Illatos úti telep: az LMP szerint nem elég sérült hordók elszállítása

2015. május 21. 16:01

Az Illatos úti telepen lévő sérült hordók elszállítása mellett szükség lenne a talaj és a talajvíz cseréjére is az LMP szerint, de erre nincs forrás a jövő évi költségvetésben. Sallai R. Benedek szerint az országban számos hasonló lerakat lehet, „a környezetügy, a környezetbiztonság azonban csődöt mondott”.

2015. május 21. 16:01

Az LMP értékelése szerint a veszélyes anyagokat tartalmazó hordók elszállításával még nem kármentesítik a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyét, a talaj és a talajvíz tisztítására és cseréjére azonban a jövő évi költségvetés nem tartalmaz forrásokat.

Sallai R. Benedek, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke csütörtökön, sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy a jövő évi költségvetési javaslat kármentesítésre nem tartalmaz forrásokat, holott a telephely talajvizsgálatakor kiderült: a határértéket százezerszeresen meghaladja a rákkeltő, benzol tartalmú anyagok szintje. Közölte: az előzetes becslések szerint mintegy 5 milliárd forintba kerülhet a környezet rendbetétele itt.

A politikus szerint az országban számos hasonló lerakat lehet, „a környezetügy, a környezetbiztonság azonban csődöt mondott”, a kormányzat csak ott lép, ahol azt a közvélemény kiköveteli. Bizottságával ezért azt tervezi: körbejárják az ország hasonló telephelyeit, mert szerinte nem ismert, hogy „Százhalombattától Kazincbarcikáig milyen környezetbiztonság valósul meg”, de a tíz éve megszűnt Fővárosi Vegyiművek egyéb lerakatairól is alig tudható valami. A képviselő elmondta, írásbeli kérdésben is rákérdezett arra, hány hasonló méreganyagraktár van az országban, de arra is, ki a felelős a közigazgatásban azért, hogy korábban nem kezdeményezték az Illatos úti telep ártalmatlanítását.

Kedden a Miniszterelnökség azt közölte az MTI-vel: kilenc hónapon belül az összes hulladékot elszállítják az Illatos úti telephelyéről, május végéig pedig elviszik a legveszélyesebbnek ítélt mintegy ezer hordót. Hozzátették: ezzel a kormány megoldja a mérgező terület mintegy tíz éve húzódó tereprendezésének ügyét.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2015. május 21. 20:41
Persze, úgy lesz. Még számla is lesz róla. Vagyis csak számla. Kösz az ötletet haver.
Gregorius
2015. május 21. 17:58
A közvetlen veszély elhárítására elegendő lesz a hordók elvitele. Tudomásom szerint a területen vannak un. "észlelő kutak" fúrva, ezekben kell mérni a veszélyes komponensek koncentrációjának változását, minden valószínűség szerint csökkenését néhány hónapon keresztül. Ezeknek az adatoknak az ismeretében kell dönteni a továbbiakról.
hihhaa
2015. május 21. 16:15
Amúgy az LMP-ldául szintén veszélyes hulladék, nem?
hihhaa
2015. május 21. 16:12
Ez igazából egyáltalán nem meglepő. Amit egy politikai párt, vagy akármilyen politikai szereplő jó hírnek tart, arra az ellenoldal rendszerint háromféle választ ad. 1)nem igaz 2)nem is jó 3)jó-jó, de nagyon kevés A veszélyes anyagok elszállításánál nyilván csak a 3) játszik. Ennyi a történet, nem több.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!