Hiányosságokat talált a NAV-nál a Számvevőszék

2015. március 11. 13:03

A hátralékkezelést, a kiemelt adózókkal kapcsolatos feladatokat és az áfacsalások megelőzésére létrehozott rendszer működését is vizsgálta az Állami Számvevőszék a NAV-nál lefolytatott ellenőrzése során. A belső szabályozás, az ellenőrzés és a kockázatkezelési rendszer terén is hiányosságokat találtak.

2015. március 11. 13:03
Az Állami Számvevőszék ellenőrzése hiányosságokat tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál a belső szabályozottság területén, az irányítási eszközök aktualizálásában, valamint a kockázatkezelési rendszer és az ellenőrzési nyomvonalak kialakításával kapcsolatban – közölte az ÁSZ szerdán az MTI-vel.
 
A NAV a feladatköréből adódóan, évről-évre a számvevőszéki ellenőrzések látókörébe kerül, és az ÁSZ az elmúlt években az ellenőrzései során tapasztalt kockázatokat összegezve döntött a NAV több tevékenységi területére vonatkozó ellenőrzésének megindításáról – áll a közleményben.
 
A szabályszerűségi ellenőrzés a hátralékkezelési és végrehajtási, valamint a kiemelt adózói körben gyakorolt tevékenységre, a 2009. január 1-től a 2013. december 31-ig tartó időszakra szólt. Az EUROFISC – az áfacsalások megelőzésére létrehozott – rendszer ellenőrzése pedig a 2011. február 8-tól a 2014. április 30-ig terjedő időszakra terjedt ki. Az ellenőrzés hiányosságokat tárt fel a belső szabályozottság területén, az irányítási eszközök aktualizálásánál, továbbá a kockázatkezelési rendszer és az ellenőrzési nyomvonalak kialakításával kapcsolatban is.
 
Az ÁSZ megállapította, hogy nem történt meg az adó- és vámszakmai területeken külön-külön alkalmazott folyószámlarendszerek egységesítése. Az egységes, NAV-szintű eljárási szabályok hiánya megmutatkozott a hátralékkezelési és a végrehajtási eljárási feladatok ellátása során is. Az ellenőrzött időszakban a hátralékbeszedés romlott, mivel – a jelentős mértékben, évről-évre végrehajtott törlések ellenére – emelkedett a hátralékállomány nagysága, ezen belül pedig nőtt a beszedés szempontjából kedvezőtlenebb helyzetű és nem működő cégek hátralékénak aránya.
 
Az adó és a vám nyilvántartott hátraléka 2009. és 2013. között 8,8 százalékkal, 2078,5 milliárdról 2260,9 milliárd forintra nőtt. Az összeg 97,1 százaléka adóhátralék volt.
 
A közlemény megjegyzi, hogy a hátralékállomány emelkedésének ütemét mérsékelte, hogy az ellenőrzött időszakban közel 3800 milliárd forint hátralékot töröltek elévülés, behajthatatlanság, tartozásmérséklés miatt, illetve a felszámolási eljárásokhoz kapcsolódóan. Ezek mellett az adóhatóság 2009. és 2013. között évente 232,8-204 milliárd forint olyan működői adózói hátralékállományt mutatott ki, amelynek hátralékkezelése érdekében nem tett intézkedéseket.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2015. március 11. 20:36
"Belső forrásból tudom:" Ez jó... csak bárki mondhassa.
f.judit
2015. március 11. 19:00
Akkor mit vizsgált az ügyészség?
Potymog
2015. március 11. 14:08
"2009. és 2013. között évente 232,8-204 milliárd forint olyan működői adózói hátralékállományt mutatott ki, amelynek hátralékkezelése érdekében nem tett intézkedéseket" No lám, lenne forrás az ingyenes egyetemi oktatásra, a kórházi ellátás színvonalának emelésére, meg egyéb szociális ellátásokra, csak oda kéne figyelni, és a köz érdekében költeni a pénzt
Tintamin
2015. március 11. 13:37
Belső forrásból tudom: a Felcsútra bejelentett cégeket tényleg tilos ellenőrizni, óriási botrány volt ebből, mikor kiment oda két ellenőr. Kis Ciprus Magyarországon. Ezek nem beszéltek egymással, hogy ilyet nem szabad? Egyébként ez pont annyit ér, mint az EU-s kötelezettségszegési eljárás: szarik bele a NAV, majd 5 év múlva visszatérnek rá. És lopás meg a korrupció tovább gyűrűzik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!