Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Háromezer embert hív be az ukrán hadsereg Kárpátaljáról

2015. január 15. 14:42

A január 20-tól április 1-ig tartó (országosan 50 ezer főt érintő) újabb mozgósításra azért van szükség, hogy felváltsák a kelet-ukrajnai terrorellenes műveleti övezetben tavaly óta szolgálatot teljesítő katonákat.

2015. január 15. 14:42

Mintegy háromezer 20 és 60 év közötti katonaviselt vagy katonai szakképesítéssel rendelkező hadköteles személyt hívnak be az ukrán hadseregbe Kárpátaljáról a részleges mozgósítás 2015. január 20-án kezdődő negyedik szakaszában – közölte szerdai ungvári sajtótájékoztatóján Ivan Vaszilcjun ezredes, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság parancsnoka.

Vaszilcjun elmondta, hogy a január 20-tól április 1-ig tartó (országosan 50 ezer főt érintő) újabb mozgósításra azért van szükség, hogy felváltsák a kelet-ukrajnai terrorellenes műveleti övezetben tavaly óta szolgálatot teljesítő katonákat. Hozzátette: fontos szempont az is, hogy felkészültebb haderővel tudjanak kiállni, ha a helyzet tovább éleződik – adta hírül a 7dniv.info kárpátaljai hírportál.

A parancsnok kifejtette, a mozgósított személyek január 30-ig átesnek az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton, majd több hetes kiképzésen vesznek részt, és április 1-je után vezénylik őket a hadműveleti övezetben állomásozó alakulatokhoz.

Vaszilcjun elmondta, hogy a múlt évi három mozgósítás során ugyancsak háromezer főt hívtak be Kárpátaljáról a hadseregbe, és több mint ötszáz esetben indítottak hatósági eljárást olyan személyek ellen, akik nem tettek eleget a behívási parancsnak. 

Az ezredes egyben cáfolta azokat a Kárpátalján lábra kapott híreszteléseket, amelyek szerint a hadköteles férfiak csak a katonai hatóságok engedélyével utazhatnak külföldre. Vaszilcjun hangsúlyozta, hogy nincs ilyen felsőbb utasítás, és szerinte a hasonló szóbeszédek provokációk.

A hadkiegészítő parancsnokság közlése szerint a múlt évben Kárpátaljáról 49 katona (köztük két beregszászi magyar), négy határőr és az Ajdar nevű zászlóaljban szolgáló két önkéntes vesztette életét a kelet-ukrajnai harcokban (a szovjet-afgán háború közel tíz éve alatt 53 kárpátaljai sorkatona és tiszt esett el – a tud.).

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szancso
2015. január 16. 07:18
Januar 7.-en, miközben a vilag szemet Parizsra vetette, Berlinben landolt a Kijev-Berlini fapados jarattal Jacentyuk. Termesztesen koldulni jött. Lass csodat, Merkel megsajnalta es beigert neki 500 milla €-t a nemetektöl es 2 millat az Eutol. Allitolag Keletukrajna felepitesere. En mar akkor zudtam, hogy az ellenkezöjere fogjak hasznalni. Es ezek kart karba öltve masiroztak Parizsban a fö terrorista Csokisenkoval. P.S. Jacentyuk szivere tett kezzel esküdözött, hogy a "kölcsönt" termeszetesen visszafizetik. Marmint az ukran nep.
Droite
2015. január 15. 17:49
Arlett-et hianyolom, hogy megmondja hogy erre szukseg van az orosz invazio miatt.
packó_
2015. január 15. 17:14
Csák Máté vagyok. Fegyverbe!
Eltünt
2015. január 15. 16:49
Magyarok az Ukrán balhéval ne foglalkozzanak,nem szabad bele avatkozni ,nem kértek tőlünk tanácsot most a döntésük kárát szenvedjék.Semmi közünk hozzájuk ,más baját ne vegyük a hátunkra .Oldják meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!