Orosz partnerével írt alá megállapodást az Országos Atomenergia Hivatal

2014. december 10. 19:47

Tudományos-műszaki együttműködési megállapodást írt alá orosz partnerével az Országos Atomenergia Hivatal vezetője szerdán Moszkvában. A hivatal az idén hasonló együttműködési megállapodást írt alá a finn és a török partnerhatósággal is, és folynak az előkészületek a bolgár, ukrán és fehérorosz partnerekkel való megállapodáshoz is.

2014. december 10. 19:47

Tudományos-műszaki együttműködési megállapodást írt alá orosz partnerével az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) vezetője szerdán Moszkvában.

 
A Rosztyehnadzorral kötött megállapodás többek közt az atomenergia békés célú alkalmazásának engedélyeztetésére, biztonsági szabályozására, felügyeletére vonatkozó tapasztalatcserét, a jogi és műszaki kérdések megvitatását, az esetlegesen felmerülő problémák megoldásában nyújtandó segítséget is lehetővé teszi – mondta el az MTI-nek Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója. Hozzátette, hogy a 2001-es egyezmény megújításáról évek óta folytak az egyeztetések az orosz partnerhatósággal.
 
A magyar és orosz szakemberek a radioaktív hulladék és kiégett nukleáris üzemanyag kezelésének biztonsági szabályozásában, azok szállításában és biztonságos tárolásában is tapasztalatot cserélnek majd.
 
Az OAH idén hasonló együttműködési megállapodást írt alá a finn és a török partnerhatósággal is. A magyar hivatalnak 11 érvényes kétoldalú szerződése van az atomenergia békés felhasználását ellenőrző, más nemzeti hatóságokkal.
 
A magyar hatóság megállapodást készít elő a bolgár, az ukrán és a fehérorosz partnerekkel is. Fichtinger Gyula szavai szerint ez utóbbiak szakmai szempontból fontosak lehetnek, mivel Ukrajnában, Fehéroroszországban és Bulgáriában is a Paksra tervezett két új erőművi blokkhoz hasonló, orosz tervezésű atomerőművet üzemeltetnek, építenek vagy terveznek építeni.
 
Az Országos Atomenergia Hivatal november 14-én adta ki a paksi telephelyen létesítendő új atomerőműre vonatkozó telephely-vizsgálati és értékelési engedélyt. A vizsgálatokat körülbelül másfél év alatt végzik el, s annak eredményeként kimondják, alkalmas-e a kijelölt terület atomerőmű építésére, illetve meghatározzák, milyen tényezőket kell figyelembe venni a tervezésnél.
 
Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos kedden Budapesten jelentette be, hogy az orosz partnerrel aláírták a paksi atomerőműben tervezett két új blokk megvalósítási megállapodásait. A három szerződés a többi között a blokkok tervezési, kivitelezési és üzemeltetési feltételeit rögzíti. Aszódi Attila elmondta, hogy a beruházás 2018-ban kezdődhet, majd az első blokk 2025-ben, a második egy évvel később indulhat.
 
A megállapodást kedden Nagy Sándor, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója és Vlagyimir Szavuskin, az állami céghez tartozó Nyizsnyij Novgorod-i Atomenergoproekt (NYIAEP) nevű cég moszkvai képviseletvezetője látta el kézjegyével – olvasható a Roszatom orosz állami atomenergetikai cég honlapján.
 
Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) által szervezett nemzetközi tanácskozáson, az Integrált Hatósági Felülvizsgálati Misszió (IRRS; Integrated Regulatory Review Service) konferenciáján vesz részt Moszkvában. Az IRRS olyan nemzetközi szakértői csoport, amely az atomenergia békés célú alkalmazásának biztonságáért és védettségéért felelős hatósági rendszerek működését vizsgálja.
 
Az Európai Unió 2009-ben döntött arról, hogy a tagállamoknak legalább tízévente meg kell szervezniük nemzeti hatóságaik önellenőrzését, valamint nemzetközi szakértői értékelést kell kérniük a nukleáris biztonság folyamatos javítása érdekében.
 
Az IRRS misszió vizsgálata egy adott országban az atomenergia alkalmazásának valamennyi területére kiterjed, és a nukleáris felügyeleteken kívül az egészségügyi és környezetvédelmi hatóságok munkáját is értékeli.
 
A 22 fős IRRS-misszió várhatóan jövő májusban fog vizsgálódni Magyarországon, és elsősorban az Országos Atomenergia Hivatal ellenőrzését végzi el.
 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hogyisvan
2014. december 10. 20:53
Ez döbbenetes! Miért nem a hírről beszélgetnek? Ez a bolsevik mentalitás, ami sz egész atomenergia üzletet áthatja, az ország szégyene. Az egész erőmű üzlet csak a lopásról szól!
USsange
2014. december 10. 20:18
A kutya ugat, a karaván halad.
Dr. Venezu Ella
2014. december 10. 20:17
Óriási januári gyomros mindenkinek: fizetős lesz az M0-ás http://hvg.hu/gazdasag/20141210_Oriasi_januari_gyomros_mindenkinek_fizeto 2006 és most 2016 , csak így tovább Fidesz!
békalepcse
2014. december 10. 20:05
Sokra megyünk vele, ha ilyen ónos eső beteríti hazánkat... Lásd: http://gepagy.blog.hu/2014/12/05/legifelvetelen_a_megsemmisult_villamosenergia-halozat?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201412
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!