A „cserdi csoda” Brüsszelig ért

2015. február 26. 09:45

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő Brüsszelbe hívta a „köcsögmentesítésről” elhíresült Cserdi község cigány polgármesterét, hogy felzárkóztatási és szociális kérdésekben kikérje véleményét.

2015. február 26. 09:45

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő meghívta Brüsszelbe Bogdán Lászlót, a Baranya megyei 426 fős, többségében cigányok lakta Cserdi település polgármesterét, aki a különc, de hatékony cigánysággal kapcsolatos programokkal hívta fel magára a figyelmet.

Ujhelyi kedden jelentette be Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján: hamarosan Cserdiben is európai képviselői irodát nyit, hogy a helyiek hangja közvetlenül is eljusson Brüsszelbe. Szakmai, felzárkóztatási és szociális kérdésekben pedig rendszeresen ki fogja kérni Bogdán László véleményét. 

Ujhelyi elmondta, hogy mintegy 8 millió cigány él az Európai Unió területén, 70 százalékuk Közép- és Kelet-Európában. 2011-ben jött létre a Európai Unió magyar soros elnöksége idején az úgynevezett Európai Roma Stratégia. A programot a szocialisták kezdték el kidolgozni: a szocialista kormányzat büszke volt erre a stratégiára, és azt hitték, valami változik – mesélte a képviselő. 

Bogdán László szerint amíg ma Magyarországon a cigánykérdést problémaként éljük meg, nem pedig feladatnak, addig ez a jelenség nem fog változni. „A cigánykérdés nem szenzitív, nem kell ettől félni, ódzkodni, merni kell” - mondta Bogdán. Cserdi polgármestere szerint el kell hitetni az emberekkel, hogy a romák semmivel sem alacsonyabb, vagy magasabb rendű lények, emberként kell tekinteni mindenkire. „A cserdi csoda nem csoda. Ne tessenek azon csodálkozni, hogy képesek vagyunk megfogni a lapátot és a kapát” – mondta Bogdán, aki hozzátette: az úgynevezett pozitív diszkriminációra sincs valójában szükség, mert annak kedvezményezettjeit ellenérzés veszi körül, illetve nincs szükség a cigány önkormányzatokra, mert azoknak a „mutyizós világa” csak rossz fényt vet a cigányságra.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2015. február 26. 18:18
Kirakat. A polgármester helyében elzavarnám ezt a kismajmot.
Rudy
2015. február 26. 17:50
Pofon egyszerű! Újhelyi már 2018 ra gyúr. Naná, hogy megint a cigányokat próbálja felhasználni valamennyi balliba. Jó kis derby ígérkezik, várom a befutót, azaz ki ígér nagyobbat, többet a cigóknak... Gyurcsány meg szarban lesz, mert nemcsak nem tudta érvényesíttetni a roma szóhasználatot, de azok egyenesek kikérik maguknak! Sej, haj romalé... Jó buli:)
bispora
2015. február 26. 16:26
A nol-on Ungár Tamás fejtegette tán két hete, hogy a cserdi csoda azt jelenti. hogyha mindent beleszámolnak, akkor kb tízszer többe kerülnek a faluban megtermelt mezőgazdasági termények mint a piaci értékük. Ha ez igaz, akkor az valóban csoda, hogy még működnek...
kukagyerek
2015. február 26. 14:12
Pisti! Szőregen laksz még, vagy már ki vagy onnan utálva?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!