Zaklat a múlt a közmédiában

2014. július 11. 16:26

Mi történt az elmúlt két évtizedben a Magyar Televízióban? Mi volt az előmenetel módja, mennyiben számítottak a szakmai, és mennyiben az egyéb szempontok a személyi döntéseknél?

2014. július 11. 16:26
Urbán Ágnes

Adva van tehát a közszolgálati televízió egy korábbi munkatársa, aki korábban fiatalkorúakat zaklatott, sőt, a cikk szerint a Magyar Televízióban is felhasználta hatalmát arra, hogy szexuális kapcsolatot létesíthessen a munkatársaival. Van néhány kérdés, amit ebben az esetben feltétlenül fel kell tenni.

Mi történt az elmúlt két évtizedben a Magyar Televízióban? Mi volt az előmenetel módja, mennyiben számítottak a szakmai, és mennyiben az egyéb szempontok a személyi döntéseknél? Facebook-kommentekben »szereposztó díványokról«»kölcsönös előnyökről« lehet olvasni, illetve arról, hogy Sipos Pál esete egyáltalán nem egyedi és amit tett, nem tehette volna meg, ha »fent« nincsenek támogatói. Az akkori MTV-sek kommentjei arra utalnak, hogy az intézményben egy premodern, rendies, szinte archaikus, személyi függéseken alapuló kultúra volt, amiben ezek az eljárások szinte normálisnak számítottak, vagy legalábbis elfértek. Ez persze egyáltalán nem mentesíti az elkövetőt, hiszen az, hogy valami létezik, még nem fogadható el normaként. Mindenesetre itt lenne az ideje ennek a rendies világnak a feldolgozására, a még élők tapasztalatainak, tudásának szisztematikus összegyűjtésére, az egész rendszer működési mechanizmusainak feltárására. Aligha fogunk tudni az elkövetkező években a közszolgálati média megújulásáról beszélni, ha teljesen zárt, és a szélesebb közvélemény számára ismeretlen marad az a kultúra, ami ott kialakult.

Hasonlóan izgalmas kérdés, hogy mit lehet, illetve mit kellene tennie most a közszolgálati televíziónak. Magától értetődően adódik a válasz, hogy az MTVA-nak vizsgálatot kell indítania: el kell kezdenie a múlt feltárását, segíteni az áldozatokat abban, hogy elő merjenek jönni és névvel vagy név nélkül segítsék a vizsgálatot, valamint természetesen bocsánatot kell kérni az érintettektől. Emellett a közmédia intézményeinek fel kell tárniuk a nyilvánosság előtt, hogy milyen működési mechanizmusok segítik az ilyen és ehhez hasonló visszaélések elkerülését. Melyek azok a eszközök, amelyek a szexuális zaklatást, de az egyéb érdemtelen, vagy nem teljesítményen alapuló előmenetelt megakadályozzák? A helyzetet furcsa módon segíti, hogy az elmúlt években kicserélődött a közszolgálati média személyi állománya, a most ott lévők többsége nem köthető a korábbi időszakhoz. Személyes kockázat nélkül vállalható tehát egy ilyen vizsgálat, ráadásul az MTVA jelenlegi vezetése érdemben növelhetné az intézmény presztízsét, ha a tisztázó feladatot komolyan veszi. Mindezekből következően pedig garanciákat kellene kialakítani, hogy ilyen vagy ehhez hasonló események, így hatalommal való visszaélés, megrontás, szexuális zaklatás, erőszak ne fordulhassanak elő többé.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bélus
2014. október 21. 15:12
A cikk írója jámbor igyekezetében, hogy kicsit betartson a MOSTANI közmédiának, kinyitott egy szekrényt, ahonnan az a csontváz is kihullott, hogy a nevezett pedofil a liberálisok egyik megmondóembere volt, s mindig azok uralkodásának idején kapott aránytalanul nagy hatalmat a közmédiában. A nevezettről most már névvel beszélnek, mert már nem védi a megmondóemberi státus.
csurcsányi
2014. július 18. 19:56
A ballibnek SP-t kellet volna küldeni az EU parlamentbe C-B helyére!
hogymikvannak
2014. július 18. 12:39
"...Hogy mik vannak! Természetesen csakis a közmédiában. Másutt seholsem. Sóval mindet lehinteni!..." pártunk, és kormányunk, ez van a mai közmédiában. ...meg okádni a mocskot arra, aki ellene szól. Bár ezen már túlléptek, módszeresen kinyírják az ellent. Közpénzből. na ez a mai magyar közmédia
bsandor
2014. július 18. 12:38
elolvastam a kommenteket,lehet legenda lehet nem de egy xz ismerősöm a nyolcvanas évek végén állást keresett a királyinál,első kérdés,hogy hivnak,jah,Donát,akkor te zsidó vagy,fel vagy véve
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!