Schwezoff: Jogszerűtlen a BZSH közgyűlés összehívása

2015. január 13. 08:06

A Mazsihisz úgy véli, hogy a Budapesti Zsidó Hitközösség csütörtöki rendkívüli közgyűlésének összehívása jogszerű, Schwezoff Dávid azonban jogszerűtlennek tartja. A Mazsihisz közleményben erősítette meg, hogy az alapszabály értelmében bármelyik elöljárósági tag összehívhatja a közgyűlést, ha az ügyvezető igazgató akadályoztatva van.

2015. január 13. 08:06

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint jogszerű a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) rendkívüli közgyűlésének összehívása csütörtökre. A Mazsihisz az MTI-hez hétfő este eljuttatott közleményében azt írta: felkért külső jogi szakértők egyértelmű állásfoglalása szerint, ha több mint húsz képviselő-testületi tag rendkívüli közgyűlés összehívására tesz javaslatot, az alapszabály nem ad mérlegelési lehetőséget, a közgyűlést össze kell hívni. „Az alapszabály szerint az ügyvezető igazgató akadályoztatása esetén bármely elöljárósági tag összehívhatja a közgyűlést, ami megtörtént” – tették hozzá.

A Mazsihisz múlt hétfőn juttatta el az MTI-hez azt a meghívót, amely január 15-ére rendkívüli közgyűlésre hívja a BZSH képviselő-testületi tagjait. A meghívó szerint a közgyűlésen szavaznak Schwezoff Dávidnak, a BZSH ügyvezető igazgatójának visszahívásáról. 

Másnap Schwezoff Dávid szintén közleményben tudatta, hogy jogszerűtlennek tartja a közgyűlés összehívását. A BZSH ügyvezető igazgatója szerint a meghívót aláíró Kardi Judit elöljáró nem jogosult a rendkívüli közgyűlés összehívására. Kifejtette: az alapszabály a rendkívüli közgyűlés összehívására speciális szabályokat alkalmaz, eszerint a rendkívüli közgyűlést a hitközség elnöke, a vezető elöljáró vagy az ügyvezető igazgató jogosult összehívni. Múlt pénteken a BZSH jogi főosztálya állásfoglalásban rögzítette: a közgyűlés összehívása érvénytelen.

A Mazsihisz most erre úgy reagált: „a BZSH ügyvezetője által irányítottan korábban kiadott közlemények téves jogi állásponton alapulnak”. A BZSH csütörtök délután jogszerűen megtartja közgyűlését, amire várják a képviselő-testületi tagokat – írta közleményében a Mazsihisz.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2015. január 13. 11:51
Ehhez képest egy pápaválasztás csal babazsúr!
galamb
2015. január 13. 08:37
Angela,komm schnell!
balbako_
2015. január 13. 08:27
Már nincs fasizmus, csak piti, mocskos kis tolvajok vannak akik egymást is meglopják, ha tehetik. Az országot is szétlopták, de ez egy másik történet a munkásmozgalom története...
Marhajó!
2015. január 13. 08:18
Itt nem egy ad hoc vita zajlik. Itt egy paradigma érvényesül. Mindörökké.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!