Az idegengyűlölet ellen tüntettek a fővárosban

2015. május 19. 21:47

A Migráns Szolidaritás Csoport által szervezett demonstráción a nemzeti konzultáció kérdési, illetve a kirekesztés és az idegengyűlölet ellen tüntetett a mintegy félezer résztvevő.

2015. május 19. 21:47

A bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultáció, illetve a kirekesztés és az idegengyűlölet ellen szervezett tüntetést kedd este a fővárosban a Migráns Szolidaritás Csoport (MigSzol), melyen s szervezők szerint mintegy 500-an vettek részt.

Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság alapítója, egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselő a tüntetők előtt tartott beszédében hangsúlyozta: a vitát, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök rá akar „kényszeríteni” Magyarországra és az Európai Unióra, és amelynek része a nemzeti konzultációnak nevezett „uszító irat” is, már régen lefolytatták Európában. „Az nem megy, hogy belépünk egy előnyöket biztosító klubba, aztán megpróbáljuk megpuccsolni a klub alapszabályát” – mondta, hozzátéve, hogy az ilyen „bunkó klubtagok” előbb-utóbb az ajtón kívül találják magukat.    

Barna Margit, a MigSzol aktivistája emlékeztetett: a nemzeti konzultáció 900 millió forintba került, az összeg – tette hozzá – körülbelül a fele annak, amelyet az állam évente az egész menekültügyre költ. Kijelentette: a rendezvényt szervező csoport azt akarja, hogy ne csak a menekülteknek, hanem a melegeknek és a leszbikusoknak se kelljen félniük Magyarországon. Követeléseik között szerepel továbbá az oktatás és az egészségügy fejlesztése. „A MigSzol azt akarja, hogy ne rendőrállamot építsen a kormány, hanem mindannyiunk szociális és befogadó köztársaságát” – hangsúlyozta.

A rendezvény a Deák Ferenc téren kezdődött, majd a résztvevők a Hercegprímás utca és a Szabadság tér érintésével a Kossuth Lajos térre, végül pedig az pesti alsó rakpartra vonultak. A Duna-parton a magukkal hozott nemzeti konzultációs kérdőívből papírhajókat hajtogattak és azokat a rakpart lépcsőjén helyezték el. A tüntetésen külföldiek is részt vettek, az egyik általuk tartott transzparensen az volt olvasható: „No one is illegal”. A magyar nyelvű táblák egyikére azt írták: „Jézus is egy migráns”, egy másikra pedig, hogy „A migránsok nem bűnbakok”.

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2015. május 21. 00:36
Tök jó, hogy valaki bemenekül egy országba és máris követel. Én is kimegyek svájcba, azt mondom menekülök, majd mikor befogadnak, tüntetek és elő akarom írni, hogy svájc milyen menekültpolitikát folytasson. Követelem hogy változzon meg svájc és úgy ahogy én akarom. Ha ez nem tetszik a svájciaknak akkor leszélsőségezem őket. Abszurd? Pedig ez megy nálunk.
1234
2015. május 20. 11:28
Soha még nem hallottam, hogy bárki nem magyar tüntetett volna, vagy egyáltalán egy jó szót szült volna a határontúli magyarokért! Benes dektrétumok totál ejrókomformok, nem szabad szinte semmit magyarul kiírni nyilvános helyen, de nekünk is az imperialisták gyarmatokról hozzájukvonzott szolgákkal kell törőnünk. Dögöljenek bele a gyarmatosítók a leigázott népek tömeges népvándorlásába egyedül! Várom mikor fogja a nátó humanitárius ejú demókrációs okból bombázni a menekültcsónakokat a tengeren.
Viator
2015. május 20. 11:03
Na, minden társadalomromboló féregségre alapítanak egy gittegyletet Újlipóciában... Lényeg, hogy rombolhassanak. Jézus migráns? Nem, sőt ezt mondta a fajtátokról: "A Sátán az atyátok"
kispufi
2015. május 20. 11:00
ne bántsd az idegent, amíg itt vannak a régi jó ismerős kőszegek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!