Részvételi demokrácia

2015. április 01. 08:33

Nekem egyetlen szerény javaslatom van: legyen minden esetben ez a sorrend! Előbb nemzeti konzultáció, utána a vélemények összegzése, végül a döntés.

2015. április 01. 08:33
Körmendy Zsuzsanna

Amikor Deutsch Tamás kihirdette az internetadó elleni tüntetések után, hogy nemzeti konzultációt szervez a kérdésről, sokan gondolták, hogy hát most már bőrig áztunk, minek az a köpönyeg. A magyar ember békés természetéről, jóindulatáról és kreatív hozzáállásáról mi sem tanúskodik jobban, mint az, hogy Deutsch Tamás hívó szavára február 3-tól március 26-ig mégis 68 ezren kattintottak rá az Internetkon.hu-ra, a konzultáció honlapjára. (…)

Nekem egyetlen szerény javaslatom van: legyen minden esetben ez a sorrend! Előbb nemzeti konzultáció, utána a vélemények összegzése, végül a döntés. Arról, hogy érdemes-e beterjeszteni a parlamentnek a tervezett törvényjavaslatot, vagy módosított javaslat volna ésszerűbb, esetleg el kell halasztani, netán elvetni? Nem mintha ne lehetne visszavonni egy hibás elképzelésen alapuló vagy nagy ellenállásba ütköző, netán nem kellően kidolgozott törvényjavaslatot. Mégis, a kormány tekintélye azt kívánja meg, minél kevesebb visszavonás történjen, minél kevesebb olyan korrekció, amely már a megvalósítás, a végrehajtás fázisában zajlik. Mennyivel békésebb az, ha az előkészítés stádiumában történik nemzeti véleménycsere és finomhangolás. Meg lehet takarítani ezzel tüntetéssorozatot és sok felesleges állampolgári bosszankodást. A rendszert már kitalálták, a neve: részvételi demokrácia.

Csak gyakorolni kell.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyetmondok
2015. április 01. 17:40
A "nemzeti konzultáció" nevű valaminek a világon semmi köze a részvételi demokráciához.
catalina9
2015. április 01. 16:56
Nekem egyetlen szerény javaslatom van: legyen minden esetben ez a sorrend! Előbb nemzeti konzultáció, utána a vélemények összegzése, végül a döntés." Nem tetszik észrevenni, hogy ez csak folyamatos pofázást szolgálja. Képviseleti demokrácia van, ahol a polgárok ügyek vitelével bízzák meg képviselőket. Van részvételi demokrácia is például a társasházakban. Tessék elmenni egy ilyen közgyűlésre és egy életre elmegy a kedve részvételi demokráciától.
oskar
2015. április 01. 14:56
Egyetértek. Van egy honlap: Magyarország.hu Van egy ügyfélkapu. Bárki regisztrálhat. Az E-mail címeket el lehet érni. Nem postán drága levélben, több tonna papírt felhasználva, érhetik el az állampolgárokat és tehetik fel a kérdést. Eddig is feltehették volna. Ez lenne az igazi NER. Miért nem csinálják??????
Morgen
2015. április 01. 14:26
Jaja! Az ATV-be betelefonáló szagértők maximális alamuszi-galamuszi egyeztetése mindenhová!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!