Elszabadult árfolyamok

2015. január 16. 09:01

A frank árfolyamának tegnapi elszabadulása azokat igazolta, akik ragaszkodtak a fennmaradt szerződések minél gyorsabb forintosításhoz.

2015. január 16. 09:01
Szabó Anna

„Felrobbantotta tegnap a pénzpiacokat a svájci jegybank, amely bejelentette, hogy nem tartja tovább az euróhoz viszonyított, mesterségesen fenntartott árfolyamplafont. A lépést követően elszabadult a pokol: hirtelen 40 százalékkal (!) erősödött a frank az euróval és a dollárral szemben, régiónk valutái pedig 20-30 százalékkal gyengültek a frankhoz képest. A forint árfolyama a cseh koronával és a lengyel zlotyval együtt mozgott, ami szintén mutatja, hogy nem belső okokra vezethető vissza a tegnapi árfolyammozgás. Ezt azért érdemes rögtön az elején tisztázni, mert egy ilyen helyzetben könnyű félrevezetni a devizában eladósodottak százezreit. (...)

A frank árfolyamának tegnapi elszabadulása azokat igazolta, akik ragaszkodtak a fennmaradt szerződések minél gyorsabb forintosításhoz. A 256 forintos frankárfolyamon átváltott kölcsönnel rendelkező több százezer egykori (!) frankhitelesnek ma már mindegy, hol áll a kurzus. Megszabadultak a kockázattól. Akik azonban kimaradtak a forintosításból, most szorult helyzetbe kerültek: ők a devizaalapú autóhitellel, személyi kölcsönnel és vállalkozói hitellel rendelkezők. Hogy a közel 380 ezer szerződő féllel mi lesz, ma nehéz megjósolni.

Egy azonban biztos: akik ilyen végtelenül kiszolgáltatott helyzetbe sodorták az országot, büntetlenek maradtak. Most csak abban reménykedhetünk, hogy előbb-utóbb elül a piaci pánik, és a valós értékéhez közelít a frank.”

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2015. január 16. 11:51
Öt év alatt jutottunk el idáig,bravóóó!
Zokni
2015. január 16. 10:22
"A frank árfolyamának tegnapi elszabadulása azokat igazolta, akik ragaszkodtak a fennmaradt szerződések minél gyorsabb forintosításhoz." - írja. De kik azok? Itt nem arról folyt a vita (sajnos, de mindegy), hogy a devizahiteleseket meg kellene segíteni, hanem az, hogy ki fizesse az árát? Ez került sok időbe, hogy elintézzék: a ktgvetést kikerülve, végső soron az adófizetők fizessék ennek a költségeit. Abszurd joghamisítás, alkotmány-sértés és a közvélemény megtévesztése árán, ez így sikerült, ahogy...
világbéka
2015. január 16. 10:17
A fennmaradt 380 ezer újra hallhatta: fájni fog. Egész hiányzott már ez a mondat a közbeszédből.
VakzKommondor
2015. január 16. 10:00
Már várom az M1-en az elképesztő sikerpropagandát. csak előbb el kell, hogy magyaráznia valamelyik nertárs a Matolcsinak, hogy mi is történt. Aztán mire megérti egy-két nap. Hétfőtől várom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!