LMP: Vakrepülés lehet a paksi bővítés

2014. december 01. 15:42

A nemzeti fejlesztési miniszter javaslata lehetővé tenné, hogy nemzetbiztonsági érdekből meg lehessen tagadni az atomerőművel kapcsolatos szerződések nyilvánosságra hozatalát. Szél Bernadett szerint ha ez a törvény így átmegy, akkor mostantól „vakrepülésben van a projekt”. Szél arra is felhívta a figyelmet, hogy a javaslatban van egy utalás arra: nem is biztos, hogy magyar kézben marad az erőmű.

2014. december 01. 15:42

Az LMP szerint a nyilvánosság kizárásával, teljes titokban építhetik fel a paksi atomerőmű új blokkjait, ha a parlament elfogadja azt a kormányzati indítványt, amelyet hétfőn nyújtottak be az Országgyűlésnek. Szél Bernadett, az LMP társelnöke hétfőn újságírók előtt azt mondta, ha a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel kapcsolatos egyes törvények módosításáról címet viselő javaslat megvalósul, mostantól semmi nem garantálja a bővítés, az építés és a finanszírozás biztonságát.

Ha ez a törvény így átmegy, akkor mostantól „gyakorlatilag egy vakrepülésben van a projekt” – jelentette ki. Az indítvány alapján, amelyet Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter jegyez, nemzetbiztonsági érdekből meg lehet majd tagadni az atomerőművel kapcsolatos szerződések nyilvánosságra hozatalát – hívta fel a figyelmet.

Szél Bernadett szerint a jogszabályban van egy utalás arra, hogy „esetleg nem is maradna magyar tulajdonban” az erőmű, az pedig biztosan látszik, hogy a javaslat alapján az orosz hitelt más célokra is fel lehet majd használni.

A társelnök felszólította a kormányt, hogy vonja vissza az előterjesztést.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2014. december 02. 05:51
Miért titkosítanak mindent? Mert benne van a szerződésben, hogy Orbán havonta egyszer mélytorkozza Putyint ezért. És ezt azért mégse tudják meg 12-éven aluliak.
SwordFish
2014. december 01. 20:29
Berni! Inkább az emberek hétköznapi problémáival foglalkozzatok , mert 2018-ban ki fogtok esni a Parlamentből! >:-)
Wendriner
2014. december 01. 20:13
Szél az atomtudós!
adam
2014. december 01. 18:23
"Szél arra is felhívta a figyelmet, hogy a javaslatban van egy utalás arra: nem is biztos, hogy magyar kézben marad az erőmű." Ha ez valóban így lenne, ti nagyon kussolnátok, sőt támogatnátok a beruházást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!