Kormány: Ezért kell megadóztatni a napelemeket

2015. január 15. 11:55

Az elhasználódott napelemeket veszélyes hulladékként kell újrahasznosítani. Ennek finanszírozására fogadta el két hónapja a magyar Országgyűlés a napelemekre vonatkozó környezetvédelmi termékdíjat.

2015. január 15. 11:55

„Egy terméknek az egész életciklusát tekintve nem csak a használata közben kell környezetbarátnak lenni, hanem annak kell lennie gyártáskor is és hulladékká válását követően is.” – fogalmazott V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár. 

A napelemek gyártásakor egy olyan vegyületet (nitrogén-trifluoridot) is használhatnak, amely rendkívül káros a környezetre és több mint ötszáz évig a légkörben marad. Az elhasználódott napelemeket az Európai Unió a szórakoztató elektronikai hulladékokkal egy kategóriába sorolta. Veszélyes hulladékként gondoskodni kell a hasznosításáról, újrafeldolgozásáról, erre vonatkozik a környezetvédelmi termékdíj.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
majszter
2015. január 16. 09:03
Ha egy csepp eszük lenne országunk vezetőinek, akkor odafigyelnének, hogy mit tesznek Németország vezetői: Támogatják a megújuló energiák (geotermikus energia, napenergia stb.) hasznosítását jelentő műszaki megoldások elterjedését. Belegondoltatok már abba, hogy egy atomerőművet egyet vállról indíthatóval úgy el lehet intézni, hogy a fél ország lakhatatlanná válik? Míg egy sokmillió területileg is megosztott energiatermelő bázist legfeljebb az országgal együtt lehet elpusztítani? Most a terrorizmus terjedése idején akarunk új atomerőművet, amikor minden felelősen gondolkodó államfő ennek az ellenkezőjében gondolkodik? Országunk vezetői vagy annyira korlátoltak, hogy képtelenek az országunk valós érdekeit átlátni és képviselni, vagy rövidtávú érdekeik mentén feláldozzák az országunk jövőjét. Bármelyik áll fenn, el kellene már zavarni őket közmunkára, hogy végre érezzenek valamit a Nagy Magyar Valóságból!!!
trust
2015. január 16. 06:25
Idióta duma, idióta embertől! Miért kell ilyen hülyéket állítani a mikrofon elé?
NagyPál
2015. január 15. 19:03
A tejre kellene drasztikus adót kivetni, mert: "A békésen legelésző tehenek egy-egy egyede naponta 300-500 liter metángázt bocsát ki, ezzel rontják a meglehetősen rossz klímát világszerte, és hozzájárulnak a bolygó további felmelegedéséhez."
Viz Elek
2015. január 15. 15:54
Nincs az a hülyeség amit a fidesz aparatcsikok még ne tudnának ideologizálni, ha a vezér úgy kívárja! Mert ha nem, megy a selyemzsinór!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!