A kárpátaljai sorozások ellen tüntetett a Jobbik és a HVIM

2014. augusztus 08. 21:42

Ukrajna budapesti nagykövetsége előtt tartott demonstrációt péntek délután a Jobbik és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom; a kárpátaljai sorozások és betelepítések ellen tiltakoztak. A jobbikos Szávay István szerint ami zajlik, az nem Kárpátalja háborúja, és felszólította a magyar kormányt is a szerinte „megalkuvó, idegen érdekeket kiszolgáló” politika feladására.

2014. augusztus 08. 21:42

A kárpátaljai sorozások és betelepítések ellen tiltakozott a Jobbik és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) pénteken Budapesten, Ukrajna nagykövetsége előtt. A félpályás útlezárással tartott demonstráción mintegy százan vettek részt.

Szávay István, a Jobbik alelnöke beszédében kiemelte: a kárpátaljai magyaroknak semmi köze a tőlük ezer kilométerre zajló „értelmetlen vérontáshoz”. Hozzátette: mégis sokakat besoroznak, akaratuk ellenére önkéntesként kezelnek, a magyar kormány pedig nem védi meg őket. „Ez nem a magyarság háborúja, de nem háborúja Kárpátalja más népeinek sem”, így a magyar, ruszin, ukrán családokért is ki kell állni – fogalmazott. Szávay azt követelte, hogy a kárpátaljai katonákat ne vigyék keletre, hanem helyben szolgáljanak. Egyúttal elítélte a háborús övezetből érkező menekültek betelepítését is magyar vagy más nemzetiségek lakta településekre. A jobbikos politikus a „megalkuvó, idegen érdekeket kiszolgáló” politika feladására szólította fel a kormányt.

A rendezvényen Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, a HVIM alapítója látványosan „felülről szervezettnek” nevezte az ukrán válságot, megjegyezve: a konfliktus kitörésekor Kijevben „ügyködtek” az amerikai és szövetséges titkosszolgálatok, újságírók. Toroczkai László azt sürgette, hogy a kormány tegyen lépéseket a kárpátaljai magyarok és ruszinok érdekében.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. augusztus 09. 15:21
Hogyhogy kibaszták Torockai magyar szigetét Verőcéről? Mi az oka?
almafa
2014. augusztus 09. 13:06
A tüntetésen felszólalt Anatolij Szava, a Kárpátaljai Ruszinok Világszervezetének Kongresszusi Tanácsának tagja. Jelezvén, hogy a ruszinok sem érzik magukénak ezt az ügyet. Ez már nem fér be a Fidesz-MTI hírekbe.
Sertés Ákos
2014. augusztus 09. 12:20
hetumogger, a FideszHír-Tv-nek hiába külditek el, náluk csak az hír ha Orbánka disznót vág. Vagy hazudozik valamit egy beszédében vagy felevat félkész üzemeket választások előtt. A 4-es Metron nem veszi észre senki hogy még 30%-ban sincs kész? Úgy vannak hagyva a falak ahogy betonozás után elvették a zsalukat, még a lukak is benne vannak a falakban. Néhány helyen látszik hogy most teszik fel a burkolatot
Sertés Ákos
2014. augusztus 09. 09:08
Jolókia n Páván A Tóth? Érdekes, ezeknek a műmagyaroknak mindnek valami felvett, jóhangzású neve van Jól mondod, a műmagyar, ál-nemzeti Orbán eredeti neve Olstein
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!