Heten indulnak a főpolgármesteri posztért

2014. szeptember 12. 14:53

Nyilvántartásba vette Bokros Lajost és Bodnár Zoltán a Fővárosi Választási Bizottság, így összesen heten indulnak a főpolgármesteri pozícióért Budapesten. Az is kiderült, hogy a Magyar Liberális Párt biztosan nem lesz képviselője a Fővárosi Közgyűlésben.

2014. szeptember 12. 14:53

Nyilvántartásba vette Bokros Lajost (Modern Magyarország Mozgalom Párt) és Bodnár Zoltán Györgyöt (MLP) főpolgármester-jelöltként a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) pénteki ülésén. A nyilvántartásba vételek lezárulta után kiderült, heten indulnak a főpolgármesterségért. A Fővárosi Választási Iroda (FVI) munkatársai a leadott ajánlások ellenőrzésekor megállapították, hogy mind a Bokros Lajos, mind a Bodnár Zoltán György által leadott ajánlóíveken a szükséges ötezernél több érvényes ajánlást gyűlt össze. 

A mostani választáson már nem kell minden leadott ajánlást ellenőrizniük a választási irodáknak, elegendő annyit, ahány után biztonsággal állítható, hogy a jelölt összegyűjtötte a szükséges számú ajánlást. Az FVB ugyanakkor visszautasította Ács László (Zöldek Pártja) és Galyas István (független) főpolgármester-jelöltkénti nyilvántartásba vételét, mivel a két jelölt által leadott érvényes ajánlások száma nem érte el a szükséges ötezret. 

Az FVB korábban már nyilvántartásba vette Tarlós Istvánt (Fidesz-KDNP), Staudt Gábort (Jobbik), Falus Ferencet (Együtt-PM), Csárdi Antalt (LMP) és Magyar Györgyöt (független). A most nyilvántartásba vett két jelölttel hétre nőtt a választáson induló főpolgármester-jelöltek száma. 

A főpolgármester-jelöltek mellett két fővárosi kompenzációs listát is nyilvántartásba vett az FVB: az Együtt-PM-ét és az LMP-ét. Ugyanakkor visszautasította a Liberálisok kompenzációs listájának nyilvántartásba vételét. Ezzel az FVB összesen hat kompenzációs listát vett nyilvántartásba az októberi önkormányzati választásra, azaz hat jelölőszervezet részesülhet a vesztes polgármesterjelöltjeikre leadott töredékszavazatokból képzett mandátumokból és biztosan nem lesz liberális képviselő a Fővárosi Közgyűlésben.

A fővárosi kompenzációs listákról a Fővárosi Közgyűlés kilenc, nem polgármester tagja szerez mandátumot, a polgármesterjelöltekre leadott – mandátumot nem eredményező – töredékszavazatok arányában, vagyis a fővárosi kompenzációs listákra a választópolgárok közvetlenül nem szavaznak. A fővárosi kompenzációs listán jelöltek csak a fővárosi kerületi polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek lehetnek. 

Fővárosi kompenzációs listát csak az a jelölőszervezet állíthatott, amely legalább 12 fővárosi kerületben polgármesterjelöltet tudott állítani, ezt hét párt, illetve pártszövetség tette meg a kedd délutáni határidőig. A Fidesz-KDNP kompenzációs listáját már szeptember 4-én nyilvántartásba vette az FVB, hétfőn további háromról a Jobbik Magyarországért Mozgaloméról, a Demokratikus Koalícióéról és a Magyar Szocialista Pártéról döntött így.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. szeptember 12. 20:05
Kik is voltak heten? A gonoszok vagy a vezérek, a törpék vagy a sárkány fejei?
atila68
2014. szeptember 12. 16:13
...hogy pont a Liberálisoknak nem!
kjkj945
2014. szeptember 12. 15:32
http://mandiner.hu/cikk/20140912_tarlos_megallapodott_a_cof_fel Vihar egy kanál vízben!
states
2014. szeptember 12. 15:30
Heten indulnak, hatan minek. Tarlóst leszámítva egyiknek sincs fingja sem a főpolgármesterséghez. Bármilyen kínos kimondani, Horváth Csaba, akit sikerült a nagy összefosásnak hónapokig tartó kézitusában kiütnie, legalább annyit tudott, hogy miről szól a főváros vezetése. A többi még ennyit sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!