Paksról és a vasárnapi zárva tartásról faggatják a kormányt

2015. május 04. 07:15

Egyebek mellett az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásáról, valamint a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban is kérdezik a kormányt az Országgyűlés hétfői ülésén.

2015. május 04. 07:15

A Ház hétfői lésnapja 11 órakor, Szent Flórián napja alkalmából a tűzoltóságról történő megemlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amelyeket a képviselők kormányhoz címzett kérdései és azonnali kérdései követnek. A márciustól alkalmazott új parlamenti munkarendnek megfelelően az ülés második hetében ezúttal sem kerül sor vitákra és határozathozatalokra.

A parlament honlapján elérhető információk alapján a fideszes Völner Pál a közutak uniós pénzből történő fejlesztéséről kérdezi majd a fejlesztési minisztert. A szocialista Harangozó Gábor Orbán Viktor miniszterelnöktől vár választ arra, miért nem kapnak felmentést a Balaton-parti üzletek a kötelező vasárnapi zárva tartás szabálya alól. A Jobbik padsoraiból Farkas Gergely azt szeretné megtudni az emberi erőforrások miniszterétől, miért nem jár családi pótlék a felsőoktatásban tanuló gyermekek után is. Az LMP-s Szél Bernadett a paksi hulladékok kezelésének költségéről kérdez majd.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2015. május 04. 09:58
A jogszabály lehetőséget biztosít, hogy kormányrendeletben az idegenforgalmi helyek esetében eltérjenek az általános szabályoktól. Ehhez viszont az önkormányzatoknak és az érintett kereskedelmi egységeknek ki kellett volna dolgozniuk a szükséges tervezetet és igényelni a mentességet. 2014. novembertől volt idejük, de úgy látszik csak szájtépés ment, holott a rendelkezésre álló statisztikájuk alapján egy ilyen kimutatás, szöveges indoklás egyetlen munkanap alatt elkészítő. 2014. évi CII. törvény a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról 5. § 4) Kormányrendelet az adott település (településrész) sajátosságaira - különösen az idegenforgalom kiszolgálásának igényére, a vásárlási szokásokra, a foglalkoztatottak számára és a lakókörnyezet érdekeire - tekintettel az üzletek nyitva tartására az e törvénytől eltérő szabályokat is megállapíthat.
Linton Samuel Dawson
2015. május 04. 08:25
A vasárnapi zárva tartással kapcsoltban megjegyezném, hogy a rendszerváltás előtt az un. ABC-k a Balatonon nyári szezonban nyitva voltak. Még a hetvenes évek közepén is. A komcsiknak több eszük volt mint a narancskomcsiknak.
*ufó*
2015. május 04. 07:46
Most a hétvégén volt nem egy üzlet, ami nyitva volt Siófokon vasárnap, de amikor angolul kérdeztek, valószínűleg Mr. Goodfriend ürgebőrbe varrt norvég-Soros alapítványos szakállas női ügynökei, akkor azt mondtam, hogy a moszkovita kommunista fidesz (tehát a Kdnp-t meg sem említettem) kormány miatt minden zárva van, és egyenek fényt ebben a gyönyörű borongós időben meg igyanak vizet Balatonból, ugye jól csináltam ? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!