Románia: összesen 4,24 százalékot kaptak a magyar jelöltek

2014. november 03. 07:35

Victor Ponta 40,01 százalékkal és Klaus Johannis 30,54 százalékkal jutottak a romániai elnökválasztás második fordulójába. A magyar jelöltek közül az RMDSZ-es Kelemen Hunornak a szavazatok 3,66 százalékát az EMNP jelöltjének, Szilágyi Zsoltnak 0,58 százalékát sikerült megszerezni a szavazatok 91,33 százalékos feldolgozottsága alapján.

2014. november 03. 07:35

Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök és Klaus Johannis, az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltje került a romániai elnökválasztás november 16-ai második fordulójába.

Ponta végzett az élen a leadott voksok 40,01 százalékával, míg a második helyre került ACL-jelölt támogatottsága 30,54 százalékos a szavazatok 91,33 százalékának feldolgozottsága alapján. A harmadik helyen a kormányfő szövetségese, Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök végzett 5,46 százalékkal, míg a távozó Traian Basescu államfő által támogatott Elena Udrea, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökét a szavazók 5,17 százaléka, Monica Macovei független jelöltet pedig a voksolók 4,51 százaléka támogatta.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a 14 jelölt közül a hetedik helyen szerepel 3,66 százalékos eredménnyel, míg Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) államfőjelöltjének országos támogatottsága 0,58 százalék – olvasható a transindexen.

A külföldön berendezett csaknem 300 szavazóhelyiség közül többnél - főleg a nagy számú román vendégmunkást foglalkoztató országokban, illetve a Moldovai Köztársaságban - hatalmas sorok alakultak ki vasárnap: sok helyen órákig vártak az emberek hogy leadhassák voksukat. Traian Basescu államfő és az ellenzék több vezetője Titus Corlatean lemondását követelte vasárnap este arra hivatkozva, hogy a külképviseletek nem készültek fel megfelelőképpen a voksolásra, és ezzel megfosztották a külföldön élő román állampolgárokat választójoguk gyakorlásának lehetőségétől.

Az exit pollok eredményeivel az első két helyen végzett jelölt, Ponta és Johannis is elégedett. Az urnazárás után a jelenleg miniszterelnök Ponta hangsúlyozta, hogy valamennyi román állampolgár elnöke akar lenni, és a következő két hétben minden választói réteget meg kíván szólítani. Bejelentette, hogy a román kormánykoalíciót alkotó pártokkal kedden egyeztet, és megállapodnak, ki lesz az a miniszterelnök-jelölt, aki a kormány élére kerül, amennyiben ő nyeri az elnökválasztást.

Az ellenzéki Klaus Johannis korrektnek nevezte az exit poll felmérések által előrevetített eredményeket, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy sok román állampolgár belföldön és külföldön egyaránt nem tudta leadni szavazatát a választások rossz szervezése miatt. Ezért felszólította a Központi Választási Irodát, hogy hosszabbítsa meg a szavazókörzetek nyitva tartását. Szerinte a második fordulóban a románok két lehetőség közül választhatnak: az általa képviselt „normális” Románia, valamint a Ponta által jelképezett „hazugság Romániája” közül. Johannis kijelentette: szavazzanak rá a második fordulóban azok a választók, akik nem akarják egyetlen párt kezébe adni a teljes hatalmat, utalva ezzel arra, hogy a PSD képezi a kormánynak is a fő erejét.

Kelemen Hunor, az RMDSZ jelöltje jónak ítélte eredményét. A politikus az urnazárás utáni sajtótájékoztatóján úgy értékelte, hogy sikerült eljuttatni az RMDSZ üzenetét a választókhoz. Megjegyezte: olyan településeken is kapott szavazatot, ahol nem élnek magyarok, ez azt jelenti, hogy hiteles programmal állt a társadalom elé. A program ismertetése, népszerűsítése folytatódik. Az RMDSZ az elkövetkező napokban dönt arról, hogy mit tanácsol választóinak a két hét múlva tartandó második fordulóra – tette hozzá a szervezet elnöke. Kelemen szerint azért szavaztak kevesen a székelyföldi megyékben, mert az elnökválasztás nem esett egy időbe a parlamenti választásokkal. Szerinte hiba volt elválasztani a két ciklust 2003-ban.

Szilágyi Zsolt, akit az Erdélyi Magyar Néppárt jelölt, 0,58 százalékos eredménye ellenére úgy nyilatkozott: siker, hogy hogy a romániai elnökválasztáson szabadon beszélhettek Románia föderális berendezkedésének a tervéről. Hozzátette: ha egyetlen szavazatot sem kapott volna, akkor is érdemes volt elindulnia a választási versenyben, hiszen ez adott lehetőséget a romániai történelmi régiók autonómiájáról szóló programjuk bemutatására.

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke hozzátette, hogy a 2012-es parlamenti választásokon még tiltották a föderalizmust hirdető választási klipjük sugárzását, most viszont szabadon beszélhettek e témáról. Szilágyi Zsolt a bukaresti politikát megszálló korrupcióban látja annak az okát, hogy az erdélyi választók az átlagosnál kisebb arányban éltek a szavazás jogával. A magyar többségű székelyföldi megyék rossz részvételi adatait pedig azzal magyarázta, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökjelöltje nem vállalta a nyilvános vitát. Az EMNP is később, a végleges eredmények ismeretében dönt majd arról, hogy mit javasolnak választóiknak a második fordulóban, bár Szilágyi Zsolt kevésbé tartja valószínűnek, hogy ez Ponta támogatása lenne.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
asszem
2014. november 04. 09:33
Előre megírtam… mármint itt a Mandineren, hogy ez az államfőválasztás a valójában egyben felmérő is akar lenni az unió számára arra vonatkozólag, hogy az erdélyiek mennyire lennének hajlandók függetlenedni Óromuniától. Ugyanakkor arra is igyekeztem felhívni a figyelmet, hogy az rmdsz Ponta-val szövetkezve közösen fogja meglopni a választókörzetek viszonylagos magányában a választások műfajában teljesen diletánsként iparkodó Szilágyiékat. Amúgy vegyük már észre, hogy volna még egy másik tétje is a tizenkét nap múlva sorra kerülő második fordulónak, éspedig az, hogy a Basescu pártjából kiszakadt számottevő néppárti alakulatrész időközben fuzionált az oláh nemzeti liberálisokkal, ami meg egyben azt is jelenti, hogy brüsszeli liberálisok egy komoly szavazóbázist kaptak maguknak a Johannis újonnan alakult nemzeti liberális pártjának a képében, amit természetesen a maga súlya szerint kell értékelni és egyúttal meghálálni az itteni liberálisok felém. Amiből következik, hogy a második választási fordulóban első körben johannis államelnökké fog avanzsálni… s történik majd ez az itteni új szeku jóvoltából! Hiszen figyeljük meg, hogy míg egész Európa szerte a liberálisok pártjai alig hozzák ki maguknak a parlamenti bejutáshoz szükséges 5%-ot, eladdig a bukaresti liberális pártváltozat legutóbb 18%-os szavazatarányt volt képes elérni… az új szeku által rendkívül jól pontra tett láncszavazások jóvoltából. És ahogyan azt Basescu is kampány közben foghegyről odavetette: a választások után liberálisok koalíciója a szocialistákkal vissza fog állni, úgyhogy akárhogyan is alakulna, mindenképpen végül a brüsszeli balliberálisok embere kerül majd az oláh koldusország-nyomortanya élére!
asszem
2014. november 03. 18:57
Miként is zajlanak le mifelénk ezek a választások. Tudni kell azt, hogy nálunk létezik egy jól pontra tett láncszavazási rendszer, melynek során fiktív, nem létezik személyek nevében szavaznak le az ügyben érintett, ezért jól megfizetett illetékes személyek. És míg Magyarországon a helyhatósági választások alkalmával 53% körüli volt a részvételi hajlandóság, eladdig a zömében funkcionális analfabétákból álló Oláhiában a mostani választások első fordulójában hasonlóképpen 53%-ban vettek részt az állampolgári jogaikat érvényesíteni igyekvő itteni személyek, amely 53%, mivel legkevesebb négymillió oláh állampolgár költözött át időközben az unió területére vagy bárhová máshová a világ négy égtáján, ez okból ez a számadat felugrik akár a 68% körüli eszméletlen magaslatokba. Ami egyben azt jelenti, hogy a meghatározhatatlan jóval kevesebb X% körüli eredményt az itteni oláh titkosszolgálatok kerekítik ki tetszés szerint bármikor saját kedvükre. Először is mifelénk tehát volnának a láncszavazó hadosztályok, aztán következne a két választási főjelölt, akik a nagy számok törvényének érvényesülése miatt, jószerint minden létező szavazatot elvisznek magukkal. Ezekhez a fő jelöltekhez pedig csatlakoztatnak azon személyek mind két részről, akik előzőleg valamiféle hűségesküvel egybekötött vállalást tettek ezen választási csúcsjelöltek felé. Vagyis, ha Y, Ponta talpnyalója -de lehetne akár a Johannis hasonszőrű csicskása is az illető oláh politikus-kalandor-, önerőből képes elérni egy 0,8%-os választási eredményt, Ponta-ék Y-nak az irányukban tett vállalása ellenértékéül ezt a szerény választási eredményt feltornásszák a jóval mutatósabb 5,8%-ra. És ez történik mind két csúcsjelölti részről, így Kelemennek is ahhoz, hogy egy akármilyen eredményt produkáljon az elért 3,5%-os választási teljesítményéhez megvalósításhoz, kőkemény titkosszolgálati közreműködésre volt szükség! Egyébként a rendszer már eleve úgy működik a szavazókörzetekben, hogy a nagyok által nem jegyzett jelöltek által kapott szavazatokat a profi választásmegcsaló illetékes személyek azon mód könyörtelenül meglopják. S ez következett be jelen esetünkben Szilágyival is. Tehát jószerint a harmadik jelölttől felfelé minden egyes jelenlegi megméretkezni bejelentkezett államfőjelöltnek a szavazatainak a nagytöbbségét a titkosszolgálatok gyűjtik be, ami egyben jó erőfelmérő lehet a választások elején betervezett teljesítmények megvalósulásának ellenőrzésére. A fő kedvencek bekerülnek a választások célegyenesében és ugyanakkor a jónép előtt elfogadhatóan megmagyarázhatóvá válik egyes politikusok megalkuvó lakáji viselkedése is. És ekkor jön a második forduló, amelynek során, ha összeadjuk a két fő jelölt, illetve csicskásaik hozott eredményeit azt kapjuk, hogy a két jelölt már közel azonos szinten illegnek-billegnek a hőn áhított államfői szék felé. És itt közbejön az, hogy feleink ők is vállalást tesznek a titkosszolgálatok megfelelő struktúrái felé és aki a jobb ajánlattal áll elő az lesz az új oláh államfő. És itt ezen a ponton lép érvényre a merkeli német beleszólási állandó, amely szerint, ha őnagysága ő is úgy akarja, Ponta akár már most fejre állhat, mert úgyis Johannis lesz az oláj új államfő! Ez ilyen egyszerű: az 1989-es fordulat után a nyugat a demokráciával együtt szállította nekünk annak elvtelen kijátszási lehetőségeit, mégpedig minden applikálható mennyiségben. És sokszor elnézem, hogy az izraeli vendégek mily sűrűn járogatnak hozzánk holokauszt szobrokat koszorúzni ilyenkor választások környékén! Shalom!
potyka
2014. november 03. 17:58
Annyit foglalkoztak Gyurcsánnyal meg Orbánnal, saját magukról megfeledkeztek.
asszem
2014. november 03. 17:54
S.O.S.! Figyelem! Nincsen erdélyi magyar sajtónk! Ami meg létezik és 2,6millió eurót kapott eleddig U.H. néven a jelenlegi magyar kormánytól, az, ha a székelyhon honlapon megejtett hozzászólói aktivitást is figyelembe vesszük, melynek keretén belül a honlap gondnokok gyalázkodnak az erdélyi jobboldali gondolkodású beírókkal, és ugyanez történt tavasszal a magyar országos választások alkalmával is-amikor ugyanez U.H.-s társaság hasonlóképpen elejétől a végéig végigszabotálta a magyarországi választásokat-, akkor azt kell mondanom, hogy magyar Fideszes részről igenis tudatosan történik meg az erdélyi magyaroknak az itteni rmdsz-es becstelen nemzetáruló magyar liberálisok karámjába való mesterkélt beterelése. De nem ezen volna a mostani választások tulajdonképpeni lényege! Végre nézzünk már rá a választások után mifelénk -nemzeti hozzátartozástól független- körvonalazódni tűnő új szavazási hajlandóságokra! Erdély majd minden létező szegletében Johannis vitte el a győztesi pálmát! És Merkel nagyságáék, hogy mennyire is aggodnak a gyermekkereskedelemmel -szervdonori szinten- megvádolt Johannis-szal! Magyarán: ez a választás igazi felmérő akar lenni az unió részéről erdélyi oláhok és magyarok közösen felfogható függetlenedési hajlandoságait illetően! Tehát most már világosan és végérvényesen közérthetően is kitűnik a mostani szavazásokból, hogy az erdélyi oláhoknak is elegük van Oláhiából! Amit tudtok a mánkról, azt mind az új szeku vetíteti elénk, és abból jórészt semmi sem igaz! Akár még azt is állíthatjuk, hogy ott Bukarestben a legutóbbi oláh-magyaron is sokan oláhék közül nekünk, leendő magyar hazájuknak szurkoltak. És ilyen körülmények között, ahelyett hogy sajtótámogatást kaptunk volna, a Fidesz azt is átadta az erdélyi liberális rmdsz-nek, amely úgy-ahogy, de eleddig még egymagában képes volt továbblétezni Áder államfő meg közben elsőrendű nemzetáruló –magyar állami pénzeket lenyúló-korrupt banditákat tüntet ki mindnyájunk múlni nem akaró gyönyörére! Van, létezhet ennél örömteljesebb boldogság számunkra e széles világon! Esztelenek voltak 1940-ben és esztelenek most is, és a saját tájékozatlan (vagy egyéb) hülyeségük miatt ismét nagy árat fizetünk majd. Hiszen akkor is és most is a „beözönlő” magyar állami struktúrák az épp regnáló magyar nevű óromániai oláh kollaboránsokkal igyekeztek sorsunkon jobbítani! Legyen úgy, hogy tőlük, töketlenjeinktől függetlenül, ez maradjon mindörökre oláhéknak a legutolsó államfői választása a meglévő jelenlegi országhatárok között! Álmodozni csak lehet, ha már ezek ennyire idióták!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!