Egy tanulmány, ami „nincs”

2015. március 21. 08:51

A vasárnapi nyitva tartás nálunk már-már ideológiai kérdéssé vadult. Pedig nem az. Kényelmi kérdés, szabadidő kérdés. Ami viszont rossz vért szül, az a kényszer.

2015. március 21. 08:51
Körmendy Zsuzsanna

Mindezt csak azért bocsátom előre, mert a vasárnapi nyitva tartás nálunk már-már ideológiai kérdéssé vadult. Pedig nem az. Kényelmi kérdés, szabadidő kérdés. Ami viszont rossz vért szül, az a kényszer. A magyar ember nem szereti, ha különböző elméletek nyomán ráerőltetnek valamit. Talán éppen azért, mert nálunk a lehetőségek eléggé megszabottak nemcsak a szegényeknek, hanem az alsó középosztálynak és a polgárnak is. (A felső tízezer nem a vasárnapi bevásárlás engedésén vagy tiltásán tipródik.) A rendszerváltás óta politikailag szabadok vagyunk, de az életünk erős egzisztenciális korlátok közé van szorítva. Az osztrák nyugdíjas aközött választ, hogy földközi-tengeri hajóútra menjen, vagy inkább meglátogassa az újjávarázsolt Prágát. A magyar nyugdíjas jó, ha arról dönt, gépsonkát vegyen-e, vagy parizert. Politikusainknak tudniuk kellene, hogy ahol az életet átívelő döntési skála szűk, ott az egyes ember toleranciaszintje alacsony. A vasárnapi üzletbezárás tapasztalataim szerint még azokat is bosszantja, akik egy hónapban egyszer ha vásárolnak ezen a napon.

Az emberi cselekedeteknél az észérvek mindig számítanak, de sosem csak azok döntenek. Ezért mindig meglepődöm, amikor komoly apparátussal bizonygatják politikai vagy gazdasági elemzők, mi hasznos, mi ésszerű. Mintha csak az számítana. Elemzések? Hatástanulmány? Az ma nem divat. Pedig sok feszültséget kioltana, ha a lakossági igényekre vonatkozóan lennének előzetes fölmérések, elemzések.

Nem akarnánk Varga Mihály orra alá dörgölni, de ami tény, az tény: tavaly novemberben a nemzetgazdasági miniszter még nem támogatta a KDNP javaslatát, miszerint vasárnaponként ne nyithassanak ki az áruházak. Idén januárban már támogatta. Tavaly még úgy tudtuk, hogy a KDNP elképzelése volt a vasárnapi bezárás, pár napja viszont Rétvári Bence (KDNP) azt nyilatkozta, hogy ez nem is az ő ötletük volt, hanem egy szakszervezeté, amely pártoknál házalt az écával, amely a KDNP-nek megtetszett.

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akvínói akvavit
2015. március 22. 18:13
Körmendy, voltál már seggnyaló a Kádár-érában. Azután Orbán seggében voltál. Most Simicskáéban. Kinek a valaga jön, ha baj lesz a lapoddal?
szkeptikus
2015. március 22. 09:46
Pár éve olvastam egy pszichológus kísérleteit. Egy óvodában volt egy kedvenc játék, mindenki azzal szeretett játszani, de kevés volt belőle. Egy reggel kijelölt néhány gyereket, hogy most kötelező ezzel a játékkal játszani - akkor már nem volt akkora kedvük játszani vele. A szabadság korlátozása már az óvodásoknak sem tetszik. (A másik kísérlete az volt, hogy kihirdette, hogy aki ezzel a játékkal játszik, jutalmat kap. Néhány nap múlva megszüntette a jutalmat - akkor már sok olyan gyerek nem játszott vele, akik a jutalmazás bevezetése előtt még szívesen játszott).
nimród
2015. március 22. 07:57
A hölgy volt korábban Orbán legnagyobb seggnyalója. Ha valakit sajnálni lehet a MN-nél, az nem ő. Hanem például Kristóf Attila, aki már régóta és rendszeresen adott hangot aggodalmának a Fidesz önsorsrontó politikájával kapcsolatban. Ami mára valóságos lassú "önlegyilkolássa" vált. Vagy például Pilhál György, Ugró Miklós, Lukács Csaba, Ballai Attila. De lehetne még sorolni a neveket, a szerkesztőség többségét.
tunde04
2015. március 22. 06:56
" Ami viszont rossz vért szül, az a kényszer. A magyar ember nem szereti, ha különböző elméletek nyomán ráerőltetnek valamit. " Na, itt a lényeg! én nem szoktam vasárnap vásárolni, de ebből a cirkuszból már elegem van. A vasárnapi zárvatartás körüli hazudozás nálam is kiverte a biztosítékot. (most megy az egymásra mutogatás, h kinek az ötlete volt, van hatástanulmány meg nincs, gazdaságilag nem engedhetjük meg magunknak, de még is megszavazzuk, stb...) és igen is készült hatástanulmány: http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/03/21/vasarnapi-zarva-tartas-hazudott-az-ngm/#sl és amúgy meg, ha már egyszer letiltották a jutyubról: https://vimeo.com/122686127
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!