Bemutatta a Sorsok Háza koncepcióját Schmidt Mária

2015. április 30. 08:57

A helyszínen mutatta be a Józsefvárosi Pályaudvar helyén létesülő Sorsok Háza koncepcióját Schmidt Mária a kerületi vezetőknek és képviselőknek, valamint a Magyar Művészeti Akadémia vezetőinek.

2015. április 30. 08:57

Helyszíni bejárás keretében mutatta be a Józsefvárosi Pályaudvar helyén létesülő emlékhely, a „Sorsok Háza – Európai Oktatási Központ” részletes koncepcióját Schmidt Mária a józsefvárosi önkormányzat képviselő-testületének, valamint a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) vezetőinek – tájékoztatta józsefvárosi önkormányzat szerdán az MTI-t. A bejáráson részt vett Fekete György, az MMA elnöke és Kocsis Máté (Fidesz), a kerület polgármestere is – tartalmazza a közlemény.

Eszerint Schmidt Mária, a Sorsok Háza megvalósításával megbízott Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója a bejáráson elmondta: a múzeum koncepciójának elkészítésekor nagy hangsúlyt fektettek a személyes történetek bemutatására, melyeken keresztül a fiatalok megismerhetik a holokauszt áldozatainak tragédiáját.

Kocsis Máté azt hangsúlyozta: bízik abban, hogy a Sorsok Háza megvalósulásával a kerület egy világszínvonalú holokausztemlékhelynek adhat majd otthont, és az üres pályaudvar helyén megnyíló múzeum növelheti a kerület kulturális vonzerejét. „Józsefváros hagyományosan nagyszámú zsidó közösségnek ad otthont, így bízom abban, hogy a kerületi iskolások, gimnazisták megismerhetik majd az ő történetük egy tragikus részét is a Sorsok Házában” – fogalmazott a közlemény szerint Kocsis Máté.

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2015. április 30. 13:23
Minden más megoldásnak elment a vonat. A saját részemről meg vagyok arról győződve, h. a magyar zsidó közösség vezetésével, hangadóival az együttműködés lehetetlen. Arról is meg vagyok győződve, h. a mai magyar gyerekeknek KELL képe legyen arról, milyen volt az az idő, mikor az őrangyal ezt az országot mintha magára hagyta volna, azzal is, mint oly sokszor a történelemben, h. nem fogta le a magyarnak, embernek méltatlan gyilkos csürhe kezeit, l. Duna part. Az is hozzátartozik viszont a 44-45-ös Duna parthoz, h. volt egy boldog Schalkaházi Sára nevű hős, aki elkísérte és vele halt a rendházában rejtegetett csoporttal és az is, h. magyar "dobta föl" őket a nyilas gyilkosoknak. Ez a történet a MI történetünk is, jogunk van saját narratívára, mint ahogy a zsidó közösség Páva utcai emlékhelyén, ahol bár hozzájárult a magyar állam az anyagiakhoz, a zsidó kisebbség kapott szabad kezet. Az irodalom, a Radnóti versek, mostanában a Napló jól bemutatja ezt a szörnyű kort, de úgy gondolom, h. a Sorsok Háza méltó emlékhelye lesz a gyásznak, és meg fogja mutatni, mi az, ahová soha többé nem szabad a világnak eljutni. A holokauszt más szenvedéstörténetek, népirtások között talán a mi számunkra első helyre tehető, mert a mi Európánk volt a terepe, mert nem volt nagyon régen, ezenkívül a szervezettség és a teljes családokra vonatkozás miatt is. Ahhoz, h. a diákok is "képben" legyenek, szerintem szükség is van olyasféle intézményre, mint ez. Nem tudják elrendezni különben a sok részlet információt, föl sem tudják fogni, h. mindez a gonoszság valóban megtörténhetett. Lehet, h. vannak harcok, amiket lehetőleg nagyon kevés áldozattal, de meg kell vívni, itt többé-kevésbé arról is van szó, h. van-e joga a magyaroknak is saját, történelmi hűségnek megfelelő, narratívára, mely magunknak, a saját gyerekeinknek szól. Úgy gondolom a Terror Háza alapján, h. a Sorsok Háza ilyen értelemben jó lesz.
Brókerkormány
2015. április 30. 10:59
Mondjuk ki, szidó gyarmat lettünk
csuka
2015. április 30. 10:03
Már megint a zsidó rasszizmus a téma.
csuka
2015. április 30. 10:03
Már megint a zsidó rasszizmus a téma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!