Putyin fricskája

2014. december 11. 13:53

Most viszonylag egységesnek tűnik ugyan a 28 tagország az orosz kérdést illetően, de ki tudja, mi lesz majd egy, öt vagy akár tíz múlva?

2014. december 11. 13:53
Rónay Tamás
Rónay Tamás

„A közös európai politika egyik rákfenéje az uniós külpolitika. Szinte reménytelen közös nevezőre hozni a 28 uniós tagország külpolitikai érdekeit még az orosz kérdésnél sokkal jelentéktelenebbnek tűnő témákban is. Időnként nehéz is követni az EU stratégiáját ebben a tekintetben. Miközben például Szerbia számára akár az uniós csatlakozás feltételeként is támaszthatják Koszovó elismerését, több uniós tagország, így Szlovákia, Románia, Spanyolország Görögország és Ciprus minden további nélkül megtehette, hogy mindmáig nem ismerte el a 2008-ban önállóvá vált köztársaság függetlenségét.

Most viszonylag egységesnek tűnik ugyan a 28 tagország az orosz kérdést illetően, de ki tudja, mi lesz majd egy, öt vagy akár tíz múlva? Oroszország erejét, befolyását nem szabad lebecsülni. Bár Moszkva rendkívüli módon megérzi a szankciók, illetve elsősorban az egyre alacsonyabb olajár gazdasági következményeit, Vlagyimir Putyin van annyira dölyfös személyiség, hogy támadásba lendül, ha úgy érzi, sarokba szorítják. Mihail Hodorkovszkij ellenzéki politikus, akit éveken ár börtönben tartottak fogva, figyelmeztetett a szankciókra épülő politika veszélyeire. Mint mondta, az orosz néplélek nem úgy működik, ahogy azt Brüsszel elképzeli. A romló életszínvonal miatt nem állnak át a Nyugat oldalára épp ellenkezőleg, még inkább támogatják Putyin expanziós politikáját.

De ez csak az egyik gond, az igazi veszély nem is feltétlenül Moszkvából, hanem az uniós tagországokból, illetve a csatlakozásra váró államokból érkezhet. Nemrégiben idéztük a moszkvai külpolitikai tanács dokumentumát, amelyben kifejezetten stratégiai célként határozták meg: azokkal az országokkal, amelyekhez Oroszországot hagyományosan jó kapcsolatok fűzik, nemcsak az árucsere forgalom növelésére kell törekedni, hanem drága infrastrukturális beruházásokat is kell kezdeményezni, »költeni kell az emberekre«, azokra, akik a Nyugattal szemben Oroszországra, mint »alternatív világhatalomra« tekintenek. Más szóval a Kreml stratégiája az orosz befolyás növelése Európában.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2014. december 11. 22:45
Első Népszavás cikk, amivel egyetértek.
kjkj945
2014. december 11. 16:25
Ró na y.. Az óroszunió hű csatlósa.
puszika
2014. december 11. 16:00
Rónaikam ez az írás ismét egy önseggberugás!! Az USA jelen /bomlasztó/ stratégiáját egy "talán lesz" orosz stratégiával becserélni csak egy szűk látókörű firkász lego játéka!! Jó jó,tudom a Népszavánál ez a mődi!!!!!
marko11
2014. december 11. 14:36
Elgondolkodtató. Pl. ez: "...az orosz néplélek nem úgy működik, ahogy azt Brüsszel (és Washington!) elképzeli. A romló életszínvonal miatt nem állnak át a Nyugat oldalára, épp ellenkezőleg, még inkább támogatják Putyin expanziós politikáját." A fogyasztás bűvöletében élő, egykor "művelt" Nyugat semmit nem ért a keleti, déli népek kultúrájából. Nálunk is, minél jobban baszogatják OV-t, annál inkább kitartanak mellette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!