Budapest Szíve: az V. kerület nem tud a kifogásokról

2015. január 23. 12:06

A belvárosi önkormányzat sajtóosztálya azt közölte: nem tudnak arról, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatalnak kifogásai lennének a Budapest Szíve projekttel kapcsolatban. Az OLAF viszont azt közölte, hogy találtak szabálytalanságokat.

2015. január 23. 12:06

Nem tud a Budapest Szíve projekttel összefüggő esetleges kifogásokról az V. kerületi önkormányzat. A városrész sajtóosztálya pénteken az MTI-vel közölte, hogy minden szükséges anyagot megküldtek az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF).

Az OLAF az MTI-vel azt tudatta, hogy szabálytalanságokra, illetve csalásokra vonatkozó állítások miatt vizsgálatot folytatott a Budapest Szíve belvárosi felújítási projekt közbeszerzési eljárásaival kapcsolatban. A szervezet ajánlásait megküldte az Európai Bizottság illetékes szervezetének, valamint az ügyészségnek. Az OLAF nem közölt konkrétumokat a vizsgálat eredményéről.

A belvárosi önkormányzat közleményben jelezte: a program a főváros és az V. kerület közös projektje. Azt írták: a Belvárosban teljes mértékben érvényesült a verseny, hiszen más konzorcium nyerte a Belváros Fő utcája első ütemét, mint a másodikat, annak ellenére, hogy a két ütem között „természetesen van” kapcsolat. Az Európai Unió által jóváhagyott tartalomhoz képest a kivitelező az első ütemben 300, a második ütemben 600 millió forinttal kevesebb pénzért végezte el munkáját. Ezt a 900 millió forintot egy új projektre, az Olimpia Park felújítására használták – olvasható a közleményben.

Nincs tudomásunk olyan közbeszerzésről, ami az Európai Unió által jóváhagyott tartalomhoz képest olcsóbban valósult volna meg, a projektek általában pontosan annyiba, vagy még többe kerülnek, mint az előzetesen meghatározott műszaki tartalom” – jelezte a kerületi önkormányzat. Kitértek arra is: a Belvárosi Főutca program első ütemét Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök adta át, a programot pedig Szigetvári Viktor kabinetfőnök egyeztette a polgármesterrel. „A minden információ birtokában lévő miniszterelnök valószínűleg nem ment volna el egy ellenzéki vezetésű önkormányzat projektátadására, ha a projekttel kapcsolatban bármiféle szabálytalanság felmerült volna” – írta az V. kerület.

Mint korábban írtuk: A VS.hu szerint a magyar ügyészséghez és az Európai Bizottsághoz fordult az Európai Csalás Elleni Hivatal a Budapest Szíve projekt miatt.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyurmandia73
2015. január 23. 17:23
Ön gól-e vagy? " az Európai Csalás Elleni Hivatallal a Budapest Szíve projekt miatt indult vizsgálatban. Utóbbi valóban vizsgálatot végzett az ügyben és aggályosnak tart egyes közbeszerzési kiírásokat, csakhogy a programot Bajnai Gordon és az MSZP-s Steiner Pál felügyelte, míg a Szigetvári által lemondásra felszólított Rogán Antal akkori belvárosi polgármester és az önkormányzat csak partnerként vehetett részt a projektben.
küllő
2015. január 23. 16:05
Tónika csak egy parasztgyerek. Ő állította magáról.
Viz Elek
2015. január 23. 15:51
A fidesz jobban teljesít!
rosszkutya
2015. január 23. 14:44
Honnan tudna már bármiről is a V. kerület?! Ez egy 2012-es cikk: http://index.hu/belfold/budapest/2012/03/06/tarlost_es_rogant_egyutt_szivatja_az_eu/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!