Szombattól jön az ujjlenyomat-ellenőrzés a schengeni külső határokon

2014. október 06. 12:45

Szombattól a schengeni külső határokon ujjlenyomat-ellenőrzést végeznek a harmadik országbeli vízumkötelezett állampolgároknál a visszaélések kiszűrésére. Belépésnél mindig, kilépésnél szúrópróbaszerűen lesz ellenőrzés.

2014. október 06. 12:45

Szombattól ujjlenyomat-ellenőrzést végeznek Magyarország külső, schengeni határátkelőin a harmadik országbeli vízumkötelezett állampolgároknál a visszaélések kiszűrésére – jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) határrendészeti főosztályának vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Vas Gizella rendőr ezredes elmondta, az Európai Unió vízuminformációs rendszerén alapuló ellenőrzést nemcsak Magyarország schengeni határátkelőin vezetik be a vízumkötelezett harmadik országbeli állampolgároknál, hanem a schengeni határforgalomban minden államban; belépésnél minden esetben, kilépésnél pedig szúrópróbaszerűen alkalmazzák majd.

Tájékoztatása szerint a személyazonosság egyértelmű megállapítását célzó ellenőrzés 5-10 másodpercig tart, és a központi uniós rendszer is ennyi idő alatt küldi meg az eredményt. Az útlevélkezelőknek ez alapján kell eljárniuk, tehát engedélyezni vagy megtagadni a belépést, hiszen az ellenőrzéseket gyakorlatilag valamennyi schengeni tagállam nevében végzik el mindenhol.

A gyakorlatban Magyarországon ez azt jelenti, hogy valamennyi érintett beutazónak egy ujjlenyomat-olvasó eszköz üvegablakára kell nyomnia az egyik kezének ujjait, a hüvelykujj kivételével. Az utastól levett ujjlenyomatot automatikusan ellenőrzik az uniós központi információs rendszerben akár vízi, légi, közúti átkelőhelyen érkezik az utas. Az ORFK valamennyi határátkelőhelyet ellátja a szükséges eszközökkel, ez a vízi- és a vasúti forgalomban mobileszközök használatát jelenti.

Az ellenőrzés alól mentesülnek a 12 év alatti gyerekek, az állam- és kormányfők, az uralkodók és családtagjaik, valamint a fizikailag akadályozottak, így például azok, akiknek a keze be van gipszelve.

Közölte, az új határforgalom-ellenőrzési módszer, az ujjlenyomat-azonosítás jóval biztonságosabb módszer a visszaélések kiszűrésére mint a hagyományos, fényképes ellenőrzés, de ez utóbbit továbbra is ugyanúgy alkalmazzák majd, mint eddig. Vas Gizella emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió még 2011-ben hozta létre a vízuminformációs rendszert, aminek a lényege, hogy a schengeni tagállamok a vízum kiállításakor egy közös adatbázisban rögzítik a kérelmezők adatait, így a személyes adatok és fénykép mellett mind a tíz ujj lenyomatát, valamint azt a nyilatkozatot is, hogy a polgár milyen célból kíván beutazni és melyik külső schengeni határon kíván először belépni.

Elmondta, jelenleg 16 olyan – az EU által meghatározott – régió van már a világban, ahol a schengeni országok követségein úgy állítják ki a vízumot, hogy ujjlenyomatot is vesznek a kérelmezőktől.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gwrf
2014. október 06. 14:04
Fradistáknak külön sor lesz, ők csak vénaszkennelés után léphetnek be.
Csigorin
2014. október 06. 13:15
Kifele mar minek ellenorizni? Aki menni akar, hadd menjen :) Befele viszont nagyon helyes. De a fo gond nem is azokkal van akik vizumot kaptak es legalisan lepnek be, hanem azokkal akik illegalisan, es utana nem lehet toluk megszabadulni. Arra kene kitalalni valamit.
paraklétosz
2014. október 06. 13:00
Fellendül a határközeli ortopédiák forgalma.
Fahrenheit 451
2014. október 06. 12:57
Nagyon helyed.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!