Kommunizmus emléknapja: bocsánatkérésre szólítják fel Budaörs polgármesterét

2015. március 04. 20:21

A Fidesz budaörsi szervezete és öt másik egyesület is bocsánatkérésre szólította fel Wittinghoff Tamást, a város polgármesterét, amiért a kommunizmus áldozatainak emléknapján „megtagadta” az egyperces tiszteletadást. Wittinghoff szerint „csúsztatás és hazugság” a Fidesz állítása.

2015. március 04. 20:21

A Fidesz budaörsi szervezete után a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége és további öt szervezet nyilvános bocsánatkérésre szólítja fel Budaörs polgármesterét, mert a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartott képviselő-testületi ülésen „megtagadta” a Fidesz kezdeményezte egyperces tiszteletadást. Wittinghoff Tamás, a Pest megyei város vezetője „csúsztatásnak és hazugságnak” nevezte a történtek „tálalását”.

 
A Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz), az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége, a Szovjetunióban volt magyar politikai rabok és kényszermunkások szervezete (Szorakész), a Recski Szövetség Egyesület, az 1956-os Nemzetőrök Hagyományápoló Tanácsa és a Magyar Politikai Elítéltek Közössége vezetői az MTI-hez szerdán eljuttatott közös közleményben tiltakoztak Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) magatartása miatt. Azt írták, a polgármester a február 25-i emléknapon tartott képviselő-testületi ülésen megakadályozta, hogy a jelenlévők egyperces tiszteletadással emlékezzenek meg a kommunizmus áldozatairól. Állítólag azért – tették hozzá –, mert erről a mozzanatról nem egyeztettek vele. A közlemény szerint a városvezető azt mondta: szerinte kommunizmus nem is volt Magyarországon.
 
A közlemény aláírói elítélik Wittinghoff cselekedetét, amelynek – mint írták – nincs helye a közéletben. Emlékeztettek: a kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát világviszonylatban 100 millióra, Kelet-Közép-Európában egymillióra becsülik. Még többen vannak, akiket „a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított” – utaltak a vallatásokon, kínzásokon átesettekre, a megbélyegzettekre, a kirekesztettekre, valamint a börtönbe zártakra, illetve az üldözöttekre a nyilatkozatot aláíró szervezetek.
 
Felszólítják Wittinghoff Tamást: mutasson nagyobb érzékenységet mások szenvedése és meghurcoltatása iránt, polgármesterként többé ne tagadja meg a tiszteletadást, és nyilvánosan kérjen bocsánatot a kommunizmus áldozatainak hozzátartozóitól.
 
Megdöbbentőnek tartotta a polgármester viselkedését a Fidesz budaörsi szervezete is. A február 25-ei testületi ülést követően közleményben jelezték, hogy mivel a kommunizmus bűneinek tagadása törvényellenes és sérti az áldozatok, hozzátartozóik és minden demokratikus értékek mellett elkötelezett ember méltóságát, feljelentést tesznek az ügyben. 
 
Wittinghoff Tamás a nyilatkozatra reagálva az MTI-nek szerdán elmondta: sajnálatos, hogy a budaörsi Fidesz „csúsztatáson és hazugságon alapuló” közleményét a Pofosz és partnerszervezetei is készpénznek vették, és erre alapozva fogalmazták meg tiltakozásukat.
 
„Nemcsak hogy nem tagadom a múlt bűneit, de negyedszázaddal ezelőtti közéleti szerepvállalásomnak éppen az volt az oka, hogy mélyen megvetettem a szocializmusnak nevezett kádári önkényt. Ennél jobban csak a rákosista diktatúrát és a nyilas rémuralmat, és ezek rémtetteit vetem meg, amelyeket sokszor ugyanazon személyek követtek el. Bűneik megbocsáthatatlanok” – jelentette ki a polgármester, hangsúlyozva: minden ezzel ellenkező állítás „ostobaság és manipuláció”
 
Szerinte a Fidesz „hiteltelen kérések megfogalmazása és álhírek gyártása helyett” jobban tenné, ha elősegítené a múlt feltárását például az ügynöklisták nyilvánossá tételével. Esetleg megakadályozná, hogy egy köztemetőben az 56-os „ellenforradalmat legyőző, hős szovjet katonáknak emléket állító” obeliszk legyen. Ez tényleg a múlt meggyalázása – mondta Wittinghoff Tamás, hozzátéve, örömmel látná ezzel kapcsolatban a most tiltakozó szervezetek állásfoglalásait.
 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mimes
2015. március 05. 07:45
A fidesz hitelessége: "Szerinte a Fidesz „hiteltelen kérések megfogalmazása és álhírek gyártása helyett” jobban tenné, ha elősegítené a múlt feltárását például az ügynöklisták nyilvánossá tételével. Esetleg megakadályozná, hogy egy köztemetőben az 56-os „ellenforradalmat legyőző, hős szovjet katonáknak emléket állító” obeliszk legyen." Vajon a budaörsiek miért nem a fideszes jelöltre szavaztak? :)
Quet
2015. március 05. 07:02
HAJRÁ WITTINGHOF!Ttényleg nem volt kommunizmus Magyarországon.
kjkj945
2015. március 05. 04:31
Mit lehet várni egy szadisztától, aki csak a szocializmust építette ?
kvid
2015. március 05. 03:56
A klubradioban valami olyamsit adott elo (valaki), hogy bezzeg a masik nagy nepirtasra sem emlekeztek pedig blablabla. A hir tv ben sajnos nem sikerult bevagni azon elmelkedest, pedig nekem nagyon ugy tunt, hogy volt neminemu indok beli elteres a ket interju kozott. De lehet, hogy csak nekem tunt ugy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!