Köznevelési államtitkár: Rendelkezésre áll a pedagógus-életpálya fedezete

2014. december 17. 17:30

A pedagógusbérek várható jövő évi növeléséről nyilatkozott Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár. Az új bérezési rendszerhez a források biztosítottak, a pedagógus-életpályamodell lehetőséget teremt az előrelépésre és az egzisztenciális biztonságra egyaránt.

2014. december 17. 17:30

A pedagógus-életpálya és a hozzá kapcsolódó keresettöbblet fedezete egyaránt rendelkezésre áll a jövő évi költségvetésben, minden ellenkező ellenzéki felvetéssel szemben - mondta köznevelési államtitkár szerdán az MTI-nek.

Czunyiné Bertalan Judit rámutatott: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) forrásai jelentősen nőttek, és a pedagógus életpálya következő fokozatainál - a Pedagógus II. és a mesterpedagógus besorolásoknál - a bérnövekményhez a források nevesítve szerepelnek a büdzsében.

Kifejtette: tartalmazza a költségvetés azt a többletforrás-igényt is, amely a 2013-as augusztusi kormánydöntés alapján az akkori megállapodás szerint, a szeptemberben esedékes arányosított 10 százalékos bérnövekményét jelenti. Ez reálértéken 3,4 százalékos emelkedést jelent - jelezte, hozzátéve: ezt a már megemelt bérekhez kell viszonyítani. Az ígéretet tartják, a források megvannak a béremeléshez - jelentette ki.

Czunyiné Bertalan Judit szerint egyértelműen látszik, hogy aki többet és jobban dolgozik, annak a pedagógus-életpálya előrelépést és egzisztenciális biztonságot kínál.

Az államtitkár kiemelte, hogy a pedagógus-életpálya merőben új bérezési rendszert jelent, mint a korábbiakban, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint. Akkor a mindenkori minimálbér volt a vetítési alap, de az új rendszerben, 2013 óta a pedagógusok először az összes közszolgálati dolgozók közül élhetnek az életpálya lehetőségével. A területen érdemi béremelkedés volt, és most a kormány a közszféra többi területén dolgozza ki az életpálya-modelleket. Ezeket egy szintre kell hozni - hangsúlyozta, hozzátéve: ezért rögzítették a 101 500 forintot vetítési alapként.

Ez az intézkedés „az infláció nem léte miatt” nem fog érdemi csökkenést okozni a pedagógus életpálya kereseti elemeinél - mutatott rá, hozzátéve: emellé jön a Pedagógus II. fokozat, a mestertanári fokozat, illetve az általános szeptemberi fizetésemelkedés.

Az adminisztratív és technikai dolgozókról elmondta: a pedagógus végzettséggel rendelkező, nem oktatói munkakörben dolgozóknak az életpálya szerinti besorolás működik szeptembertől. A nem oktatói munkát végző, nem pedagógus végzettségűek esetében dolgoznak a bérek rendezésén - jelezte Czunyiné Bertalan Judit.

Az elmúlt napokban a Nemzeti Pedagógus Kar, és több neves középiskola igazgatója nyilvánosan kérte, hogy az előterjesztők és a döntéshozók vonják vissza a költségvetési törvényjavaslat azon pontját, amely megszünteti a pedagógusbérek minimálbérhez kötését. A jövő évi költségvetést végül hétfőn ezzel a ponttal együtt fogadták el.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2014. december 17. 22:32
KAMUUU!!! - Honnan tudod, hogy egy fideszes hazudik? - Mozog a szája.
realista
2014. december 17. 20:49
Ha mindenre van fedezet, akkor mi a f@sznak kell mindig újabb adókat kitalálni.
Mimes
2014. december 17. 18:02
Hm. Pedagógus párom 5 éves gyakorlattal keres 400 Eurót. Én diploma nélkül "mocskoskizsákmányolómulti"-nál 725 eurót. Értitek a problémát? (Tudom, tudom, nincs pénz a költségvetésben, elviszik az olyan fontos dolgok, mint a stadionok, a matolcsy akadémia, a közmédia, a Várba költözés, ésatöbbi ésatöbbi)
komondor
2014. december 17. 17:44
Inkább csomagolj mert elsodor a népharag!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!