Újracsomagolta a kormány a nagy élelmiszerláncok különadóját

2014. október 30. 07:01

Radikálisan emelkedik az élelmiszerlánc-felügyeleti díj a jövő évtől a kormány adótervei alapján – írja a Népszabadság. A lap szerint ezen a jogcímen 30 milliárdot tervez beszedni az állam, mellyel lényegében visszahozza a nagy élelmiszerláncokra 2010-ben kivetett, majd 2012-ben visszavont különadót. A piaci szereplők szerint a kormány ki akarja szorítani őket.

2014. október 30. 07:01

Harminc milliárd forintra emeli az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat a kormány: ezzel a lépéssel tulajdonképpen visszahozza a 2010-ben be-, majd 2012-ben kivezetett, nagy élelmiszerláncokra kivetett különadót, mely miatt majdnem uniós kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen – írja a Népszabadság. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj jelenleg a bevétel egy ezrelékében van meghatározva, ezt tornázta feljebb a kormány. Eddig a díj az élelmiszer-biztonságért felelős Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 12 milliárd forintnyi költségeinek egy részét fedezte. A most tervezett 30 milliárd forintos pluszbevétel sokkal több a hivatal költségeinél.

A piaci szereplők arra gyanakszanak, hogy a kormány ezzel az intézkedéssel igyekszik kiszorítani a piacról egyes szereplőket – főleg mivel a megemelt díj a Coop és a CBA hálózatát a lap szerint alig terheli majd. Az intézkedés következtében biztos növekedni fognak az élelmiszerárak, nagyjából másfél százalékkal, mivel a láncok kénytelenek lesznek áthárítani beszállítóikra és vásárlóikra az emelkedést. A Népszabadság információi szerint a láncok emellett úgy gondolják, hogy a kormány elárulta korábbi ígéreteit, így a jövőben nem fognak közreműködni a kormány különböző kéréseinek teljesítésében – ilyen volt legutóbb a magyar alma promotálása.

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sóhivatalnok
2014. október 30. 11:24
"Akárhogy is akarják a szocialisták, nem lesz megszorítás" (by Orbán V.)
NagyPál
2014. október 30. 11:10
Szerintetek a CBA mennyivel jobb mint a Tesco? A magyar tulajdonosi kör előnyeivel pedig hagyjatok békén. Én magyar fogyasztó vagyok de ezért még soha sem kaptam árengedményt a magyar tulajdonú CBA-tól.
Vizitdíjadó
2014. október 30. 10:36
5.) Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról, s arról, hogy a történésekben felfedezzék az ok-okozati kapcsolatokat. Ennek érdekében a politikai vezetők egyszerűen kell megfogalmazzák az üzeneteiket, már-már infantilis módon, minimális szókinccsel, rövid mondatokban. A hallgatóság ily módon megszokja a felületességet, naív lesz és hajlamos az információs beetetések elfogadására. Többire keress rá:)
Vizitdíjadó
2014. október 30. 10:35
4.) A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára. Vagy ha nem a számára, akkor a gyermekei számára. Az emberek reménytelenül idealisták és hiszékenyek, akik ezt az érvet („majd a következő generációknak sokkal jobb lesz, nekünk ezért kell áldozatokat hoznunk”) évszázadokon keresztül hajlandó benyelni és elfogadni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!