„Őszinte és ravasz” külpolitikát ígér Orbán

2014. november 21. 13:25

Persze könnyen előfordulhat, hogy mi több tudatosságot látunk bele ebbe a ritmustalan hintapolitikába, és valójában folyamatos ötletpolitizálás, kármentés folyik régi, kádárista berögződésekkel.

2014. november 21. 13:25
Havas Jon

Persze könnyen előfordulhat, hogy mi több tudatosságot látunk bele ebbe a ritmustalan hintapolitikába, és valójában folyamatos ötletpolitizálás, kármentés folyik régi, kádárista berögződésekkel. Ezt a gyanút erősíti, hogy Orbán szerdán arról beszélt, »kellő őszinteségre és ravaszságra« van szükségünk, pedig ez a két külpolitikai magatartás nagyon nem fér össze, legalábbis egy időben, egy kurzus alatt biztosan nem.

Az új magyar geopolitikai érdek a „béke, energia, kereskedelem” hármas pillérre épül, ezt Orbán többször hangsúlyozta, azt azonban már csak mi tesszük hozzá gondolatban, hogy számunkra jelenleg mindhárom (de különösen a béke és az energia) Oroszországtól függ. Orbán jól látja, hogy hazánknak sem az USA előretolt hadoszlopa, sem Ukrajna felbomlása, és ezáltal egy keleti orosz (vagy orosz-vazallus) szomszéd nem kecsegtet semmi jóval.

Hosszútávon persze egy gazdaságilag erős Magyarország jelenthetné a szuverenitás garanciáját, amely vezető szerepet tölt be Kelet-Közép-Európában. Ettől azonban ma fényévnyi távolságra vagyunk, és aki a mostani kusza, hetente változó geopolitikai helyzetben azt hirdeti magáról, hogy ő tudja, hova kéne állnia Magyarországnak, az vagy szélhámos vagy politikus.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indiáner
2014. november 22. 06:08
Ha nem szállunk be az Oroszország elleni eljövendő háborúba, hanem a saját érdekeink szerint politizálunk, akkor az nem hintapolitika lesz, hanem egyensúlypolitika.
káli
2014. november 21. 22:55
Olyan ravasz már a politika , hogy aztse tudja már kit szopott le az előbb. DDD
Valodi
2014. november 21. 21:56
Egy másik ravasz politikusról írták: "...viselkedése azt bizonyította, hogy agyafúrt – ám teljesen gátlástalan – politikus. Nagyon ravaszul felmérte, hogy valójában ki birtokolja a hatalmat, és mivel lehet leginkább manipulálni az egyszerű embereket... Egyik titka, hogy mindig bizonyos volt az ítéleteiben. Soha nem mutatott kételyt a hallgatóság előtt. Ismerte a problémákat, amikkel szembesültek, és azt állította, hogy mindenre tudja a megoldást. Emellett hősként állította be önmagát és mindent megtett annak érdekében, hogy a követői „higgyenek benne”." Ugye ismerős?
Mich
2014. november 21. 18:58
"Hintapolitika"...?! Néhány öreg idióta, akinek időnként eszébe jut egy "vicces" szó valamelyik kádárista tankönyvből, amin annak idején elaludt... és most ezzel akar hivalkodni, hogy ő emlékszik... Idióták, nincsen itten szövetségesi ingadozás - csak talán egy kicsit túlfűtött külkereskedelmi ambíció... Azért mert egy CIA-ügynök bedobta, hogy "néhányan nemkívánatosak a Nagy USA-ban"... azért még nem kell mindent magunkra vállalnunk...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!