Goodfriend: Amerika barátként figyelmeztet

2014. szeptember 26. 10:16

A budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője azt mondta: Amerikai barátként figyelmezteti szövetségeseit, és viszont is ugyanezt várja el.

2014. szeptember 26. 10:16

A budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője hangsúlyozta: naprakész információkkal rendelkeznek a magyar helyzetről, amiket továbbítanak az amerikai kormánynak. André Goodfriend elmondta, hogy nem csak a sajtóból informálódnak, hanem nyitott szemmel járnak és saját tapasztalataikat is közlik az amerikai kormánnyal.

Az ideiglenes ügyvivő hangsúlyozta, hogy Obama azért most beszélt erről, mert most egy éves az amerikai kormány civil társadalmat támogató kezdeményezése. Az ENSZ Közgyűlésén is a civil társadalom fontosságáról beszélt egyébként Obama.

Arról, hogy miért kerültük például Venezuelával egy sorba Obama felsorolásában, azt mondta: szerinte a kapcsolat egyértelmű. Idén júniusban már az EBESZ-szel együtt is kiadtak egy nyilatkozatot, mert már akkor aggódott az amerikai kormány a civil társadalom miatt – mondta az ügyvivő.

Ez egyfajta pozitív aggodalom, mert támogatni akarják a civil társadalmat, bárhol is legyen az. Minden demokratikus államnak ez az alapja, hiszen ezen megfélemlített civil szervezeteknek az lenne a dolga, hogy felelősségre vonhatóvá tegyék a kormányt – hangsúlyozta Goodfriend.

Goodfriend azt mondta: Amerika barátként kritizálja Magyarországot. Hozzátette: „mi is ugyanezt várjuk el másoktól. Mi is felismerjük, hogy vannak olyan dolgok az Amerikában, amik miatt a világ többi része aggodalmát fejezheti ki. Tudjuk hogy nekünk is van min dolgoznunk, és mi elvárjuk a barátainktól és a szövetségeseinktől, hogy erre figyelmeztessenek.” Ha ugyanis egy barát nem fogadja meg a jó tanácsot, akkor mások szemében is romlik az imázsa, ezt akarják Magyarország esetében megelőzni – magyarázta.

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2014. október 08. 12:49
Valahogy sosem hallom, hogy ilyen baráti figyelmeztetések érnék a nemzetiszocialista irányultságú Szlovákiát, Ukrajnát, Romániát. Tán csak nem azért, mert ott nem léptek rá a tőke tyúkszemére?
ElQurMinator
2014. szeptember 27. 15:18
Ha én Goodfriend lennék, megtanulnám annak az országnak a nyelvét, ahová diplomáciai szolgálatra küldenek! Mert az olyan baráti gesztus lenne egy nép felé, ahová jöttem.
illesl
2014. szeptember 27. 14:25
A baráti figyelmeztetést mi már 1956-ban megkaptuk. A Szabad Európa Rádió (SZER) szólt, tartsatok ki, tartsatok ki... Jő a segítség. A történet vége ismert, kitartottak, nem jöttek, az akkor ellenségünkkel paroláztak, míg itt folytak a kivégzések, megtorlások... Egy igazi barátot ismertünk meg..... Sok emberéletbe került ez....
ElQurMinator
2014. szeptember 27. 14:07
Isten mentsen meg mindenkit Amerika barátságától. Kösz, de nem kérek belőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!