Megkezdhetik a veszélyes hulladék elszállítását az Illatos útról

2015. április 30. 19:41

Még csütörtökön megkezdhetik mintegy ezer hordó veszélyes hulladék elszállítását a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyéről, mivel az előzetes laboreredmények szerint bizonyos folyamatok „negatív irányba mozdultak el” – jelentette be a Pest megyei kormánymegbízott. Az Együtt képvislője üdvözölte a fejleményeket, de további intézkedéseket vár.

2015. április 30. 19:41

Még csütörtökön megkezdhetik mintegy ezer hordó veszélyes hulladék elszállítását a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyéről – jelentette be a Pest megyei kormánymegbízott a helyszínen sajtótájékoztatón.

Tarnai Richárd elmondta, a szállítás költségei rendelkezésre állnak, az egyelőre a telephelyen maradó többi veszélyes hulladékot hónapokon belül elszállítják. Közölte továbbá: az előzetes laboreredmények azt mutatták, hogy bizonyos folyamatok „negatív irányba mozdultak el”, ezért döntöttek a legveszélyesebb anyagok azonnali elszállításáról.

A kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy fontos a többi hulladék elszállítása is. Ennek érdekében a jövő hét első felére előterjesztést készít a kormánynak, amelyben egy kormányhatározat kidolgozását kezdeményezik, hogy a közbeszerzési eljárást minél előbb ki tudják írni a maradék hulladék elszállítására. 

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délután sajtótájékoztatón jelentette be, hogy azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el az Illatos úti telephelyen, ahol mintegy 2800 tonna hulladékot helyeztek el illegálisan. A költségeket 1,1 milliárd forintra becsülte, amelyet – mondta – a Nemzetgazdasági Minisztériumnak kell megelőlegeznie, ezt követően pedig ez az összeg a felszámolás alatt lévő vegyiművek vagyonából követelésként érvényesíthető.

A veszélyes hulladék elszállítását már több ellenzéki párt is szorgalmazta. Baranyi Krisztina, az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselője a sajtótájékoztató után újságíróknak azt mondta, márciusban kezdett foglalkozni a kérdéssel, egy bejárás után lett sajtóvisszhangja az ügynek. A képviselő óriási sikernek nevezte, hogy alig három hét alatt megoldást találtak, ugyanakkor hiányolta, hogy a talajvíz és a talaj kármentesítésével egyelőre nem foglalkoznak, ez szerinte legalább akkora probléma, mint a veszélyes anyagok tárolása. 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2015. május 02. 10:43
Már hallottam a híreket, hogy felfüggesztették a szállítást..Aki egy kicsit ismeri a kémiát az tudja, hogy ezt a munkát csak óvatosan lehet végezni. Bizonyos, nagyon rozsdás hordókat "át kell csomagolni", hogy biztonságosan lehessen szállítani, további alapszabály az, hogy ugyanazon az autón nem szállíthatók egymással reakcióba lépő anyagok, vagy a szilárd anyagokat VH lerakóba kell vinni és nem égetőbe etc. Ez nem ugyanaz, mintha építési törmeléket vinnének el, tulajdonképp meg kell tervezni az egészet.
Szorgos Lajhár
2015. május 01. 13:12
Az egész ügy a tehetetlen, kontraszelektált, ostoba és korrupt magyar bürokrácia következmények nélküli sokadik lebőgése.
kukagyerek
2015. május 01. 08:54
Tugggya valaki, hogy hova viszik? Nem budapestiek !!! Résen legyetek, mert ezek mindenre képesek!
emhem
2015. április 30. 23:27
éljen a sajtó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!