Meg akar újulni az Erdélyi Magyar Néppárt

2015. január 31. 16:28

Az Erdélyi Magyar Néppártnak meg kell újulnia, mert a tét az, hogy sikeres lehet-e az önálló, a többségi hatalomtól független erdélyi magyar politika, mutatott rá Toró T. Tibor, a párt alapító elnöke az EMNP országos küldöttgyűlésén szombaton.

2015. január 31. 16:28

A novemberben lemondott pártelnök szerint a megalakulás óta eltelt három évben az EMNP tisztesen helyt állt azokon a választásokon, amelyeken részt vett, de eredményeivel nem sikerült kiegyensúlyoznia az erdélyi magyar politikát. Mint mondta: hármas ellenszélben sikerült egy igazi erdélyi magyar pártot létrehozniuk, amelynek Bukarest sem örült, és amelytől a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a képviselet monopóliumát, a Magyar Polgári Párt pedig az ellenzékiség monopóliumát féltette.

Rámutatott: az EMNP értékalapú partnerséget ápol a Fidesszel. Nem mindig értenek egyet a döntéseinkkel, nekünk sem mindig tetszik, amit a Fidesz-kormány tesz, de a stratégiai partnerség létezik és működik, fogalmazott az EMNP leköszönő elnöke. Személyes kudarcként beszélt arról, hogy nem sikerült egyesíteni Erdélyben az autonómiatábort, ez a párt megújuló vezetésének fontos feladata lesz, mutatott rá.

Toró T. Tibor kijelentette: Szilágyi Zsolt, a párt volt államfőjelöltje lehet az az integráló személy, aki új hitet és lendületet adhat az EMNP-nek a további építkezéshez, és a 2016-os választásokon való jó szerepléshez. A magyar kormány nevében Wetzel Tamás, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára mondott köszönetet az EMNP-nek, a vele szoros partneri kapcsolatot ápoló Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak (EMNT), és az EMNT által működtetett Demokrácia Központoknak azért a munkáért, amellyel a honosítást és a magyarországi választásokon való erdélyi részvételt segítették.

Megerősítette, hogy - minden ezzel ellentétes híresztelés ellenére - a magyar kormány stratégiai partnernek tekinti az EMNP-t, az EMNT-vel továbbra is érvényes a 2010 novemberében kötött szerződés, és továbbra is partnernek tekintik a Demokrácia Központok hálózatát. Az EMNP Marosvásárhelyen rendezett, harmadik tisztújító országos küldöttgyűlését Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és Fehér Csaba, a felvidéki Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke személyesen, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), illetve Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke üzenetben köszöntötte.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunzoo
2015. január 31. 16:52
Minek több párt az erdélyi magyarságnak? Legyen egy, azon belül meg frakciók. Házon belül játsszák le egymás közt, de kifelé legyenek egységesek. Ha mindhárom erdélyi párt azonos szavazatot kapna bejutna bármelyik is a román parlamentbe? Mert ha egymást ejtenék ki.... Azt sem értem miért nem gründolnak inkább egy erdélyi pártot. Bevonni a szászokat, esetleg dísznek pár patrióta románt is. Így az erélyi románok sosem szavaznak egyik magyar pártra sem, a lakossági számarány behatárolja az elérhető maximális eredményt. Onnan nincs tovább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!