Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Hegedűs Lorántné: Ne büntesse a kormány a jobbikos településeket!

2015. január 03. 15:22

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy ne „büntesse” a jobbikos vezetésű településeket az önkormányzatok működőképességének megőrzését szolgáló támogatás idei elosztásakor – jelentette ki Hegedűs Lorántné, aki szerint szerint „nagyon is a fideszes önkormányzatokat részesítik előnyben”, sőt az önkormányzati választások óta „kifejezetten büntetik is” a többieket.

2015. január 03. 15:22

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy ne „büntesse” a jobbikos vezetésű településeket az önkormányzatok működőképességének megőrzését szolgáló támogatás (müki) idei elosztásakor, mert ezzel nem a jobbikos polgármestereket, hanem a településen élő magyar embereket sújtja – mondta Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője szombaton, budapesti sajtótájékoztatója után, telefonon az MTI-nek.

 
Hegedűs Lorántné azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy elkezdődött az önkormányzatok idei költségvetésének megtervezése.
 
2014-ig az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatását (önhiki) lehetett igényelni, 2014-től már az önkormányzatok működőképességének megőrzését szolgáló támogatásért nyújthatnak be kérelmet a helyhatóságok. 
 
Hegedűs Lorántné arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány tavaly egy 35 milliárd forintos keretet osztott fel a kérelmet benyújtó önkormányzatok között. A jobbikos vezetésű települések ugyanakkor negyedét-ötödét, de volt olyan példa is, ahol csak tizedét kapták meg az igényelt összegnek – mondta.
 
A jobbikos képviselő szerint „nagyon is a fideszes önkormányzatokat részesítik előnyben”, sőt a tavaly októberi önkormányzati választások óta „kifejezetten büntetik is” azokat a településeket, amelyek nem fideszes vezetésűek. „Az, amit Kósa Lajos mondott, hogy azon települések kaphatnak majd pénzt, amelyek együttműködőek, beigazolódott” – vélekedett Hegedűs Lorántné. 
 
Lehetett pályázni például kifizetetlen számlákra, és egyéb, „abszolút megalapozott” célokra – ismertette Hegedűs Lorántné. A tartozásokat például jellemzően az előző települési vezetőség halmozta fel, nem pedig az új; a kormány azonban „a bajban egyedül hagyja” ezeket a településeket – fogalmazott a képviselő.
 
Mint mondta, az idei keret is 35 milliárd forint lesz, amiből 12 milliárd forintot az úgynevezett jól gazdálkodó, vagyis a korábbi adósságkonszolidációból kimaradt települések kaphatnak, és további, több mint 10 milliárd forint pedig „pántlikázott pénz”, vagyis már eldőlt, mire költik. Így összességében a tavalyi összeg egyharmada marad rendkívüli önkormányzati támogatásokra.
 
Hegedűs Lorántné szerint ugyanakkor a szociális támogatások rendszerének átalakításával, illetve például a közétkeztetési terhek megnövekedésével, az önkormányzatoknak jóval kevesebb lesz a bevétele, és több a feladata, vagyis szükségük lenne erre a pénzre, de nem tudni, mi alapján fogják ezt odaítélni. Hozzáfűzte, hogy az erről szóló belügyminisztériumi rendeletet január végéig kell megjelentetni.
 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvami
2015. január 04. 21:35
Úgy tudom, hogy országunk fő ellenségei Amerikában és az EU-ban vannak. Akkor mivel magyarázható ez a Jobbikus ellenes büntető akció? Nem lenne jobb, ha a két párt közösen ásn a védőállásokat a közös ellenség ellen?
csuka
2015. január 04. 10:29
A Fidesz máris meghátrált Borsod-Abaúj-Zemplénben A Jobbik és a borsodiak tiltakozása eredményre vezetett: az útdíj három nap alatt megbukott Borsod-Abaúj-Zemplénben. A Jobbik üdvözli, hogy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. "helytelenül jelölte" díjkötelesnek az M30-as gyorsforgalmi út Miskolcot elkerülő szakaszát, így annak használatáért továbbra sem kell fizetni - írja Jakab Péter, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnöke szombati sajtóközleményében. Megyénkben hivatalosan ezzel a magyarázattal farolt ki a Fidesz az útdíjból, tartva az agyonsarcolt lakosság jogos felháborodásától. Ezzel az itt élők megmenekültek egy újabb értelmetlen tehertől, a miskolciak pedig a megyeszékhelyre háruló elviselhetetlen forgalomnövekedéstől. A borsodi eset után arra kérjük a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-t, nézzék át alaposan a többi megye térképét is. Hátha van még máshol is "elírás". /alfahir/
várúr
2015. január 03. 21:55
"Nem tudni, mi alapján fogják odaítélni" de már visong a tiszteletes asszony. Őt is vegyék észre. Rühellem, ha egy lelkész ilyen direkten és ostobán politizál.
várúr
2015. január 03. 21:54
"Nem tudni, mi alapján fogják odaítélni" de már visong a tiszteletes asszony. Őt is vegyék észre. Rühellem, ha egy lelkész ilyen direkten és ostobán politizál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!