Varga: Át kell gondolni az uniós szankciókat

2014. augusztus 24. 11:33

Varga Mihály szerint elhibázott az unió szankciós politikája, ami súlyosan érint a magyar agrárexportot, ezért Magyarország is kér kompenzációt Brüsszeltől.

2014. augusztus 24. 11:33

Magyarország is kompenzációt kér Brüsszeltől a Moszkva elleni szankciók okozta veszteségek miatt – mondta el a Kossuth Rádióban Varga Mihály. A politikus szerint elhibázott az unió szankciós politikája, ezért meg kell vizsgálni, hogy Brüsszelnek érdemes-e folytatnia azt, vagy új intézkedések kellenek. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: csak a mezőgazdasági termékek exporttilalma napi 70 millió forint veszteséget okoz, de a jármű- és gyógyszeripart is érinti az embargó. A miniszter szerint egyes cégeknek azonnali segítségre lehet szüksége az uniós szankciók miatt az oroszok által bevezetett embargó miatt.

Varga Mihály a Kossuth Rádióban elmondta: „Nekünk az egyik felvetésünk az unión belül is az lehet, hogy piacnyitással segítünk azoknak a cégeknek, amelyek az orosz hatás miatt most nehezebb helyzetbe kerültek, a magyar gyakorlat arra törekszik, hogy a piacszerzéssel, új piacok feltárásával próbáljunk meg lehetőséget teremteni arra, hogy ezek a cégek életben tudjanak maradni, és a munkahelyeket meg tudják őrizni. Ez a vita nyilván zajlani fog az Európai Unión belül, nekünk azonban jó tudni, hogy csak a mezőgazdasági szankciók miatt ugye napi hetvenmillió forintos vesztesége van a magyar mezőgazdaságnak.”

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szeptember elején tárgyalhat Moszkvában a magyar agrárexportról, amit hátrányosan érint az orosz embargó. Fazekas elmondta: mindent elkövetnek azért, hogy az ország exportja megmaradjon, és ha lehetőség van rá növekedjen.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ultima Ratio
2014. augusztus 25. 10:56
Nem, nem kell átgondolni, hanem szigorítani kell, amíg Putyinék éhen nem döglenek.
Tintamin
2014. augusztus 24. 21:08
Ki kell lépni az EU-ból nincs más megoldás. Most van rá ürügy is. Moszkvától úgyis kapunk pénzt, mert újra barátok lettünk, az ország utálja a demokráciát - valószínűleg azt sem tudja, mi az -, jöhetnek megint a házmesterek, az AVH-t átnevezzük ÁVH-ra, és kész is van a fínom viktorizmus. Nincs vesztenivalónk. Szerintem most kellene indítani egy nagy-nagy békemenetet, hogy fújfúj EU, éljenek a bolsevik barátaink.
Akitlosz
2014. augusztus 24. 20:49
Aztán miért csak utólag gondolkodnak? Előre is lehetett sejteni. Mégis megszavazták a szankciókat.
Felebarát
2014. augusztus 24. 20:25
olyan szépeket tudnak ezek mondani a kossuth rádióba...az eu tanácsban is ilyenszépeket tudnak mondani, vagy a pénzügyminiszteri talin?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!