Árvíz a Dunántúlon

2014. szeptember 14. 09:12

Az árvízi és helyi vízkárok miatt szombaton országosan 59 településen folytattak védekezési munkálatokat, 172 embernek kellett elhagynia lakóhelyét, közülük 22-en befogadóhelyen, 132-en pedig rokonoknál találtak ideiglenes elhelyezést. Eközben további jelentős esőzésekre kell számítani.

2014. szeptember 14. 09:12

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint az árvízi és helyi vízkárok miatt szombaton országszerte 59 településen folytattak védekezési munkálatokat, 172 embernek kellett elhagynia lakóhelyét, közülük 22-en befogadóhelyen, 132-en pedig rokonoknál találtak ideiglenes elhelyezést. A közlemény szerint eddig 65 ezer homokzsákot és 650 köbméter homokot használtak fel a jelentős eső miatt.

 
Zala megyében 14 településen kellett a víz ellen védekezni. Bödeháza, Gáborjánháza, Szijjártóháza és Zalaszombatfa továbbra sem megközelíthető. A vasúti közlekedés Csömödér és Páka között átmenetileg szünetel. A lendvadedesi víztározó megemelkedett vízszintje miatt a Lentiben kitelepítettek egyelőre még nem térhetnek vissza otthonukba. A tározót megerősítették, állapota stabil. A megye vízfolyásain apadás tapasztalható.
 
Az esőzések miatt Vas megye 26 településén folyt védekezés. Rábafüzes és Szombathely között szünetel a vasúti közlekedés. Homokzsákos védekezéssel és vízszivattyúzással 58 lakóházat védtek meg. Jelentősebb munkálatok Szentgotthárdon és Körmenden zajlottak. Csákánydoroszlón 18 embert kellett kitelepíteni.
 
Somogy megyében hét településen kellett védekezni. Nagyberény és Som között az eső a földekről a 65-ös főútra folyt, így itt több elakadt személyautót is ki kellett menteni. Ságváron és Siófokon a csapadékvíz több lakóházat is elöntött, Siófokon nyolc embert, Ságváron pedig hetet kellett kitelepíteni.
 
Baranya megyében négy településen folyt védekezés: Hobolon, Mánfán, Bikalon és Alsómocsoládon 21 épületet védtek meg homokzsákokkal. Alsómocsolád a kiöntött halastó miatt személyautóval nem közelíthető meg.
 
A Veszprém megyei Noszlopon az utakon hömpölygő víz kezdetben 30 lakóházat veszélyeztetett, azonban a víz apadása miatt csak egy épületnél kell homokzsákokkal védekezni.
 
Győr-Moson-Sopron megyében, Sopron belterületén három lakóházat kellett homokzsákokkal védeni a felgyülemlett esővíz miatt. Kunszigeten felázás miatt kidőlt egy családi ház fala, az ott élő öt embernek el kellett hagynia az épületet.
 
A katasztrófavédelem állományából több mint ötszázan vettek részt a védekezésben, munkájukat körülbelül 1300 ember segítette csaknem 370 technikai eszközzel.
 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint továbbra is jelentős esőzésekre kell számítani: három északkeleti megye kivételével az egész országban figyelmeztetések vannak érvényben. Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapestre másodfokú figyelmeztetést adtak ki, mivel ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat.  A nap folyamán várható jelentős csapadékmennyiség miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Heves, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
 
Emellett az ország nagy részére a felhőszakadás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Egy-egy zápor, zivatar során rövid idő alatt is több mint 25-30 milliméternyi eső hullhat. Vasárnap a legtöbb csapadékra elsősorban a Duna-Tisza-közén, a Dél-Alföldön és az Északi-középhegység nyugati felén lehet számítani. Az elszórtan előforduló zivatarokhoz erős vagy viharos szél és jégeső társulhat. 
    
 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. szeptember 14. 23:37
http://epiteszforum.hu/katasztrofa-utani-ujjaszuletes
pippanto
2014. szeptember 14. 09:45
Az Ég is megkönnyezi Orbán rettenetes országlását.
Incevince
2014. szeptember 14. 09:42
szakad az eső egerben is mondják nagyon rossz idöjárás van egyfolytában esik az eső borász szőlőtulajdonsi smerösöm írta nem is tudja mi lesz mert a sok szőlőm megrohad olyan sár van a szőlőben nem tudja hogy menjenek ki .van gond nagyon itt Düsseldorf Ködös az idő 15 fok van
TÖRD ÖSSZE A TV-D!
2014. szeptember 14. 09:24
Régen Hunnia időjárása volt keményebb: forróbb és aszályos nyarak, hidegebb telek. Pannóniáról a kies lankák és a laza Balaton jutott az ember eszébe. Az utóbbi pár évben kezd megfordulni, és a Dunán túlon szélsőségesebb az időjárás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!