NGM: Nem készült hatástanulmány a vasárnapi zárva tartásról

2015. március 20. 13:49

A nemzetgazdasági tárca nem tud arról, hogy a megbízásából készült volna bármikor hatástanulmány a vasárnapi zárva tartás esetleges következményeiről. Az NGM szerint hiteltelenek azok a megállapítások, amelyek a sajtban megjelentek.

2015. március 20. 13:49

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak nincs tudomása arról, hogy elemzés született volna a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről a minisztérium megbízásából. Az NGM pénteki, az MTI-nek eljuttatott közleményében azt is megjegyezte: a minisztérium illetékesei megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint kiszivárogtak egy hatástanulmány részletei a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről. 

Az NGM egyben hiteltelennek nevezte a sajtóban megjelent – a minisztérium számára ismeretlen – tanulmány megállapításait és kockázati elemeit. Mint írták, a média által közöltekkel ellentétben nem igaz, hogy bárki munka nélkül maradna a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt. Ebből következően az sem igaz, hogy nőnének a munkanélküli segélyekre fordított kiadások, illetve hogy az intézkedés járulék- vagy adóbevétel kiesést okozna. A tárca nem számolt, és nem is számol forgalomkieséssel a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt – írták.

A közlemény szerint a sajtóban idézett tanulmány megállapításai és logikája talán 2011-ben még helytállóak lehettek volna, de ma már érvénytelenek. Abban az időszakban a gazdasági világválságnak, valamint a 2010 előtti kormányok felelőtlen politikájának köszönhetően a magyar gazdaság és társadalom még nem tudta volna ezt a kereskedelemben dolgozó munkavállalók érdekeit szem előtt tartó fontos lépést veszteségek nélkül kezelni. Azonban az elmúlt évek következetes, a gazdaság élénkítését célzó, valamint a munkahelyteremtést elősegítő politikájának eredményeként mára már a munkaerőpiacra és a költségvetésre gyakorolt negatív hatása a vasárnapi munkavégzés tilalmának teljes mértékben megszűnt - fogalmaz a közlemény.

Az NGM szerint a nemzetközi példák is bizonyítják – az Európai Unióban ugyanis Ausztriában, Németországban, Belgiumban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Görögországban és Spanyolországban is korlátozzák valamilyen módon a vasárnapi nyitva tartást –, hogy az intézkedés a vásárlói szokások módosulásán kívül sem a fogyasztás mértékét, sem a turisztikai bevételeket, sem pedig a gazdaság egészét nem érinti hátrányosan. Ezzel szemben a kivételek meghatározásának következtében a kiskereskedőket, a kistermelőket és a piacokat jelentős helyzeti előnybe hozza, amelynek egyértelmű nemzetgazdasági hozadéka van – olvasható a közleményben.

A Népszabadság pénteki számában arról írt: készült hatástanulmány a vasárnapi boltbezárásról, egy 2011-es háttéranyag szerint a KDNP javaslata nyomán több mint tízezer ember veszítené el a munkáját, és közel 50 milliárdot vesztene a költségvetés.

 

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2015. március 21. 09:22
Ugyebár hazudnak. A minisztérium hazudik. Végül is ez a dolga. Egyébként sejtem, hogy most miért nem írattak, illetve, ha írattak, akkor miért nem publikálták. Azért nem, mert, ha jól csinálják az elemzéseket, akkor érdekes, számokkal illusztrált következményeket is tartalmazott volna a 2011 tavasza, és 2015. év eleje között eltelt időszak kereskedelmi rentabilitást befolyásoló intézkedéseinek, a cégek forgalmára, és realizált nyereségére, illetve a tőlük származó költségvetési bevételekre vonatkozóan. Alighanem kiderült volna, hogy immár messze nincs akkora forgalma és profitja a multiknak, illetve sokkal nagyobb a politikai okokból támogatandó kereskedelmi egységeknek. Ráadásul ez utóbbiak sajátos, a NAV-nál betöltött szerepük révén alighanem összehasonlíthatatlanul kisebb adóbevételt produkálhatnak, mint a többiek. Erre utal az információ, hogy a legalacsonyabb bérszínvonal éppen a CBA-nál van...
Kanóc
2015. március 20. 18:12
Felesleges, sok száz év tapasztalat van mögötte. A prolik meg kapaszkodjanak és készítsék be a zacsit, nem bírja még a gyenge gyomruk az ilyesmit.
Riwen
2015. március 20. 17:04
Miért készült volna? Köztudott, hogy az állam tökéletes ismeretekkel rendelkezik a társadalomról, és ezek tudatában tökéletes döntéseket hoz, amelyek kivétel nélkül alkalmasak az elérendő cél -- Fidesz-kormány esetén mi más, mint az objektív jó -- megvalósítására.
kuwiq
2015. március 20. 16:38
Persze, hogy nem. Minek is készült volna, amikor Viktor egyszer reggel elmondta, hogy a vasárnapnak szabadnak kell lennie. A dolgozó embereknek. Akik vasárnap nem lesznek azok, mert nem lesz munka. Persze csak a kereskedelemben. És csak a nagyoknak, a cba megmajd eldönti. És persze a hétköznap éjszakai nyitvatartást is el lehet felejteni. Csudálatos módon a kdnp még aznap elő is terjesztett egy hasonló tartalmú törvényjavaslatot. A durván három hét múlva már törvény is lett belőle. Három hónap után meg életbe is lépett. Egy jobb tanulmány elkészítéséhez kéne egy hónap, de pl a törvény gumimódra adott egy csmó lehetőséget a kormánynak a döntése megváltoztgatására, módosításra, pl szigorítások már történtek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!