Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Leváltotta Kárpátalja kormányzóját az ukrán elnök

2014. szeptember 15. 13:44

Leváltotta Valerij Luncsenkót, a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal elnöki tisztségéből hétfőn Petro Porosenko ukrán elnök, aki egyúttal Vaszil Hubalt nevezte ki ideiglenesen megbízott kárpátaljai kormányzónak.

2014. szeptember 15. 13:44

A magyar gyökerekkel is rendelkező Valerij Luncsenko 2014 márciusától töltötte be kárpátaljai kormányzói tisztségét, az ukrán elnök azonban hétfőn leváltotta, és Vaszil Hubalt nevezte ki a helyére.

Luncsenkót ellenfelei amiatt bírálták, hogy nem mondott le törvényhozási mandátumáról, jóllehet Ukrajnában parlamenti képviselő nem tölthet be állami tisztséget. Kormányzói működésének fél éve alatt intenzív kapcsolatokat ápolt a magyar kormánnyal és a Kárpátaljával szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vezetésével. Az elmúlt hetekben kiállt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) mellett a magyar többségű egyéni parlamenti választási körzet létrehozása ügyében, a kérdést illetően levélben fordult az ukrán államfőhöz.

A megyei állami közigazgatási hivatal ideiglenes elnökének most kinevezett Vaszil Hubal 2010 óta a huszti járási tanács (közgyűlés) elnöki tisztségét töltötte be, előtte üzletemberként tevékenykedett. 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. szeptember 15. 18:14
A bolond NATO-nak nem felfegyvereznie kellene a puccsista Ukrajnát, hanem két tűz közé szorítania Oroszországgal, s visszaszereznie Lengyelország, Magyarország és Románia számára a jelenleg Ukrajna által bitorolt területeiket. Ezzel jól járna a NATO, az EU, az érintett országok és még az ott élő emberek is. Nagyon nem mellesleg helyre lehetne állítani a jó viszonyt és a kereskedelmet Oroszországgal.
SwordFish
2014. szeptember 15. 17:38
"le is tagadta, hogy ilyen utasítást kapott a kormányfőtől" Abban akár igazat is mondhatott Hende! Mert az utasítást fenntebbről is kaphatta. >:-D
Senye Péter
2014. szeptember 15. 16:54
Tessék mondani miért támogat a demokratikus világ egy antidemokratikus rezsimet?
kukagyerek
2014. szeptember 15. 16:53
A cím úgy lenne maszatolás mentes, ha igy szólna: Leváltotta Kárpátalja magyarbarát kormányzóját az ukrán elnök
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!