Orbán: Magyarország alakítója akar lenni az ukrajnai történéseknek

2014. december 09. 19:25

A magyar miniszterelnök a V4-es csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón az ukrajnai konfliktussal összefüggésben azt mondta: az nagy erőpróba Európa számára, mivel előrevetíti azt a kérdést, hogy az európaiak tudnak-e békét teremteni Európa keleti határain.

2014. december 09. 19:25

Mi magyarok úgy gondoljuk, hogy nem szemlélői, nem elszenvedői, hanem alakítói akarunk lenni annak, ami Európa keleti határain zajlik” – szögezte le Orbán Viktor a visegrádi négyek (V4) miniszterelnökeinek és Svájc államfőjének keddi pozsonyi csúcstalálkozóján. A megbeszélés központi témája az energiabiztonság és az ukrajnai helyzet, valamint a résztvevők gazdasági együttműködése volt.

A magyar kormányfő erről a résztvevők plenáris ülése után tartott sajtótájékoztatón beszélt egy kérdésre válaszolva, amely azt firtatta, hogyan látják Robert Fico szlovák miniszterelnök múlt heti kijelentését, amely szerint hetven százalék esélye van annak, hogy „nagy”, vagyis Oroszország és Ukrajna összetűzésénél kiterjedtebb katonai konfliktus alakuljon ki Ukrajnában.

Orbán Viktor az ukrajnai konfliktussal – melyet „Európa nagy erőpróbájának” nevezett – összefüggésben azt mondta: az nagy erőpróba Európa számára, mivel előrevetíti azt a kérdést, hogy az európaiak tudnak-e békét teremteni Európa keleti határain. „Lesz-e Pax Europa vagy visszatérünk ahhoz, hogy amikor Európa sorsa felett nem az európaiak rendelkeztek” – vetette fel a kormányfő, hozzátéve: Magyarország mindent megtesz a Pax Európa megteremtése érdekében.

„Stratégiai hiba”

Orbán Viktor szerint stratégiai hiba volt az elmúlt negyed évszázadban nem kiépíteni az észak-déli energiafolyosó vezetékeit, mert annak biztonsági jelentősége is van. A magyar kormányfő a résztvevők plenáris ülése után tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva leszögezte, „stratégiai hiba volt”, hogy nem épültek meg az észak-déli vezetékek. Hozzátette: Magyarország is hibázott, de az Európai Unió is, mert nem mozgósított elegendő forrást erre a célra. Orbán Viktor kifejtette, Magyarország arra törekszik, hogy a Juncker-csomagnak nevezett aktuális gazdaságélénkítő csomagba olyan beruházások is belekerüljenek, amelyek az energiafolyosó megépítését lehetővé teszik.

Közös projekt

A sajtótájékoztatón Didier Burkhalter Svájc államfője a biztonság és a növekedés egyidejű megteremtésének fontosságát hangsúlyozta, majd kiemelte Európa biztonságának fontosságát. „Európa biztonságát az európaiak közös projektjévé kell tenni” – hangoztatta Burkhalter. A svájci politikus az ukrajnai helyzetről szólva emlékeztetett: az EBESZ múlt heti bázeli miniszteri értekezletén a minszki megállapodás végrehajtása mellett tették le voksukat a résztvevők, s ennek végrehajtására egy külön munkacsoport létrehozásáról állapodtak meg.

A csúcstalálkozón a visegrádi négyek miniszterelnökei rámutattak Svájc európai beruházásainak fontosságára, majd a beruházások nagyságrendjével összefüggésben hangot adtak annak az igényüknek, hogy a V4-ek a jelenleginél nagyobb, szerepüknek megfelelő mértékben részesedhessenek azokból. A csúcstalálkozó résztvevői egy közös nyilatkozatot is elfogadtak, ebben egyebek mellett a térség biztonságának megőrzése mellett álltak ki.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2014. december 10. 11:18
Isten őrizze a szegény ukrán népet, hogy Orbánék bármilyen szerepet is vállaljanak az ő jövőjük alakításában.... (Elég bajunk lett nekünk is belőle, hogy a békemenet őket választotta meg királyának...)
balbako_
2014. december 10. 10:15
Lesz-e Pax Europa vagy visszatérünk ahhoz, hogy amikor Európa sorsa felett nem az európaiak rendelkeztek” Hát ez a nagy kérdés! Merkel Putyinnal letett egy béketervet, amit Obama olvasás nélkül lesöpört az asztalról. Hát itt tartunk.
oxycoccus
2014. december 10. 08:39
Magyarországnak már nincs se tekintete se barátai...
káli
2014. december 10. 08:00
Szerintem a szabadban ébredők, vagy alkohoista drogosok ,vagy
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!