Németh Zsolt: Félő, hogy kárpátaljai áldozatai lesznek a debalcevei csatáknak

2015. február 17. 17:14

Debalceve körzetében körbevettek egy kárpátaljai katonai egységet, emiatt félő, hogy kárpátaljai áldozatai lesznek az ukrajnai konfliktusnak – jelentette ki Németh Zsolt az MTI-nek. Az Országgyűlés külügyi bizottságának vezetője szerint sajnálatos, hogy csak részlegesen sikerült betartani a tűzszünetet.

2015. február 17. 17:14

Debalceve körzetében körbevettek egy kárpátaljai katonai egységet, emiatt félő, hogy kárpátaljai áldozatai lesznek az ukrajnai konfliktusnak – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kedden az MTI-nek telefonon nyilatkozva, miután részt vett a közép-lengyelországi Lódzban rendezett VIII. Európa-Ukrajna Fórum egyik panelbeszélgetésén.

 
A második minszki megállapodás múlt heti aláírását Németh Zsolt örvendetesnek nevezte, de sajnálatosnak mondta, hogy csak részlegesen sikerült betartani a tűzszünetet. „Hiszen Debalceve körzetében folyamatosak az összetűzések” – mondta, rámutatva, hogy a magyaroknak különösen sajnálatos a tűzszünet be nem tartása, mivel „körbe van véve egy kárpátaljai katonai egység”, és ha nem jön létre teljes tűzszünet, „félő, hogy kárpátaljai áldozatai lesznek a konfliktusnak”.
 
Az ukrán konfliktussal kapcsolatos közép-távú biztonságpolitikai kihívásokról beszélve a politikus hangsúlyozta: Magyarországnak érdeke, hogy sikerrel záruljon a májusi uniós keleti partnerségi találkozó Rigában, ennek pedig előfeltétele, hogy az Európai Unió itt egyértelműen és világosan megnyissa az arra felkészült tagországok előtt az uniós csatlakozás perspektíváját. „Rigában vizsgázni fog a közös biztonságpolitika” – húzta alá a külügyi bizottság elnöke.
 
Arra a kérdésre válaszolva, hogy a déli szomszédságpolitika nem a kelet-közép-európai térség rovására érvényesül-e majd, Németh Zsolt abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy amennyiben az említett térség szolidaritást mutat a déli szomszédságpolitika területén, „elvárhatjuk azoktól az országoktól, amelyek kifejezetten ezen a területen érzik magukat fenyegetve, hogy ők is szolidaritást mutassanak mivelünk, akik számára a keleti szomszédságpolitika jelenti az alapvető kihívást”.
 
Magyarország és Lengyelország közös biztonságpolitikai érdekeiről beszélve Németh Zsolt elmondta: Magyarország érdeke, hogy Ukrajnára mint közép-európai országra tekintsünk, ezért a magyar-lengyel együttműködésnek is egy kiemelt tárgya kell legyen Ukrajna. „Ha eredménnyel tudunk fellépni Ukrajna érdekében, akkor ez problémából a megoldás részévé válik” – fejtette ki.
 
A vasárnap megnyílt háromnapos lódzi nemzetközi VIII. Európa-Ukrajna Fórumot a varsói Keleti Intézet szervezte. A fórumon több mint 500 vendég vesz részt, köztük mintegy 160-an Ukrajnából. Vasárnap jelen volt Cezary Grabarczyk lengyel és Pavlo Petrenko ukrán igazságyügy-miniszter, és részt vesz a tanácskozáson Jevhen Niscsuk ukrán kulturális miniszter is. Az előző fórumokat a lengyelországi Wroclawban és Krynicában, valamint Kijevben és Budapesten tartották.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2015. február 18. 09:36
(Ál)sajnálkozik ez az idióta. Ő és a zselés meg azt pofázta nem is olyan régen, hogy "arányosan" vigyék a kárpátaljai magyarokat a háborúba. Ahelyett hogy azt mondták volna, hogy senkit! Ez nem a magyarok háborúja.
csuka
2015. február 17. 18:06
https://www.youtube.com/watch?v=KgSfm3Z1WWo&feature=youtu.be&app=desktop
kuwiq
2015. február 17. 18:00
Félő, hogy magyar, pl budapesti vagy debreceni, esetleg miskolci, szombathelysi áldozatai is lesznek az IS elleni háborúnak, ha komolyan gondolod, amit mondtál.
Lehel
2015. február 17. 17:46
Kit is féltenek? A mi területeink egyik rablóját? Fel kéne ébredni Magyarország és végre a magyar területekkel és magyar érdekekkel kellene foglalkozni és nem a trületrabló ukrajna érdekeivel!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!