Kamara: Igazságtalan, hogy a könyvvizsgálók vagyonát is zárolhatnák

2015. március 31. 09:42

A könyvvizsgálók mintákból dolgoznak, nem tudnak minden iratot megnézni. Igazságtalan lenne ezért, hogy a brókerügyek miatt a könyvvizsgálók is feleljenek – mondta a Kamara elnöke.

2015. március 31. 09:42

Lukács János, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke azt mondta: ha a könyvvizsgáló is bűncselekményt követ el, akkor rendben van a zárolás, de ha csak gondatlan volt, esetleg őt is átverték, és az adott cég meghamisított iratokat adott át neki, akkor igazságtalan lenne, hogy a könyvvizsgáló vagyonát is zárolhassák.

Azzal kapcsolatban, hogy az MNB felügyelné a pénzintézeteknél működő könyvvizsgálókat, azt mondta: ez viszonylag kevés, csak mintegy 60 könyvvizsgálót érint a 3000-ből, de ettől még nem értenek egyet a javaslattal. Mint mondta, az ötlet nincs összhangban az európai irányelvekkel, és például a titoktartási szabályokkal sincs összhangban a javaslat. „Így elveszíthetjük a megbízóink bizalmát, és olyan dolgokba se fognak beavatni minket, amikről jó, ha tudunk és esetleg preventív módon ellene tudnánk hatni” – fejtette ki Lukács.

A Kamara elnöke leszögezte: a könyvvizsgálók olyanok, mint a partjelzők a focimeccsen. Szólnak a bírónak – adott esetben az MNB-nek – ha szabálytalanságot látnak, de piros lapot adni, kiállítani már nem tudnak.

A riporter felvetette, hogy a Buda-Cash könyvvizsgálatot végző cég, a Gyimesi és Társa a Kamara könyvvizsgálója is volt, de a brókerbotrány után hirtelen leváltották. Lukács azt mondta: nem ezért váltották le, hanem mert lejárt a megbízása és újat választottak. Arra a felvetésre, hogy ez a kis könyvvizsgáló cég a brókerbotrányban érintett több cégnek, például a Hungária Értékpapírnak is dolgozott, Lukács azt mondta: nem az a lényeg, hogy kicsi vagy nagy cég, hanem hogy a standardeknek megfeleljen. 

A könyvvizsgálók nem tételesen ellenőriznek, hanem csak mintavétel alapján dolgoznak. Nem tudják egy cég összes iratát megvizsgálni, így nem tudnak abszolút bizonyossággal nyilatkozni – mondta Lukács. Ahhoz, hogy a mintában találnak-e gyanús dolgot, nagy szerencse kell, valamint elismerte, hogy szubjektív elem is van ebben, és a könyvvizsgálók módszerei a csalók számára sokszor kiszámíthatók. Néhány millió vagy tízmillió még ráadásul hibahatáron belül van egy nagy cégnél – tette hozzá.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. március 31. 21:55
A populista demagógia és a totális dilettantizmus végre csúcsra jutott az országban a fidesszel. Már a kisgazdákkal behozta ezt a stílust Orbán, de nélkülül sokkal jobban csinálja. Congrats!
pitypang1125
2015. március 31. 21:00
Akkor mi a faszomnak vagytok?
vizesnyolcas
2015. március 31. 20:15
"a könyvvizsgálók olyanok, mint a partjelzők a focimeccsen. Szólnak a bírónak – adott esetben az MNB-nek – ha szabálytalanságot látnak, de piros lapot adni, kiállítani már nem tudnak." Ez többszörösen hamis, hazug analógia. A könyvvizsgáló a szerepe szerint igenis oszthatna piros lapot. (Ezt pont a kamara elnökének illene tudnia.) Azért nem oszt piros lapot, mert (ha focimetaforához ragaszkodunk)vizsgált cég és a könyvvizsgáló egy csapatban játszanak. A könyvvizsgálót a vizsgált cég fizeti, ha piros lapot osztana, többet nem számíthatna a zsíros könyvvizsgálói díjra. A könyvvizsgálónak az lenne a dolga, hogy a vizsgált cégről megbízható adatokat szolgáltasson a külső érdekelteknek, de a vizsgált céggel olyan szoros érdekközösségben áll, hogy általában annak érdekeit képviseli éppen azok ellenében, akiknek érdekeit a hivatalos deklarációk szerint szolgálnia kellene. (Ez az USA-ban is így működik: az ott becsődölt bankok könyvizsgálói sem figyelmeztették előre, hogy az üzletmenet nem folytatható.) "A könyvvizsgálók nem tételesen ellenőriznek, hanem csak mintavétel alapján dolgoznak. Nem tudják egy cég összes iratát megvizsgálni, így nem tudnak abszolút bizonyossággal nyilatkozni – mondta Lukács. Ahhoz, hogy a mintában találnak-e gyanús dolgot, nagy szerencse kell, valamint elismerte, hogy szubjektív elem is van ebben, és a könyvvizsgálók módszerei a csalók számára sokszor kiszámíthatók." Kezdjük azzal, hogy a vállalatoknál ma már digitális nyilvántartásokat vezetnek, és rendelkezésre állnak olyan könyvvizsgáló szoftverek, amelyekkel akár teljes tételes vizsgálatok is végezhetők. Erre alól azzal szoktak kibúvót keresni, hogy ha már a digitális nyilvántartás is hamisított méghozzá olyan körültekintő módszerekkel, hogy az adatbázisban tárolt adatok minden szabályt (elvárt összefüggést) teljesítenek, akkor a tételes ellenőrzés sem fog észre venni semmilyen hibát. - Ez sem igaz, mert ma már léteznek olyan adatbányászati eljárások, amelyekkel kimutatható, hogy az adatok bár ellentmondásmentesek, mégsem "természetes" módon keletkeztek.
várúr
2015. március 31. 19:36
Nulla felelősséggel vécépapír-mintát vizsgáljon, ne könyvet. A szakma neve hites könyvvizsgáló. Hinni a templomban kell, nem a pénzvilágban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!