Rogán: A bankok leróhatják régi bűneiket 2015-ben

2015. február 09. 21:25

A politikus szerint a bankadó csökkentésének feltétele, hogy a pénzintézetek beindítsák a hitelezést. Rogán Antal az InfoRádióban beszélt a letelepedési kötvény ügyéről is: szerinte az ellenzék csak tönkre akarja tenni a programot, mert látják, hogy ha ez működik, akkor nem kell kötvényt kibocsátani.

2015. február 09. 21:25

A Fidesz országgyűlési frakcióvezetője a bankadó csökkentésének feltételeként említette, hogy a pénzintézetek beindítsák a kis- és közepes vállalatok hitelezését, amely – mint mondta – a gazdasági növekedés egyik előfeltétele. Rogán Antal hétfőn, az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: a bankok teljes egészében leróhatják régi bűneiket 2015-ben. Hozzátette: a bankadóval az unióban szokásos szintre vagy éppen egy kicsivel afelettire szeretnének jutni, ez azonban még nem 2016-tól várható, talán 2017-re érheti el azt a szintet.

Rogán Antal szimbolikusnak nevezte, hogy a magyar állam 15 százalékos részesedést szerez az Erste Bankban, amely így már nem olyan pénzintézet lesz, amely pusztán osztrák érdekeket képvisel. A piac felé is üzenet, hogy korábban a jelentős devizahitel-kihelyezése miatt igen kritikusnak számító bank úgy érzi: érdemes Magyarországon maradni. Mint mondta, az állam cserébe azt reméli, hogy a bank többet forgat vissza hiteleken keresztül a magyar gazdaságba. 

A reklámadóval kapcsolatban úgy fogalmazott: fennmaradása nem vita tárgya, változtatásáról azonban tárgyalni kell, hiszen ha a kormány nem állapodik meg az Európai Bizottsággal, akkor a testület végigviszi a kötelezettségszegési eljárást. Hozzátette: a tárgyalás eredménye akár a nyár előtt a frakció elé kerülhet. Hangsúlyozta ugyanakkor: a költségvetésen nem kívánnak változtatni.

A családi csődvédelemről azt mondta, az a devizahitelek, „az adósrabszolgaságból való kivezetés folyamatának utolsó lépcsője”. Azok a hitelesek ugyanis, akik megtartanák lakásaikat, de a banki elszámolás után sem képesek fizetni tartozásukat, annak egy része alól mentesülnek, ugyanakkor életvitelüket egy csődgondnok segítségével annak rendelik alá, hogy visszafizessék a tartozást. Hangsúlyozta: megfontolandónak tartják, hogy a segítséget nem mindenkinek, csak az alacsonyabb jövedelműeknek és vagyoni helyzetűeknek biztosítanák. Erre a kormánytól várnak javaslatokat, amely már szerdán tárgyalja a kérdést. Közölte azt is: a családi csődvédelemre egy állami szerepvállalással működő intézményhálózat alakulna ki.   

Beszámolt a frakcióülés egy másik, devizahiteleseket érintő döntéséről is, amelynek lényege, hogy bár február 1-jétől rögzítették a törlesztéseket, az elszámolás csak a következő hónapokban várható, így a hitelesek addig többet fizetnek bankjuknak. A háromhavi különbözetet a bankoknak egy összegben kell májusban kifizetniük – közölte. 

A tervezett budapesti kórházról szólva azt mondta: annak részleteit a szaktárcától várják, szeretné, ha azok a nyár elejéig eldőlnének. Hangsúlyozta: egyelőre csak az dőlt el, hogy a fővárosnak szüksége van egy nagyobbrészt új, és új felszerelésekkel ellátott kórházra. 

A nemzeti közműszolgáltató kezdetben gázszolgáltatással indul, később azonban villamos energiát is biztosítana, ha ezen a területen is rendelkezni fog egyetemes szolgáltatóval – mondta Rogán Antal. Hozzátette: ennek megvásárlására is felhatalmazást kapott a kormány. A részletekről azonban üzleti stratégiai okokból nem számolt be. Hozzátette ugyanakkor: a távhő biztosítása területén szükséges még egy széles körű közösségi tulajdonban lévő szolgáltató, „vízben és csatornában a kormányzat nem akar utazni”. 

Rogán Antal, aki az Országgyűlés gazdasági bizottságát is vezeti, a letelepedési kötvényeket firtató kérdésre bírálta az ellenzéket, amelynek tagjai szerinte „minden döntésnél ott ültek”, de a parlamenti vitákban még csak részt sem vettek. A programot – amelyről hangsúlyozta, hogy egy fillér közpénz nincs benne – sikeresnek nevezte, amely, óriási eredményességgel hoz olcsó forrásokat az állam számára. Közölte: az ellenzék szerinte tönkre akarja tenni a programot, mert látják, hogy ha ez jól működik, akkor 2015-ben nem kell a piacra menni kötvénykibocsátással, nem kell plusz külföldi adósságokat felvenni. A politikus egymilliárd euró feletti állami bevételre számít, amelynek jelenleg a felénél járunk, vagyis, mint mondta, a program még messze nem érte el a csúcspontját.

A frakcióvezető a tapolcai időközi választásról szólva beszámolt arról, hogy a Fidesz elnöksége első olvasatban már letette voksát egy jelölt mellett, és ha a helyi szervezetek is véleményezték, napokon belül meg is nevezik.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. február 10. 15:24
Kedves Mandi! Leírnák nekem, hogy mi ennek a mondatnak az értelme?: "Rogán: A bankok leróhatják régi bűneiket 2015-ben" A leróhatják szót eddig én csak egy összefüggésben ismertem: lerója tiszteletét valaki (általában egy már elhunyt) személlyel kapcsolatban.
Szabadon ébredők
2015. február 10. 11:27
Rogán: Leróhatom régi bűneimet 2015-ben Az eltitkolt jövedelmem=LOPÁSOM adóját, amiből vettem a naponta növekvő területű budai villáimat Bevallhatm 5 éves hazudozásaimat a nemdevizahitelesek áltatását 5 éven keresztül, hogy mennyire megfogjuk úket menteni nem piaci árfolyamon
KEZDŐ
2015. február 10. 11:27
Rogán te ne mondj semmit hanem tünj el a Kósa barátoddal kézenfogva. Amióta nyilatkoztatok az átváltási árfolyamról azóta a szememben egy senkik vagytok. A hiteleseket jól megfejtétek és az út szélére löktétek. Szinte minden hiteles már kétszer kifizette a hitelét és még mindig tartozik a felvett hitel duplájával. Most még a bankokról le kell venni az adóterhet, és akkor rendesen ki lesz nyalva a bankok hátsója. Ti sem vagytok sokkak jobbak mint az a tetves balliberális ellenzék. A ti módszeretek majdnem ugyan olyan népnyúzó mint az előző kormányé. Miért nem lehet megszavazni az elsétálási jogot a házuktól megfosztott adósoknak? Persze hogy nem lehet az embereket tisztességgel képviselni mert akkor a milliárdos pénzemberek érdekei sérülnének. Na persze az nektek is fontosabb mint az egyszerű kisember. Tudom, hogy ez az utolsó kormányzási ciklustok és csak azt sajnálom hogy még nálatok is aljasabbak jönnek, mert látom a választékot. Nagyon sokáig hittem abban hogy a fidesz az emberek mellé áll, de a 2010-től tartó kormányzásotok rádöbbentett, hogy naív illetve hülye voltam. A forintosítás óta rájöttem, hogy milyen szépen beadtátok, hogy nem volt más lehetőség. Persze, hogy nem volt mert a barátaitokat nem lehet megfosztani a mesés bevételtől. Na azért senki ne reménykedjen, hogy majd milyen jó lesz egy másik kormány. Hát nem lesz jobb, hanem csak rosszabb, mert egyre jobban kinyílik a szemük és még-még fejik a kétkezi munkást. Az viszont biztos, hogy engem és családomat soha nem fognak látni szavazóhely közelében választások alkalmával, mert mi nem segítünk tovább senkit abban a kifosztásban amit csinálnak. Tudom, hogy nélkülünk is lesz választási eredmény, de legalább nem mi szavaztuk be a kifosztóinkat.
heep
2015. február 10. 09:42
"beszélt a letelepedési kötvény ügyéről is: szerinte az ellenzék csak tönkre akarja tenni a programot, mert látják, hogy ha ez működik, akkor nem kell kötvényt kibocsátani." Az ellenzék nem a kötvénykibocsájtás ellen van, csak azt akarja megszüntetni (legalább is addig amíg ellenzékben van, majd ha hatalomra kerülnek akkor persze mindjárt megváltozik ez irányú véleményük), hogy offshore cégek keressék meg azokat a tízmilliárdokat amiket a magyar állam is megkereshetne az üzleten. Hogy ne a fideszes politikusok Kajmán szigeteki számláját gazdagítsa ez a gazemberség. Majd ha az ellenzék nyeri meg a választásokat akkor ők rögtön változtatnak a rendszeren, akkor már mások nevére és egy ciprusi bank számlájára fognak kerülni a tízmilliárdok. Te meg Tóni remélhetőleg a börtönből fogsz tiltakozni az állam ilyen módon való megrövidítése ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!