Civil szervezetek csatlakoztak Áder kampányához

2015. június 08. 13:41

Tizenhat civil szervezet csatlakozott az Áder János köztársasági elnök által kezdeményezett klímavédelmi felhíváshoz. A szervezetek szerint kiemelten fontos a decentralizált, közösségi energiatermelési kezdeményezések segítése. Arra kérték a kormányt, hogy lépjen vissza a paksi beruházástól.

2015. június 08. 13:41

A Magyar Természetvédők Szövetsége koordinációjával tizenhat környezet- és természetvédő civil szervezet csatlakozott az Áder János köztársasági elnök által kezdeményezett klímavédelmi felhíváshoz. A szervezetek az MTI-hez eljuttatott sajtónyilatkozatukban hangsúlyozták: üdvözlik a köztársasági elnök kezdeményezését, amelyben a világ döntéshozóit sürgeti azonnali és hathatós éghajlatvédelmi cselekvésre.

A civilek emlékeztetnek, hogy decemberben a világ vezetői összeülnek Párizsban az ENSZ klímacsúcson, hogy megállapodjanak az új, 2020 utáni nemzetközi üvegházgáz kibocsátás-csökkentési vállalásokról. A párizsi tárgyalásokat előkészítő, a héten befejeződő bonni találkozón azonban szerintük eddig alig történt előrelépés. A szervezetek arra buzdítják tagjaikat, hogy támogassák aláírásukkal a köztársasági elnök által létrehozott www.elobolygonk.hu oldalon található petíciót.

Felhívják a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás fenyegető hatásai csak akkor kerülhetőek el, ha minden ország határozott lépéseket tesz a „közös, de megkülönböztetett felelősség” elve értelmében. Csak olyan párizsi megállapodás tekinthető sikeresnek, amely sürgős és jelentős kibocsátás-csökkentést rendel el a tudományos eredményekkel összhangban – írják a nyilatkozatban.

A környezet- és természetvédő szervezetek szerint Magyarországnak is mihamarabb el kell kezdenie az energia- és anyagtakarékos gazdaság felé való rendszerváltást, ezért azt várják a kormánytól, hogy támogassa az energiahatékonyságot és a megújuló energiák elterjedését.

Kiemelten fontos a decentralizált, közösségi energiatermelési kezdeményezések segítése, amelyet a magyar kormányzatnak jogi és pénzügyi eszközökkel kell ösztönöznie. A 2030-ra szóló energiahatékonysági és megújuló energiás uniós célszámot le kell bontani magyar vállalásokra úgy, hogy Magyarország megfelelően kivegye a részét, és jogilag kötelező vállalásokat tegyen – hangsúlyozzák a nyilatkozatban.

A fosszilis energiák kiváltása során el kell kerülni a környezetre és társadalomra további terheket rovó álmegoldásokat, mint az atomenergia vagy a biomassza túlzott használata. Éppen ezért sürgetik, hogy Magyarország lépjen vissza a paksi atomerőmű bővítésétől – hangoztatják a nyilatkozatban.

Emellett kérik, hogy a kormány az eddigieknél nagyobb pénzügyi, kapacitásépítési és technológiai segítséget, együttműködést nyújtson a fejlődő országoknak, amellyel az igazságos, energiahatékonyságon és megújuló energiákon alapuló energiaellátás biztosítását, valamint az elkerülhetetlen klímaváltozáshoz való alkalmazkodást segítik elő ezekben az országokban.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. június 08. 16:21
Melyik civil szervezetek?? http://www.c3.hu/ngo-h1.html http://hu.wikipedia.org/wiki/Kateg%C3%B3ria:Magyarorsz%C3%A1gi_civilszervezetek goo.gl/x6X3lj
magnamater
2015. június 08. 16:04
A Tisza ciánozásáért a románok nem fizettek semmit - egy paksi atomkatasztrófáért a magyaroknak kell majd helytállni,plusz még az ismeretlen nagyságú orosz kölcsönt is fizethetjük a semmiért. A fejlődő államokat segítsék a fejlettek,-az ország, melynek kétharmadát elrabolták és külső és belső erők azóta is mindent megtesznek, hogy ne tudjon az ötről a hatra kerülni, ne legyen már erre kötelezve.
ördöngös pepecselés
2015. június 08. 15:03
ezek a bércivilek vajon értik hogy jelentős kibocsátás-csökkentés csak atomenergia révén érhető el? Aligha, mert ha értenék akkor nem politikai pamfletteket puffogtatnának Paks 2-vel.
csuka
2015. június 08. 14:57
Káder és a szar-paszírozás. Közben a FIDESZ MAFFIA lassan még a környezetvédelemre szánt forrásokat is megszünteti.(Inkább ellopja.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!