Koszovóról tárgyal a szerb elnök és miniszterelnök

2015. január 06. 11:38

Még a héten megkezdi a tárgyalásokat Koszovó státuszáról Tomislav Nikolić szerb köztársasági elnök és Aleksandar Vučić miniszterelnök. A rendezési terv előkészítéséhez felhasználják Dél-Tirol vagy a boszniai Szerb Köztársaság példáját is. Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, amelyet Belgrád azóta sem ismer el.

2015. január 06. 11:38

A hét végéig megkezdi a Koszovó végleges státusáról folyó tárgyalásokat Tomislav Nikolić szerb köztársasági elnök és Aleksandar Vučić miniszterelnök, a cél egy olyan megoldás megtalálása, amellyel rendezni lehet a szerbek által még mindig az ország déli tartományának tartott terület helyzetét – írta kedden a Večernje Novosti című belgrádi napilap.

A sajtó információi szerint Nikolić már dolgozik egy dokumentumon, amely Koszovó és Szerbia viszonyáról, illetve a főleg albánok lakta térség státusáról szól. A megoldási javaslat teljesen egyedi és térségspecifikus lesz – mondta a lapnak az elnök egyik tanácsadója, hozzátéve, hogy felhasználják Dél-Tirol vagy a boszniai Szerb Köztársaság példáját is.

Mindkét vezető politikus szerint minél hamarabb rendezni kell Belgrád és Pristina viszonyát, és teljes mértékben meg kell valósítani a Szerbia és Koszovó között 2013 tavaszán kötött brüsszeli megállapodásban foglaltakat. Ezek közül kiemelt jelentőségű a koszovói szerb települések közösségének megalapítása, amely elviekben már létrejött, működését azonban még nem kezdte meg. Ez az „önkormányzati rendszer” képviselhetné a Koszovóban élő szerbek érdekeit.

Február 9-én Brüsszelben uniós közvetítéssel újra tárgyalóasztalhoz ül a szerb és a koszovói fél, akkor eshet szó a kapcsolat további rendezéséről, az EU pedig akkor állhat elő azokkal a konkrétumokkal, amelyek az uniós csatlakozási fejezetek megnyitásának a feltételei. A szerb államvezetés akkor már konkrét elképzelésekkel szeretne rendelkezni, ezért tárgyal most az államfő és a kormányfő. Szerbiával hivatalosan tavaly januárban kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások, eddig azonban egyetlen tárgyalási fejezetet sem nyitottak meg.

Tomislav Nikolić hétfő este a Happy nevű szerb televíziónak adott interjújában arról beszélt: Szerbia európai uniós csatlakozásának nem lehet a feltétele az, hogy lemondjon Koszovóról. Szerinte ez Brüsszel számára is egyértelmű, ezért soha nem is kérték ezt az országtól. Az új Európai Bizottság azonban két dolgot tett nyilvánvalóvá – fogalmazott a szerb elnök. Egyrészt, hogy a következő öt évben nem lehet bővítésre számítani, másrészt – és ezt Johannes Hahn, az EU szomszédságpolitikai és bővítési biztosa mondta el belgrádi látogatásakor – Szerbia addig nem lehet az unió tagja, amíg vannak megoldatlan problémái más országokkal – magyarázta Nikolić.

Egy héttel ezelőtt a köztársasági elnök szintén egy televíziós interjúban vetette fel annak a lehetőségét, hogy Szerbia népszavazással dönthetne Koszovó függetlenségének elismeréséről, illetve az EU-csatlakozás feltételeinek elfogadásáról. Hozzáfűzte ugyanakkor, ha a szerb nép úgy döntene, hogy el kell ismerni Koszovó függetlenségét, akkor ő nem írná alá az erről szóló döntést, hanem lemondana tisztségéről.

Szerbia egykori, főleg albánok lakta déli tartománya, Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, amelyet Belgrád azóta sem ismer el. A szerb alkotmány továbbra is külön szakaszban foglalkozik a „tartománnyal”, és Szerbia elidegeníthetetlen részeként utal rá. Brüsszel eddig nyíltan soha nem kérte Szerbiától Koszovó függetlenségének elismerését, és a szerb politikusok többsége szerint ehhez az uniónak nincs is joga, illetve erkölcsi alapja, hiszen öt uniós tagállam – Spanyolország, Szlovákia, Románia, Görögország és Ciprus – sem ismerte el Pristina önállóságát.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lehel
2015. január 06. 17:12
"felhasználják Dél-Tirol vagy a boszniai Szerb Köztársaság példáját is" Délvidék is számíthat a megoldásra? Csendben jelzem, tudom a választ.
Akitlosz
2015. január 06. 13:13
Rigómező.
Csigorin
2015. január 06. 11:45
De persze "Szerbia teruleti integritasaert" nem aggodik senki, mivel ott az USA kavart ;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!