Kész: Veszprém a józan ész városa

2015. február 23. 07:26

A veszprémi időközi választás győztese, Kész Zoltán vasárnap esti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Veszprém sárga lapot mutatott a kormánynak és bebizonyította, hogy a józan ész városa. A Fidesznek Kész győzelme után nincs kétharmada a parlamentben. Kész leszögezte: a parlamentben nem fog egyik frakcióba sem beülni.

2015. február 23. 07:26
A veszprémiek megtették, amit az ország megkövetelt, megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados kormányzása a parlamentben – jelentette ki az időközi országgyűlési képviselő-választás győztese, a független Kész Zoltán vasárnapi sajtótájékoztatóján. 
 
A választáson a több baloldali párt és civil szervezet által támogatott jelölt úgy fogalmazott, hogy Veszprém eddig a királynék városaként volt ismert, mostantól „a józan ész városa”. Azt mondta: a veszprémiek sárga lapot adtak a kormánynak, megüzenték, hogy nem fogadják el „az ország kirablását, a felelősségre vonás nélküli állami bűnözést, sok millió ember elszegényítését”.
 
Érzem a felelősséget, a hatalom igazi kritikusa leszek” – jelentette ki Kész Zoltán a sajtótájékoztatón. Kérdésre hozzátette: ígéretéhez híven egyik parlamenti frakcióba se fog beülni. A választás győztese hangsúlyozta: „megvan az erőnk ahhoz, hogy megváltoztassuk az országot”, hozzátéve, a veszprémi választók megmutatták Magyarországnak, hogy nem kell félni. Erős gazdaság teremthet erős nemzetet, ehhez pedig demokrácia és szabadság kell – mondta. Úgy fogalmazott: Veszprém bátor város és – utalva arra, hogy április 12-én újabb időközi országgyűlési képviselő-választás tartanak –, hozzátette, most átadják a stafétabotot Tapolca, Ajka és Sümeg szavazóinak.
 
Kész elmondta azt is, hogy telefonon gratulált neki Navracsics Tibor uniós biztos – a körzet előző képviselője – és Némedi Lajos, a választásokon induló Fidesz-KDNP-s jelölt, és arról egyeztettek: közösen fognak tenni azért, hogy a veszprémi választási körzethez tartozó 25 település prosperáljon a jövőben. A Fidesz közleményben gratulált Késznek és köszönetet mondott azoknak, akik munkájukkal segítették helyi kampányukat, továbbá azoknak, akik a fideszes jelöltet támogatták szavazatukkal.
 
Az időközin alulmaradt fideszes jelölt, Némedi Lajos veszprémi alpolgármester az eredményt úgy értékelte: a választás eredményét tudomásul kell venni, a munkát pedig folytatni kell. Mint mondta, 2006 óta dolgozik Veszprémben önkormányzati képviselőként, 2010 óta pedig a város alpolgármestereként. „Úgy érzem, eddig is tisztességgel ment a munka, ezt szeretném továbbra is folytatni. Az elkövetkező időszakban is a város érdekeit kívánom szolgálni, ugyanazzal a hitvallással, amit eddig is igyekeztem megvalósítani” – jelentette ki. A választási kampányról Némedi Lajos úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt hónapokban több ezer emberrel találkozott, megismerhette gondjaikat, problémáikat, javaslataikat, melyekért köszönettel tartozik.
 
Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a Kossuth Rádió reggeli műsorában az időközi eredményét úgy kommentálta: a jobboldali szavazóknak nem volt tétje a veszprémi választásnak. Kósa Lajos gratulált a győztesnek, köszönetet mondott a kormánypártok szavazóinak, segítőinek, majd azt mondta: „ez most így sikerült”. Az eredményt a Fidesz-alelnök azzal magyarázta, hogy a jobboldali szavazóknak nem volt tétje a voksolásnak. Kifejtette: míg a Fidesz-KDNP úgy fogalmazta meg a választás tétjét, hogy ki képviseli Veszprémet és környékét az Országgyűlésben, addig Kész Zoltán a kormánypártok kétharmados parlamenti többségének sorsát határozta meg tétként. A baloldali szavazókat ez jobban mozgósította, mint a kormánypártok által kitűzött tét a fideszeseket – mondta.
 
Egy csomó mindent nyilván nekünk is át kell gondolnunk, hogy mivel tudnánk még jobban szolgálni az emberek érdekeit” – tette hozzá Kósa Lajos. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a veszprémi eredmény nem veszélyezteti a Fidesz-KDNP kormányzását.
 
A tapolcai körzetet – ahol április 12-én szintén időközi parlamenti választás lesz – a Fidesz ügyvezető alelnöke úgy jellemezte: Tapolca egy egészen más választókörzet, „ott akkor is mást kell csinálni, ha egyébként győztünk volna Veszprémben”. 
 
Tóbiás József, az MSZP elnöke a választási eredményt értékelve kijelentette: új társadalmi együttműködés példája volt a voksolás. Az MSZP elnöke azt mondta, a választáson bebizonyosodott, hogy az MSZP kész és képes együttműködni a helyi civil társadalommal. Hangsúlyozta, hogy ez a győzelem az MSZP támogatása nélkül nem lett volna lehetséges. Hozzátette: „a magukba zárkózó pártok” vereségre vannak ítélve, így járt a Fidesz ezen a választáson. A változtatás az MSZP támogatásával lesz lehetséges 2018-ban is – jegyezte meg.

Összesen 218 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2015. február 23. 13:16
Veszprém kész...
kukagyerek
2015. február 23. 11:35
Gyerekek! Nem kell itt semmit, senkinek magyaráznia! Ez van. Ez a mai "magyar" valóság.
dick52
2015. február 23. 11:20
A naplemente meg a loszar kevereke.
Rockpapa
2015. február 23. 11:08
Most a jobboldali körzet átmosott agyú birka szavazóiból,"bölcs nép"lett hirtelen??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!