LMP: Összeszerelő ország maradunk

2015. január 17. 15:32

Nem a gazdasági teljesítmény, hanem tudatos gazdaságpolitikai döntések miatt csökkennek a magyarországi reálbérek, véli az LMP-s Szél Bernadett, aki szerint a dolgozók egynegyede idén is a létminimum fenntartásához szükséges összeg alatt keres.

2015. január 17. 15:32

Az LMP szerint nem az ország gazdasági teljesítménye, hanem a kormány tudatos gazdaságpolitikai döntései miatt csökkennek a magyarországi reálbérek. Szél Bernadett, az LMP társelnöke szombaton Budapesten újságíróknak azt mondta, a kormánynak szakítania kell azzal a meggyőződésével, hogy a reálbéremelés rontja az ország versenyképességét.

Éppen ellenkezőleg, az alacsony bérek egy lefelé tartó bérversenyt indítanak el, amelynek végén Magyarország csupán egy összeszerelő ország marad, mutatott rá. Szél Bernadett leszögezte: nem lehet bérből megélni ma Magyarországon. Példaként említette, hogy a dolgozók egynegyede az idén is a létminimum fenntartásához szükséges összeg alatt keres majd. Ehhez társul az, hogy a közszférában hét éve befagyasztották a béreket, harmaduk pedig dolgozói szegénységben él, mondta az LMP társelnöke, hozzátéve: idén a versenyszférában is érzékelhetetlenül kis mértékű bérelemelésre lehet számítani.

Az LMP szerint a romló reálbérek miatt is gondolja azt továbbra is egyre több magyar, hogy Nyugat-, illetve Észak-Európában próbálja biztosítani megélhetését, hangsúlyozta Szél Bernadett, emlékeztetve, hogy pártja a folyamat visszafordítására egy új gazdasági modellt dolgozott ki. A javasolt változtatások része egy progresszív adórendszer bevezetése, ami után a minimálbért keresők 23 ezer, az átlagbérből élők pedig 36 ezer forinttal vihetnének haza többet.

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2015. január 18. 23:59
Az lmp nevű politikai szakkörnek saját magát sem sikerült összeszerelnie. A szétszerelésben voltak jók.
gebasz
2015. január 18. 17:23
nem olyan egyszerű ez a kérdés. itt egy nagyon jó írás arról, hogy az osztrák munkavállaló miért keres 4x annyit mint a magyar: http://vanholnap.hu/elmagyarazom-miert-keres-tobbet-egy-osztrak-ugyanazzal-munkaval/ elég hosszú, de érdemes elolvasni
berzsian56
2015. január 18. 16:42
Azért lettünk"összeszerelő" ország, mert az elődeitek szétszereltek mindent, még azt is ami le volt csavarozva,közben meg azt hangoztatták: miénk az ország vigyük haza. Meg is tették. Most azt kell újra összerekani,összeszerelni, amit a nagy elődeitek széthuzogtak.
puszika
2015. január 18. 10:15
Schiffer társelnök úr! Úgy látszik önök direkt élvezik ha ÉG A PÁRT!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!