Áder: Egy atomerőmű nem biciklitároló

2015. március 11. 06:58

Áder János megvizsgálta a paksi bővítés szerződéseinek titkosítását. A köztársasági elnök szerint első számú szempont a biztonság, de fontosnak tartja, hogy csak olyan információk legyenek titkosítva, melyek szükségesek a biztonság garantálásához. Szerinte a jogszabály nem ütközik az Alaptörvénybe.

2015. március 11. 06:58

Egy atomerőmű nem biciklitároló, ezért terrorizmussal fenyegetett világunkban nemcsak indokolt, hanem egyenesen szükséges egy atomerőmű építésével és működésével kapcsolatos adatok védelme, titkosítása. Fontos ugyanakkor, hogy csak a magyar polgárok biztonságát és az erőmű biztonságos működését garantáló információk élvezzenek titokvédelmet. Az Országgyűlés által e tárgyban hozott törvény alkotmányosságának vizsgálatát erre való tekintettel végeztem el. Megállapítottam, hogy a jogszabály nem ütközik sem hazánk Alaptörvényébe, sem a jogalkotási törvény előírásaiba. A mindenkori köztársasági elnöknek nincs alkotmányos lehetősége arra, hogy saját kénye-kedve szerint, netán mások szempontjait előtérbe helyezve vagy hatáskörét bármely módon túllépve mérlegelje egy, az Országgyűlés által elfogadott törvény aláírását. Mindezt magamra nézve is kötelezőnek tartom, így ezúttal is ezzel összhangban hoztam meg döntéseme” - közölte Áder János köztársasági elnök szerdán az MTI-hez eljuttatott dokumentumában.

A parlament kormánypárti többségének március 3-i döntése alapján harminc évig titkosak lesznek a Paks II beruházás végrehajtásával megbízott orosz és magyar szervezetek és alvállalkozóik által kötött szerződésekben szereplő üzleti és műszaki adatok, valamint a megvalósítási megállapodások és az előkészítő iratok is. A törvény elfogadásának napján több civil szervezet közösen írt levelet Áder János köztársasági elnöknek, melyben arra kérték: kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a törvény vizsgálatát. Szerintük a titkosítás „a közérdekű adatok megismeréséhez való jogot a feltétlenül szükséges mértéknél jobban korlátozza, mivel az üzleti, a műszaki és a döntés előkészítő adatokat teljes egészében megismerhetetlenné teszi”.

A titkosításról Aszódi Attila, a paksi bővítés beruházásáért felelős kormánybiztos lapunknak elmondta: „sehol a világon nem nyilvánosak az atomerőművek építésével kapcsolatos fővállalkozói szerződések”. Később pedig azt nyilatkozta, hogy minden olyan adat nyilvános, amit például a Finnországban épülő atomerőmű kapcsán is nyilvánossá tettek. A parlament fideszes alelnöke, Gulyás Gergely az Inforádióban azt mondta: a titkosítás helyes lépés volt, de jobban meg kellett volna indokolni a szükségességét.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gubenc
2015. március 11. 12:24
És tessék mondani 30 év múlva, amikor a titkosítást feloldják nem lesz majd az erőmű terror veszély forrása? Akkor miért csak 30 évre van titkosítva az teljes szerződés? Mi köze van az alvállalkozói költségeknek a terrorizmushoz? Totális mellébeszélés folyik az ügyben. A jelenlegi erkölcsi színvonalunkon nagyon nagy a veszélye annak, hogy egy újabb 4-es metró jellegű beruházásba kezdünk, ami tervezett idő kétszereséig fog épülni a tervezett ár kétszereséért. Az egyetlen reményünk, hogy a Roszatom majd kicsit megfékezi a lopkodást, végtére is ő a fővállalkozó.
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2015. március 11. 09:39
Szal a karácsonyfa alatt Plútónium lesz de csak 30 év múlva nyithatjuk ki a csomagot.
Drágha Márió
2015. március 11. 09:38
Ezek szerint Ádert is zsarolják az oroszok...
Ald0 Raine hadnagy
2015. március 11. 09:21
Janógeci, vajon milyen agyalágyult terrorista akarna megmerényelni egy politikai karanténba lévő, a világ bármely hatalma számára minden szempontból érdektelen kis diktatúra atomerőművét? És ha mégis lennének ilyen terroristák, azoknak miért lenne könnyebb dolga attól hogy nyilvánosságra kerülnek azok az adatok amiből egyértelmű hogy mennyit loptok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!