jogok biztosának ezzel kapcsolatos jelentését, amely egyebek mellett azt rögzítette, hogy alapjogi szempontból aggályos olyan közösségi együttélési szabályok alkotása, amelyek beavatkoznak a kiszolgáltatott emberek magánszférájába.
 
Michael George Link ugyanakkor megjegyezte, ha nem oldják meg a kérdést azonnal, az ország egyes részein a helyi hatóságok által bevezetett diszkriminatív intézkedések veszélyes precedenst teremthetnek, negatív példát adhatnak másoknak.
 
Kijelentette: felhívják „a magyar hatóságokat, különösen a helyi szintű vezetést, hogy hajtsák végre a romák társadalmi beilleszkedését célzó és az egyenlő jogokat biztosító politikát”.
 
Michael George Link elmondta, magyarországi látogatása során megbeszélést folytatott Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterrel, Miskolcon pedig találkozott a roma kisebbségi önkormányzat és a roma polgárjogi mozgalom képviselőivel, valamint tárgyalt a polgármesteri hivatal illetékeseivel és a rendőrkapitánnyal.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2015. július 02. 08:46
Mit jelent az, hogy fenntartható lakhatás? Hogyan lehet megakadályozni azt, hogy a lakók mondjuk az ablakkerettel fűtsenek? Minden lakásba költöztessünk be egy rendőrt is, aki vigyázz mindezekre? A diszkriminációmentességet és egyenlőséget annyira nem erőltetném, mert akkor nagyon sokan fognak közülük az utcára kerülni.
kitiltott
2015. július 01. 23:05
az ebesz mikor fog foglakozni a szlovákiai az erdélyi és a felvidéki magyarok jogaival? egyébként arra is kíváncsi lennék ha a magyarok nem adóznának a romák helyett is ha magyarok nem tartanák el a romákat.. ,miből élnének mit ennének mennyi gyerekük lenne stb.. miért van az hogy a cigány embernek születésétől fogva több joga és támogatottsága van mint egy magyar embernek? miből gondolja az Ebesz hogy a magyarok nyomják el a Romákat.. kisúg nekik? meddig fog még ez a szaros hazaáruló túlnyomórészt zsidó baloldal nyomást gyakorolni a hazáját szerető magyarokra? mikor lesz ennek vége?
csender
2015. július 01. 22:35
Hol vagy NEMEZIS? ... és a többi kis senkiházi???
vigyor
2015. július 01. 22:27
Kedves, drága Michael George Link, tudod a fenntartható lakhatásért már tettünk, volt nekünk egy bácsink, Kádárnak hívták, na az adott nekik vadiúj lakásokat. Meg is lehetett nézni azokat a lakásokat egy-két év múlva, nem sikerült fenntartaniuk őket lakásként. ÉS tudod nem akarunk gettókat, se cigány gettókat, se arab gettókat. Most mondd meg! Hát nem akarjuk és kész. Ezért kitelepítjük őket, ha gettósodnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!