Alijev: Partnerként tekintünk Magyarországra

2014. november 12. 08:16

A közmédiának adott interjúban az azeri elnök kifejtette: szoros politikai kapcsolatoknak, a kölcsönös bizalomnak és tiszteletnek köszönhető, hogy növekedett a Magyarország és Azerbajdzsán közötti kereskedelmi forgalom, de a kínálkozó lehetőségeket véleménye szerint jobban ki kellene használni.

2014. november 12. 08:16

A stratégiai partnerség és a szoros politikai kapcsolatok új lehetőségeket nyitnak Magyarország és Azerbajdzsán együttműködésében – mondta Ilham Alijev azeri államfő az M1 Az Este című műsorának kedden adott interjújában. Az azeri elnök kiemelte: Azerbajdzsán gazdasági fejlődése az elmúlt évtizedben valóban lenyűgöző, ez a legerősebb gazdaság a dél-kaukázusi régióban. Több gazdasági reformot hajtottak végre, és sikerült befektetőket vonzaniuk az olaj- és gáziparba, a világ legfontosabb energiaipari cégei jelen vannak az országban – mutatott rá. Hozzátette: az energiakészleteknek és a reformoknak köszönhetően sikerült csökkenteniük a kiszolgáltatottságukat, és eredményeiket a nemzetközi intézmények is elismerik. Ilham Aliyev közölte: Azerbajdzsán pénzügyi helyzete stabil, és jók a kilátásai is. 

Az európai piacokra szeretnének szállítani az energiakészleteikből, ami további lehetőségeket jelentene a gazdaságnak – mondta. A kétnapos budapesti látogatáson tartózkodó azeri államfő emlékeztetett arra, hogy kedden közös nyilatkozatot írt alá Orbán Viktor miniszterelnökkel a két ország közötti stratégiai partnerségről, és korábban hasonló dokumentumokat írt alá más EU-tagállamokkal is. Ez a nyilatkozat, amely nagyon sok területet lefed, jól mutatja a két ország együttműködési szándékát - vélekedett. Megjegyezte: az ilyen egyezményeknek kell jelenteniük az alapot az EU és Azerbajdzsán megállapodásához, hiszen fontos lenne a stratégiai partnerségi megállapodás az unióval is.

Ilham Aliyev hangsúlyozta: országa óriási energiatartalékokkal rendelkezik, és sok erőfeszítést tesz azért, hogy ebből az európai piacokra szállíthasson. Ha megvalósítják a déli gázkorridort, az teljesen átrajzolja Európa energiatérképét – magyarázta. Hozzátette: készletei alapján országa legalább száz évre megbízható forrása lehet az európai gázfogyasztóknak. 

A magyar-azeri kétoldalú kapcsolatokat illetően kifejtette: nagyon jók az együttműködési kilátások, Magyarországra partnerként tekintenek, és jelenleg azon dolgoznak, milyen útvonalakon tudnának gázt eljuttatni Magyarországra. A szoros politikai kapcsolatoknak, a kölcsönös bizalomnak és tiszteletnek köszönhető, hogy növekedett a Magyarország és Azerbajdzsán közötti kereskedelmi forgalom, de a kínálkozó lehetőségeket véleménye szerint jobban ki kellene használni. Hozzátette: hosszú távú és mindkét félnek előnyös gazdasági partnerséget építhet ki a két ország.

Ilham Aliyev szerint a magyar kormányzat rendkívül dinamikus és hatékony, és a közelmúltbeli választások alapján széles körű támogatást élvez. Magyarország „a szimbólumává vált a független politikának, a nemzeti érdekek mentén történő politizálásnak” – jelentette ki az azeri elnök.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
küllő
2014. november 12. 12:02
A püffedt pávatáncos, a kárpát-medence géniusza, a baltás gyilkos szabadon engedője nem győzött talpat nyalni ezeknek. Hányinger prodikció volt.
Felebarát
2014. november 12. 10:34
Tolmácsot
kálmi
2014. november 12. 10:03
Az üzlet az üzlet. Nem is értem, hogy akik nem finnyásak az amerikai, izraeli virágzó gazdasági kapcsolatokkal, azok miért fintorognak az Azerbajdzsánnal kapcsolatban. Netán szelektív az "erkölcsi" értékrendjük? Egy biztos, Mo. lassan kijön a 26. hegedűs szerepéből, amit a szoclibeknek sikerült "kivívni" az ország számára.
Rockpapa
2014. november 12. 09:21
Sok értelmes hozzászólást olvashattam,minden oldalról régebben ezen az oldalon.Sajnos a bunkóság,a butaság,a politikai fanatizmus itt is kezd eluralkodni.Személyeskedés,hülye provokátorok mindenütt.Jó lenne ,ha a mandiner oldal kiszűrné ezeket a beteglelkű embereket innen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!